Osm základních společenských pravidel v Japonsku

19:01 | 18.10.2015 kvacm 1
V Japonsku existuje osm základních nepsaných pravidel, jak se chovat ve společnosti a čemu se vyhnout. Spousta z nich je praktikována i u nás, ale tolik se na ně nedbá jako v této místy přelidněné destinaci.
Špička v Tokijském metru - všude plno lidí
Špička v Tokijském metru - všude plno lidí FOTO: Flickr.com / Stephen Staley
Japonci jsou velmi kultivovaný národ, kterému se spousta západních zemí pouze směje. Ovšem dobré chování ve společnosti je hlavním prvkem fungování civilizace a to všude po světě. S postupujícím časem se však toto pomalu ale jistě vytrácí.

V zemi vycházejícího slunce existuje takových pravidel osm a spousta z nich se praktikuje i u nás, ale pokud do této země vycestujete, dejte si na ně obzvlášť velký pozor. Už jenom proto, že jste tzv. gaijin, tedy cizinec.

1.) Na eskalátorech se držet vlevo
Levá strana je určena pro lidi, kteří si pěkně počkají, až dojedou nahoru nebo dolů, kam chtěji. Pravá strana bývá ale volná ne kvůli menší zátěží, ale kvůli tomu, že pokud někdo vyloženě spěchá na autobus nebo třeba metro, je mu umožněno schody zdolat rychleji i za pomocí vlastních nohou. V Osace ale stůjte napravo!
"Toto pravidlo funguje i v ČR, bohužel jen v Praze, tedy převážně v metru."

2.) Dýško není potřeba nechávat všude
V západním světě je zanechání nějakého spropitného pokládáno za slušnost a spokojenost s místním servisem. Ovšem v Japonsku toto není nutnost. Stačí jen ochotně poděkovat za služby, které vám byly vřele poskytnuty.
"V naší zemi spousta lidí děkovat neumí, a bohužel ani to dýško dávat nechce."

3.) Neočekávejte, že každý umí anglicky
Toto je obecně známo a funguje to i u nás. Ne každý mluví anglicky, i když v Tokiu žije spousta cizinců. Angličtina prostě není potřeba a kromě cestování, do kterého se Japoncům stejně moc nechce, není jiný jazyk k užitku. Nakonec mají všechny cizí produkty stejně přejmenované vlastními názvy.
"U nás je to ale jiné. Od nás se to očekává, jenomže spousta lidí se nechce naučit ani základy."

4.) Stání v řadě
Toto je základní sociální pravidlo ať už jste kdekoli. Slušnost je zařadit se do fronty na konec řady, protože jste přišli poslední. Japonská města jsou velmi zalidněná, proto se zařaďte do řady, nebo si to rozmyslete.
"Češi toto pravidlo občas obcházejí nebo spíš na něj úplně kašlou."

5.) Chovejte se tiše v hromadné dopravě
Obyvatelé Japonska se umí krotit co se konverzace týče, proto i v hromadné dopravě téměř nemluví, aby se vyvarovali pozornosti okolí. Pokud si na to s přáteli netroufnete, tak si prostě vezměte mobil a piště si pomocí sms.
"Nejen v ČR se lidé kolikrát neumí chovat jak v MHD, tak ani třeba v obchodech. Je jim jedno, že tak ruší ostatní."

6.) Tetování ve veřejných lázních a saunách není vítáno
Pokud se tedy rozhodnete toto místo navštívit a máte tetování, zakryjte si jej. A když už na někoho takového narazíte, nesnažte se jej naštvat, Yakuza s vámi nebude jednat jako v bavlnce.

7.) Není jednoduché nalézt wi-fi spot
Tak všichni přeci víme, že mobilní sítě jsou v Japonsku na úplně jiné úrovni, než jak je tomu v jiných zemích, natož někde ve střední Evropě. Veřejná wi-fi proto bude problém, pokud nějakou chcete najít. Holt s tím musíte vydržet do hotelu, či najít nějaké rychlé občerstvení. Anebo si pořiďte místní mobil a simku.
"U nás v naší kotlince je taktéž problém wi-fi najít, mobilní sítě stojí za starou bačkoru, a tak by člověk čekal, že alespoň velká města se budou snažit tuto technologii nabídnout. Naštěstí tu máme obchodních domů jako máku."

8.) Srkání u jezení nudlí
Pokud srkáte, chutná vám a to Japonci milují, takže se nestyďte. A ono to vlastně ani skoro jinak nejde. Ovšem prskat u toho na sedící vedle vás asi také nebude zrovna vhodné.
"Hlavně se prosím vás nepíchněte do oka."

Pokud tedy chcete vycestovat do této krásné země, vyvarujte se jakýchkoliv nevhodných gest. Chovejte se jako civilizovaný člověk a nebojte se podělit o své nadšení z návštěvy.

ZDROJ: wasa-bi.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9