Asijské nadpřirozené bytosti I. - Ghoul

16:08 | 17.07.2018 Ari Yu 10
Do Halloweenu daleko, ale co naplat, strašidla a nadpřirozené bytosti se neobjevují jen na svátky mrtvých. Číhají vám za okny pořád. A co že vás to může potkat za dobráky? Seriálek o všemožné havěti právě začíná.
Ghoulovité potvory
Ghoulovité potvory FOTO: powerlisting.wikia.com
Dovolte mi rozložit se do několika částí - a s každou částí představit nějakou z bytostí původem z Asie.

Při halloweenském čase jsme si již představili gumiho a aswanga. Také jsme se dozvěděli poučné věci o penanggalan. Dnes se vám pokusím zprostředkovat něco o bytosti, které se říká ghoul - nebo chcete-li trochu té češtiny - ghúl.

Ghoul je postava která vychází z folklóru (konkrétně arabského) – v podstatě zlý duch (ghul), který je spojený se hřbitovy a požírá lidské maso.
Obvykle je klasifikovaný jako nemrtvý, prostě takový kámoš zombíků.
Termín ghoul byl poprvé použit v anglické literatuře roku 1786 v novele Vathek (William Backford) - popisuje se zde ghúl z arabského folkloru. Tyhle potvory jsou podobné ne-zrovna-milým jinnům.
Ghoul se také říká lidem, kteří mají potěšení z hrůzy nebo těm, kdo jsou v úzkém kontaktu se smrtí - jako například hrobníci nebo vykradači hrobů.

Ve starověkém arabském folklóru přebýval ghúl v zemi na hřbitovech a jiných neobydlených a opuštěných místech.
Může to být taky démon, který žije na poušti a dokáže měnit podobu – většinou bere podobu zvířecí (hlavně hyenovitou). Zbloudivší chudáky odláká do pouště nebo na opuštěné místo a tam je zardousí. Tato stvoření jdou po dětech, pijí krev, kradou peníze a požírají mrtvé a můžou na sebe vzít podobu člověka, kterého právě pozřeli.



V arabském jazyce je ghoul ženského pohlaví nazýván ghoulah a několik ghoulů je potom ghilan.
Někdy se v arabských poměrech tento termín také používá k označení hrabivých jedinců.

V některých popisech ghoulové vypadají jako podivná a odporná gumovitá stvoření s pořádně ostrými zuby (na ohlodávání kostí, to je jasné) a dorozumívají se jakousi hatmatilkou.

Například Lovecraft popisuje ghouly jako odporná stvoření plížící se kanály a stokami. Mají pakty s čarodějnicemi a někdy útočí na lidi. Také je možné přeměnit člověka v ghoula, což se objevuje ve více příbězích.

I ghoul, stejně jako jiná pochybná stvoření, má několik variací. V ghoula se lze přeměnit například kletbou - za chamtivost, vraždu, kanibalismus a jiná zvěrstva. Tento případ se objevuje například v korejských Hometown Legends. Takový prokletý chudák se pak promění v bestii pobíhající po okolí a živící se jinými chudáky. V tomto konkrétním případě se prokletý mohl nakonec i osvobodit. Otázkou je, jestli mu to k něčemu bylo, když už sežral všechno, na čem mu záleželo.
Další typ je mutant - původně člověk, který byl přeměněn otravou, radiací, nemocí nebo jinou podobnou příčinou.
Také existují vampíří ghoulové - stvořeni vampírem za účelem sloužení nebo prostě nějakého chybného křížení krvelačných bytostí. Může mít podobu od polorozpadlé nemyslící zombie až po mnohem silnější bytost než sám vampír.
A samozřejmě zombie ghoulové - taková víc bestiální zombie. Záleží pochopitelně na popisu a na samotném ghoulovi. Jak už je zmíněno v úvodu, ghoulové jsou nemrtví a v některých případech velmi podobní zombiím, čili jen těžko rozlišitelní.

Krásní ghoulové byli vidění i v Hellsingovi (anime a manga), kde jich byla celá armáda. Mrtví náckové, dobří náckové? No to těžko.





Další ghoul se objevil v Rosario + Vampire (manga a anime). Roztomilý hošík nechtěně nastoupil na akademii, kam chodí samá pochybná stvoření - vampíři a jiná monstra. Přesto, že je člověk, časem se mu tak nějak stane, že se dokáže přeměnit na ghoula.



V poslední době se ghoulům dostalo pozornosti hlavně díky zpracování mangy a anime Tokyo Ghoul, kde jde v podstatě o polo-ghouly, tedy infikované osoby (původně lidi). I v tomto zpracování se ghoulové živí lidským masem a jelikož mají lidskou podobu, nosí masky, aby nebyli lehce vystopovatelní (znáte to, v Tokiu je kamera na každém rohu).



(Na další moc povedené AMV se můžete podívat třeba tady)


Ani češi ovšem nezaostávají a do kin zamířil snímek s názvem GHOUL. Nemohu prozatím soudit, kolik společného má název filmu s naším tématem, neboť jsem si těch 86 minut raději ušetřil na něco smysluplnějšího - například ku napsání tohoto článku.

Ještě citátek: "Ghoul, jak jistě víte, je nechutné stvoření, které otvírá hroby a živí se mrtvolami." ― Baron Sardonicus

Doufám, že se vám ghoulové, proradné to mrchy měňavé, zamlouvají a uvidíme se u příštího dílku Asijských nadpřirozených potvor.

Loučím se tedy mým oblíbeným ghoulím chlapečkem (i když je klasifikován jako duch, podle mě je to prostě ghoul a basta fidli) z filmu Dead Birds (aneb ve skvělém českém překladu - Hněv duší).



FOTO: letsgetweird.info, hellsing.wikia.com, myplace.frontier.com, thewolfmancometh.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9