Čínské bojové umění Kung-Fu

22:03 | 15.01.2013 Mei 3
Kung-Fu, nebo také Wushu, jak se mu říká v Číně, je tradiční čínské bojové umění. Čím více ho člověk studuje, tím více zjišťuje, že se musí stále učit. K dokonalosti je možné se však pouze přiblížit.
Kung Fu
Kung Fu FOTO: Shutterstock.com
Bojové umění Kung-Fu vytvořili, před více než 500 lety, budhističtí mniši, kteří kdysi vybudovali kláštery a chrámy na hoře ShongShan, která tak patří mezi nejposvátnější a nejduchovnější místa v celé Číně.
 
Kung-Fu vzniklo původně jako obrana proti banditům. Postupně se z něj však vyvinulo přes 20 různých stylů boje. Při tomto bojovém umění se používají i nejrůznější zbraně od holí přes různé meče a podobně.
 
Každý pohyb Kung-Fu se musí poctivě opakovat, dokud není dokonale naučen, aby mohl být zařazen do sekvence dalších pohybů. Bojová umění jsou cestou k sebezdokonalování, ne nástrojem či zbraní pro boj. Pro čínská bojová umění je důležité soustředění. Když člověk dosáhne vnitřní harmonie, podzvedne se na duchu a je plný síly.
 
Dnešní Čína ovšem rychle míří do budoucnosti a je čím dál tím více modernější. Jaké místo v ní dnes tedy má toto starověké bojové umění?
 
Toto tradiční bojové umění, jakým Kung-Fu je, získává v dnešní době také moderní podobu. Hlavně co se týče výuky. V Číně existuje mnoho akademií a v každé jsou tisíce žáků. Oproti tradiční výuce Kung-Fu v horách, zde se nepěstuje žádný Budhismus ani žádné náboženské rituály.


ZDROJ: Filmový dokument: Objevená Čína, Česká televize 2008

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9