Phurpa - jedinečný zážitek tibetského šamanismu

17:00 | 27.05.2014 Erik 0
Dlouho předtím než do Tibetu přišel z Indie buddhismus, existovala zde unikátní šamanistická tradice. Její jedinečnou atmosféru můžete pocítit na vlastní kůži při hudebním vystoupení souboru Phurpa.
Phurpa při rituálu
Phurpa při rituálu FOTO: phurpa.ru
Phurpa je ruské hudební seskupení praktikující originální rituální hudbu tradice Bön, která patří k nejstarším předbuddhistickým tradicím Tibetu. Cesta k tomuto projektu nebyla přímočará. Zakládající člen Alexej Tegin se nejprve věnoval současné elektroakustické a industriální muzice na Cardinal Art Factory v Moskvě. V polovině 90. let zahájil své experimenty s hudbou tradiční a rituální s úmyslem do hloubky poznat starobylé hudební kultury Egypta, Íránu a Tibetu. Phurpa vznikla až v roce 2003 jako veřejný projev studia starodávných tibetských liturgií, kterému se všichni členové dlouhodobě věnovali a stále věnují.

Dominantu jejich hudebního projevu jednoznačně představuje tantrický hrdelní zpěv nazývaný rgyud-skad. Tato speciální technika vyžaduje tvrdý a dlouhodobý trénink, v němž figurují jak dechová, hlasová ale i meditativní cvičení. Mezi ně patří i zpěv v poloze vzhůru nohama (kdy plíce a hlasivky pracují efektivněji než obvykle) a popíjení černého čaje s tukem a chilli kořením. Používané nástroje jsou pro nezasvěceného také velmi nezvyklé. Najdete tak mezi nimi dungkar (trubka z obrovské lastury), dungchen (tři metry dlouhá trouba), damaru (buben z lidské lebky) nebo kangling (trubka z lidské stehenní kosti).

 
Nástroje z lidských kostí - damaru a kangling

Pokud vás toto vyprávění zaujalo, pak pro vás mám skvělou zprávu. Phurpa v Praze vystoupí jako dvojice ve čtvrtek 29.5. od 19:00 v Kostele svatého Jana Křtitele Na prádle. Koncert bude trvat se vší pravděpodobností přes dvě hodiny, zvolte proto vhodné oblečení. Vstup na místě bude za 250 a v předprodeji za 220 Kč. A abyste měli alespoň hrubou představu, co vás na místě čeká, mrkněte na bandcamp, kde si bez problémů můžete jejich rituální hudbu poslechnout.

Napadá vás
jaké myšlenky se asi tak za onou temně znějící hudbou skrývají? Můžeme si vzít jako příklad popis rituálu zvaného Chöd - Přetnutí ega.

"Vnější Chöd znamená putovat po hrozivých místech, kde sídlí bohové a démoni. Vnitřní Chöd znamená nabídnout vlastní tělo jako potravu bohům a démonům. Nejvyšší Chöd je uvědomit si pravou podstatu mysli a přetnout tenké vlákno subtilní nevědomosti."

Pokud se nebráníte experimentálním hudebním projektům a chcete poznat starobylé tradice, k nimž se po většinu času nemáte šanci naživo dostat, rozhodně si nenechte ujít nadcházející pražské vystoupení Phurpy. Není pravda stravitelné pro každého, ale jestliže se budete schopni naladit na vlnu této rituální hudby, garantuji vám skutečně nevšední vnitřní zážitek.


FOTO: phurpa.ru
 

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9