Tibetská písečná mandala

18:00 | 22.04.2014 Saki 3
Tibetští mniši jsou známí tvorbou svých obrazců z barevných zrn písku, kterým se říká mandaly. Jaký mají účel, a proč se jedna skupinka mnichů rozhodla cestovat po světě a vytvářet tyto mandaly, se dočtete v článku.
mniši při práci
mniši při práci FOTO: mymodernmet.com
Ze všech uměleckých tradic tantrického buddhismu, se malby s barevným pískem řadí mezi nejunikátnější a opravdu nádherné. V tibetštině se toto umění nazývá dul tson kyil khor, což v doslovném překladu znamená "mandala barevných prášků". Miliony zrn písku jsou pečlivě vsypávány na rovnou plochu a předem určené místo. Tato práce trvá několik dnů či týdnů.

Mandaly jsou využívány k posvěcení, léčení země a jejich obyvatel. Jsou tvořeny z tradiční předepsané ikonografie. Ta obsahuje množství geometrických tvarů a starých duchovních symbolů.


Mniši, neboli lámové, si nejprve nakreslí obrys mandaly na plošinu, což zabere jeden celý den. Následující dny pak vsypávají, za pomoci kovových trubiček kuželovitého tvaru nzv. chak pur, barevný písek na předem určené místo. Každý mnich má chak pur v jedné ruce, zatímco v druhé drží kovovou tyčku, kterou přejíždí po povrchu chak pur. Jelikož má chak pur vroubkovaný povrch, přejížděním se vytvářejí vibrace a ty vylévají písek ven jako vodu.


Když se mandala po těch několika dnech nebo týdnech trpělivosti a píli dokreslí, je krátce na to zničena. Říkáte si asi proč, když to zabralo tolik času. Ono tohle zničení je takovou metaforou pomíjivosti života. Písek se shrne a umístí do urny - plní funkci léčení. Poté se polovina daruje divákům na závěrečném ceremoniálu a zbytek se vloží do nedaleké vodní plochy. Vody pak nesou požehnání léčby k oceánu, a odtud se šíří do celého světa jako globální léčba.

Takovouto globální léčbu si vzali k srdci jedni tibetští mniši z kláštera Drepung Loseling, kteří se rozhodli cestovat po světě a vytvářet písečné mandaly. V současné době jsou v Dallasu, v jednom muzeu zaměřeném na asijské umění, Crow Collection of Asian Art . Během svého týdenního pobytu, který začal 19. dubna a končí 26., dokončují jednu z těchto posvátných pískových mandal.

Tito mniši navštíví dále například Nové Mexiko, Nevadu nebo Colorado. (Seznam míst s datumy zde.)

Sledovat práci tibetských mnichů můžete na oficiálním facebooku.

(Pozn. red.: Láma - nejvyšší princip; termín je podobný sanskrtskému termínu guru; jde o zdvořilostní titul mnichů, sloužící k označení určité úrovně jejich duchovních znalostí a pravomoci učit)


ZDROJ: mysticalartsoftibet.org
FOTO: mymodernmet.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9