Febiofest 2014 - Asijské panoráma

18:00 | 21.04.2014 jiry 0
Stručné zamyšlení nad filmy ze sekce „asijské panoráma" a letošním Febiofestem 2014 v Praze.
Febiofest 2014
Febiofest 2014 FOTO: febiofest.cz
Tak jako každý rok odstartoval koncem března v pražském multikině CineStar na Andělu filmový festival Febiofest. Jde již o 21. ročník. Po ukončení pražského Febiofestu se na jeho pokračování mohou těšit i diváci z následujících měst, ve kterých bude rovněž možné zhlédnout vybrané projekce festivalu:
  • České Budějovice 31.3. – 2.4.2014 (Cinestar)
  • Děčín 1. - 3.4.2014 (Kino Sněžník)
  • Jihlava 2. – 4.4.2014 (Cinestar)
  • Plzeň 3. – 5.4.2014 (Cinestar)
  • Liberec 4. – 6.4.2014 (Cinestar)
  • Karlovy Vary 5. – 7.4.2014 (Hotel Thermal)
  • Brno 8. – 10.4.2014 (kino ART)
  • Hradec Králové 9. – 11.4.2014 (Cinestar)
  • Pardubice 10. – 12.4.2014 (Cinestar)
  • Havířov 11. – 13.4.2014 (Kino Centrum)
  • Olomouc 14. – 16.4.2014 (Cinestar)
  • Mikulov 15. 4. (Městské kino)
  • Zlín 15. – 17.4.2014 (Golden Apple Cinema + závěrečná projekce festivalu ve Velkém kině Zlín) 


Nevím, jak probíhaly minulé mimopražské ročníky, ale osobně mi letos chyběl propagační stánek Plzeňského Prazdroje, který v loňském a předloňském roce nabízel degustaci piva Fénix před vstupem do samotných kinosálů. Ve zbytku článku jsem se snažil popsat a charakterizovat vlastními slovy většinu filmů pro rok 2014 zařazených do sekce „Asijské panoráma", které jsem měl možnost zhlédnout. Nečekejte však žádné subjektivní hodnocení nebo kritiku. V případě zájmu můžeme rozpoutat debatu v komentářích pod samotným článkem. V době trvání festivalu v Praze v garážových prostorách multikina jako každý rok probíhal doprovodný hudební festival, který byl zcela zdarma. Ale z důvodu nabytého osobního programu jsem se letos hudební sekce festivalu vůbec nezúčastnil.


ŠÍPY HROMOVÉHO DRAKA / ARROWS OF THE THUNDER DRAGON
Režie: Greg Sneddon 
Hrají: Kandu, Tshering Zam 
Scénář: Greg Sneddon 
Kamera: Leki Dorji
Střih: Jill Bilcock
Hudba: Greg Sneddon
Země: Bhútán, Austrálie 
Rok výroby: 2014 
Délka filmu: 91

Tempo tohoto filmu je od začátku až do konce více méně poklidné. Celý film sleduje dospívání
bratra a sestry vychovávaných jejich matkou a dědečkem ve vesnickém prostředí uprostřed přírody, kde se čas doslova zastavil. Film je rozdělen do tří etap - dětství, puberty a dospělosti. Vypravěčem filmu je mladší sestra, která se díky dědečkovi, jenž byl uznávaným královským lukostřelcem, naučí střílet z luku, stejně tak i její bratr. Jelikož lukostřelba je bhútánský národní sport, pomůže jim to na jejich životní pouti.
 
DUŠE / SOUL
Režie: Chun Mong-hong 
Hrají: Jimmy Wong, Joseph Chang, Leon Dai, Chen Shian Chyi 
Scénář: Chung Mong Hong
Kamera: Nagao Nakashima
Střih: Lo Shih Ching
Hudba: Tseng Szu Ming
Země: Tchaj-wan 
Rok výroby: 2013 
Délka filmu: 112

Jeden z hlavních protagonistů omdlí v práci. Poté, co je propuštěn z nemocnice, jej spolupracovníci odvezou k otci, který se v důchodu věnuje pěstování orchidejí, a jeho sestře, která přijela, aby pomohla s péčí o bratra. Třetího dne v době oběda oběda vejde starý pán do domu a za dveřmi nalezne probodnutou dceru a nad ní zakrváceného bratra celého od krve. Otec se se stoickým klidem zeptá, co se stalo, a syn odpoví, že ho napadla, a proto ji zabil, a že neví, kdo jeho příbuzní jsou. Otec se zeptá, kde je A-chun. Dostane se mu odpovědi, že ho potkal, když opouštěl tělo, a tak se ho ujal on. Asi v tomto duchu se tento zvláštně stoicky klidný a naturalisticky násilný snímek odehravající se na úpatí hory v krásné taiwanské přírodě odvíjí dál. Vražda člověka tu není problém, ale spíše efektivní způsob řešení situace.
 
MOEBIUS / MOEBIUS
Režie: Kim Ki Duk 
Hrají: Cho Jae Hyun, Seo Young Ju, Lee Eun Woo 
Scénář: Kim Ki Duk
Kamera: Kim Ki Suk
Střih: Kim Ki Duk
Hudba: Park In Young
Země: Jižní Korea 
Rok výroby: 2013 
Délka filmu: 91

Pokud jste měli problém dokoukat „Pietu", tak si tento film raději nepouštějte. A pokud si myslíte, že jste viděli již všechno a Kim Ki Duk vás již nemůže překvapit, tak si po pár minutách zjistíte, v jak bláhovém omylu jste žili. Tímto filmem vás doslova rozseká a ukáže vám, jak může dopadnout nevěra v rodinném kruhu se všemi detaily a následky. Drasticky morbidní a surové scény umocněné do extrému typickou kamerou Kim Ki Duka jsou na hranici (a leckdy i daleko za) zdravého rozumu. Neuvěřitelné je, že když už si po 20 minutách myslíte, že máte to "nejhorší" za sebou, opak je pravdou... Absurdita eskaluje celým filmem až do úplného závěru. Pokaždé se odehraje něco, co by nikoho v životě ani nenapadlo, natož aby to někdo domyslel do takových detailů. (Pozn. red.: Sál opět opustilo několik slabších jedinců, kteří Kim Ki Duka podcenili nebo šli naprosto nepřipraveni.)
 
DOTEK HŘÍCHU / TIAN ZHU DING
Režie: Jia Zhang Ke 
Hrají: Jiang Wu, Wang Baoqiang, Zhao Tao, Luo Lan Shan, Zhang Jia Yi, Li Meng 
Scénář: Jia Zhang Ke
Kamera: Yu Lik Wai
Střih: Matthieu Ladau, Lin Xudong
Hudba: Lim Giong
Země: Čína 
Rok výroby: 2013 
Délka filmu: 129

Film sleduje příběhy čtyř lidí žijících v současné Číně, kteří se vzájemně neznají. Za jediné pojítko mezi příběhy by se dalo považovat pouhé chvilkové střetnutí, třeba během vystupování z autobusu. I tento snímek z letošní nabídky je rovněž natočen bez jakýchkoli servítek, skrupulí nebo snahou něco zakrýt. Každý příběh je jedinečný, každý z nich ovšem prolíná téma, jak se může člověk zachovat v případě, že je okolím zahnán do kouta anebo nehodlá ustoupit ze svého přesvědčení. Stejně tak se v každém z nich objevuje téma smrti, krev vypadá opět realisticky, nešetří se jí a kamera se rozhodně nesnaží nic zakrývat, takže se můžete těšit třeba na přímé záběry výstřelu z kulovnice z bezprostřední blízkosti a poté na detail ještě kouřících děr po projektilech na hrudi zasaženého. Příběhy poskytnou náhled na současné čínské venkovské prostředí i na po velkoměsto.
 
SOUDRUŽKA KIMOVÁ BUDE LÉTAT / COMRADE KIM GOES FLYING
Režie: Kim Gwang Hun, Anja Daelemans, Nicholas Bonner 
Hrají: Han Jong Sim, Pak Chung Guk, Ri Yong Ho, Kim Son Nam, Han Kil Myong, An Chang Sun 
Scénář: Sin Myong Sik, Kim Chol
Kamera: Hwang Jin Sok
Střih: Kim Yun Sim
Hudba: Ham Chol, Frederik Van de Moortel
Země: Severní Korea, Belgie, Velká Británie 
Rok výroby: 2012 
Délka filmu: 81

Tento naprosto dokonale natočený propagandistický snímek pojednává o tom, že v KLDR je vše možné. Vše funguje, všichni se usmívají a hlavně dělnická třída je ta nejlepší. Ale film nelze brát úplně vážně. Podle vyjádření režisérů jde totiž o naprostou fikci bez jakéhokoli politického podtextu. Dílo bylo natočeno v rámci kulturního projektu evropských a severokorejských filmařů. Musím se přiznat, že idyličnost a radostnost snímku převálcovaly i klasiky jako je třeba Lassie! V podstatě se jedná o pohádkový příběh zasazený do novodobého světa, kde hlavní hrdinka není služka ale hornice, která si jde splnit dětský sen stát se vrcholovou akrobatkou na hrazdě. I já sám jsem se několikrát během filmu přistihnul, jak se usmívám.
 
RYCHLÁ ZMĚNA / QUICK CHANGE
Režie: Eduardo Roy, Jr. 
Hrají: Mimi Juareza, Jun-Jun Quitana, Miggs Cuaderno, Natashia Yumi 
Scénář: Eduardo Roy, Jr.
Kamera: Dan Villegas
Střih: Fiona Borres
Hudba: Teressa Barroso
Země: Filipíny 
Rok výroby: 2013 
Délka filmu: 98

V tomto filmu nahlédnete do Manily, hlavního města Filipín. Zejména pak pod místní pokličku transsexuální komunity, která svůj pohled upírá na mládí a krásu. Příběh sleduje místní „kosmetičku" Dorinu, která se živí poskytováním kolagenových injekcí aplikovaných takřka kamkoli, kde si klient(ka) přeje upravit stávající vzhled. Problém je v tom, že procedury jsou nelegální, jelikož hlavní hrdinka nedisponuje oficiální licencí, a to přináší s tím související pozitiva i negativa. Téma je dobře zpracované, především pak podává velice věrný pohled do srdce zmíněné filipínské transsexuální komunity současnosti. Téměř 80 % příběhu je založeno na skutečných událostech a hlavní tematickou linkou je pohled na to, co je člověk schopen udělat, aby si uchoval krásu.
 
SIDDHARTH / SIDDHARTH
Režie: Richie Mehta 
Hrají: Shobha Sharma Jassi, Geeta Agrawal Sharma, Amitabh Srivasta, Mukesh Chhabra, Khushi Mathur, Irfan Khan, N.K. Pant, Naresh Gosain 
Scénář: Richie Mehta
Kamera: Bob Gundu
Střih: Richie Mehta, Stuart A. McIntyre
Země: Kanada, Indie 
Rok výroby: 2013 
Délka filmu: 96

Další dílo Inspirované skutečnou událostí vypráví o zmizení/únosu dvanáctiletého hocha v Indii. Zpracování mi připadalo dobré, stejně tak i samotné herecké výkony. Film neobsahuje scény s přemrštěnými výlevy emocí, takže po celou dobu působí poměrně klidně. Divák se ale musí vžít do pocitů hlavního hrdiny, do naprosté bezmoci a zoufalé snahy jakýmkoli způsobem nalézt syna. Toho totiž kvůli horší finanční situaci rodiny poslal na měsíc pracovat do manufaktury, odkud se syn již nevrátil. Emoční zátěž, umocněná prostředím a celkovou situací v zemi jako je Indie, musí být značná. Dětská práce je v Indii oficiálně nezákonná. Celý příběh prostupují hodně silné momenty. Jako příklad bych uvedl ten, kdy jde otec ohlásit zmizení syna na policii, přičemž vyplave na povrch, že nemá k dispozici ani aktuální synovu fotku.

ILO ILO / ILO ILO
Režie: Anthony Chen 
Hrají: Yeo Yann Yann, Chen Tianwen, Angeli Bayani, Koh Jia Ler 
Scénář: Anthony Chen
Kamera: Benoit Soler
Střih: Hoping Chen, Joanne Cheong
Země: Singapur 
Rok výroby: 2013 
Délka filmu: 95

Tentokrát půjde o rodinné drama zasazené do období 90. let v Singapuru. Zaměstnaní rodiče vychovávají nezbedného syna, který chodí na základní školu, a navrch k tomu ještě čekají druhý přírůstek. Inu, rozhodnou se zaměstnat mladou hospodyni z Filipín na výpomoc v domácnosti. V průběhu filmu se postupně seznamujete se všemi postavami a jejich společnými osudy. Sleduje počáteční pokusy hospodyně o soužití s nezvedeným školákem, kterého má na starosti, přes její seznamování se s úplně novým cizojazyčným prostředím, až po pomalé odkrývání otcovy ztráty zaměstnání a jeho snahu nastalou situaci vyřešit. Samotná vizuální stránka a zápletka nemusí působit nikterak záživně, ale film vás dokáže naprosto strhnout a udržet vaši pozornost až do samotného konce právě díky své střídmosti a realističnosti.

CHLADNÉ KVĚTY SAKURY / SAKURA NAMIKI NO MANKAI NO SHITA NI
Režie: Atsushi Funahashi 
Hrají: Asami Usuda, Takahiro Miura, Yo Takahashi, Marika Matsumoto 
Scénář: Atsushi Funahashi, Shigeru Murakoshi
Kamera: Koichi Furuya
Střih: Atsushi Funahashi
Hudba: Janek Duszynski
Země: Japonsko 
Rok výroby: 2013 
Délka filmu: 119

Impulz vzájemného sbližování dvou hlavních hrdinů, kteří pracují v maloměstské kovovýrobně v oblasti postižené tsunami, je v tomto případě opravdu extrémní. Mezivztahové drama tohoto filmu začíná po tragické pracovní nehodě v obchodně spřízněné firmy, při které zemře blízký obou hlavních postav, v jednom případě manžel a ve druhém kolega. V tom pozvolném toku příběhu v jednu chvíli zjistíte, že černobílé vidění, kde na jedné straně vnímáte nenávist a zármutek vdovy a na druhé straně snahu o získání odpuštění za zaviněnou nehodu, se k závěru pomalu začne přetvářet v jaký si dramaticky milostný vztah. Film se zaměřuje především na mezilidské vztahy nejen mezi hlavními charaktery, ale dalšími v i jejich okolí.

PŘESTŘELKA V MONZUNU / MONSOON SHOOTOUT
Režie: Amit Kumar 
Hrají: Vijay Verma, Nawazuddin Siddiqui, Neeraj Kabi, Geetanjali Thapa, Farhan Mohammad Hanif Shaikh, Tannishtha Chatterjee, Sreejita De, Irawati Harshe Mayadev 
Scénář: Amit Kumar
Kamera: Rajeev Ravi
Střih: Atanu Mukherjee, Ewa Lind
Hudba: Gingger Shankar
Země: Velká Británie, Indie, Nizozemí 
Rok výroby: 2013 
Délka filmu: 88

Mladík přijatý na zkušební dobu ke svérázné kriminální jednotce bombajské policie velice záhy zjistí, že zastupovat zákon v tomto prostředí rozhodně není ve všech směrech korektní, tak jak učí teorie policejní akademie. Po krátké době je mladík během večerní policejní akce, stíhání podezřelého, postaven před rozhodnutí, které bude mít zásadní dopad na budoucí vývoj událostí v jeho životě a životě ostatních postav. Film vám nastíní tři možná rozhodnutí a jejich konsekvence při vyšetřování případu v blízké budoucnosti. Jednotlivé dějové větve by se daly označit za cestu správnou, střední a špatnou, ale v samotném závěru se objeví i cesta čtvrtá, se kterou se musí také vždy počítat.  

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9