Klavírní virtuoz Lang Lang byl jmenován Poslem míru OSN

15:08 | 16.11.2013 Erik 0
Stalo se tak v pondělí 29. října 2013 v hlavním sídle OSN v New Yorku a je to již druhá velká pocta, které se tento světoznámý hudební umělec letos dočkal. Podle jeho vlastních slov však ta ze všech největší.
Klavírista Lang Lang společně s generálním tajemníkem Ban Ki Moonem
Klavírista Lang Lang společně s generálním tajemníkem Ban Ki Moonem FOTO: un.org
Zařadil se tak mezi další známé osobnosti, které tento post zastávají – spisovatele Paula Coelha, herce Micheala Douglase a George Clooneyho, dirigenta Daniela Barenboima, zpěváka Stevieho Wondera či princeznu Hayu bint Al Hussein.

„Přemýšlel jsem o tom všem celou minulou noc a nemohl jsem vůbec usnout. Pořádat koncerty a hrát na klavír je jedna věc, ale vrátit společnosti, co dala ona mně, patří mezi to nejdůležitější, co může lidská bytost učinit.“

Lang Lang, který byl předchozích téměř 10 let vyslancem dobré vůle mezinárodní agentury pro dětská práva UNICEF (od května 2004) řekl, že je pro něj velkou ctí být historicky prvním Poslem míru, který pochází z Číny.



„Myslím, že obzvláště následující generace Číňanů se ještě více otevřou světu a budou s ním spolupracovat na řešení důležitých úkolů a Organizace spojených národů mi dává velkou příležitost, jako tomu pomoci.“

Generální tajemník OSN Ban Ki Moon během jmenovací ceremonie prohlásil, že se Lang Lang bude zabývat klíčovou prioritou Spojených národů – zajistit výuku pro 57 milionů dětí ve světě, které v tuto chvíli nemají žádný přístup ke vzdělání.

Onou druhou velkou poctou zmíněnou v úvodu (a která byla natolik zastíněna nynějšími událostmi) bylo získání prestižního ocenění Umělec roku při udílení Classic Brit Awards pořádané 2. října v Royal Albert Hall v Londýně. Také zde byl prvním čínským umělcem, který dokázal u náročné poroty bodovat.


ZDROJ: Tang Seng
FOTO: scmp.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9