Korejská Ilustrátorka Baek Heena získala Cenu Astrid Lindgrenové

13:00 | 02.04.2020 Eunka 0
Nadaná a úspěšná korejská autorka a ilustrátorka Baek Heena letos získala Cenu Astrid Lindgrenové. Gratulujeme!
Baek Heena
Baek Heena FOTO: Youtube screen
Znáte animovaný seriál Obláčkový chléb? Ten vznikl na motivy úspěšné prvotiny již zmíněné autorky a ilustrátorky. Kniha je známá pod názvem Cloud Bread a vypráví příběh dvou koťátek, která najdou kousek obláčku. Jejích máma jim ho zapeče do chleba a když ochutnají, můžou létat.

Baek Heena je první jihokorejskou autorkou, která vyhrála cenu, kterou švédská vláda založila v roce 2002 na počest spisovatelky Astrid Lindgrenové, která napsala dětmi milované knihy Děti z Bullerbynu a Pipi dlouhá punčocha.

Čím Baek Heena porotu zaujala? "Má úžasný cit pro materiály, vzhled a gesta. Její knihy líčí příběhy o osamění a solidaritě," uvedla porota ve svém prohlášení zveřejněném na svých webových stránkách. "Ve jejích miniaturních světech se obláčkové chleby, sorbetové měsíce, zvířata, víly a lidé sbližují. Její práce otevírají dveře něčemu smyslovému, ​​závratnému a ostrému," dodala.

V letošním roce se o tuto cenu ucházelo 240 spisovatelů ze 67 zemí. Součástí ocenění je i finanční odměna ve výši pět milionů švédských korun. Baek Heena vydala 13 obrazových knih a vy se na její tvorbu můžete podívat sem.

Slavnostní předání bylo původně naplánováno na 1. června ve Stockholmu, ale kvůli pandemii coronaviru byla událost odložena na neurčito.

ZDROJ: koreabizwire.com, csfd.cz

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9