Seznamte se se spisovatelkou Anchee Min

13:00 | 21.03.2020 Eunka 0
Znáte čínsko-americkou spisovatelku Anchee Min? Některé její knihy byly přeloženy i do češtiny a jsou velmi čtivé. Pojďme se s touto zajímavou dámou seznámit.
Anchee Min
Anchee Min FOTO: On Being/flickr.com
Anchee Min se narodila v Šanghaji 14. ledna 1957. Její rodiče byli oba učitelé. Když začala kulturní revoluce, byla jí devět let. Když jí bylo 17 let, byla poslána do pracovního tábora poblíž Východočínského moře, kde snášela strašné podmínky a pracovala 18 hodin. Nakonec tam utrpěla poranění míchy. 

V té době ji oslovil agent šangajského filmového studia a byla vybrána, aby se stala herečkou pro její ideální proletářský vzhled. Nakonec získala hlavní roli v propagandistickém filmu inspirovaném životem madam Mao. Tento film však nebyl nikdy dokončen. Po smrti Maa s ní bylo špatně zacházeno. Byla v depresi a uvažovala o sebevraždě.

Díky americké herečce Joan Chen a sponzorství její tety, žijící v Singapuru, získala cestovní pas a přihlásila se na uměleckou školu v Chicagu. Poté emigrovala do Spojených států. Ačkoli neuměla anglicky, byla schopná přesvědčit imigračního důstojníka, aby jí umožnil vstoupit do země. Anglicky se později naučila sledováním seriálu Sesame Street.



Její první manžel byl čínský umělec jménem Qigu. Společně měli dceru Lauryann, nicméně on dítě nechtěl a tudíž se jejich manželství brzy rozpadlo. Později se provdala znovu za Lloyda Lofthouse. 

V roce 1997 vydala román Katherine, který pojednával o životě v komunistické Číně. Napsala i dvě biografie: The Cooked Seed a Red Azalea. V češtině vyšly její knihy Byla jsem madam Mao, Divoký zázvor a Císařovna orchidej (všechny mohu jen doporučit). Dále napsala romány The Last Empress a Pearl of China. 

Její psaní bylo oceněno za syrový, ostrý jazyk a historickou přesnost. Píše anglicky, protože jí to pomáhá lépe se vyjádřit. Přiznala, že v čínštině nedokáže mluvit o svých pocitech. Kromě psaní ráda maluje, fotografuje a také miluje hudbu.

ZDROJ: en.wikipedia.org, ancheemin.com, bookbrowse.com
FOTO: Pesky Librarians/flickr.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9