INDIE - INDIA: Nový festival nezávislých indických filmů

13:47 | 27.02.2020 Mei 0
Na svět přichází zcela nový filmový festival INDIE-INDIA! Festival nezávislých indických filmů proběhne 28. a 29. února v pražském Kině Pilotů.
INDIE - INDIA
INDIE - INDIA FOTO: INDIE - INDIA

Jedná se o další akci organizátorů divácky oblíbeného Festivalu bollywoodského filmu, jehož 18. ročník se bude konat v tradičním podzimním termínu.
 

„Jako fanoušky indických filmů nás často mrzelo, že většina diváků z celé bohaté indické kinematografie vnímá pouze Bollywood, a to ještě jako něco podivného, exotického,“ říká Radim Špaček, umělecký ředitel festivalu. Přitom většina indických filmů vznikne právě mimo velká studia v Mumbai. A jakkoli jsou bollywoodské filmy zábavné a vizuálně opulentní, není třeba předstírat, že se skutečným životem normálních Indů mají obvykle pramálo společného.



„Rozhodli jsme se proto nabídnout divákovi možnost seznámit se s filmy, které doopravdy reflektují současnou indickou společnost a přitom nerezignují na uměleckou kvalitu,“ doplňuje Radim Špaček.
 

Festival během 2 dnů představí čtyři filmy z různých koutů Indie a v nich osudy obyčejných lidí v neobyčejných životních situacích. Překrásnou himalájskou krajinou v Ladaku na úvod ohromí Chuskit, film podle skutečné události o částečně ochrnuté nadšené školačce.



V Ásámu pak byl natočen snímek Hladoví/Aamis o vášni pro konzumaci masa a ochutnávání netradičních delikates u zamilovaného páru, která se vymkne kontrole a povede k překročení společenských tabu.

Příběh Napůl vdova/Half Widow je zase vsazen do konfliktu v Kašmíru, kde probíhá válka s malými přestávkami posledních 70 let a pátrání žen po jejich záhadně zmizelých mužích neberou konce.



A nakonec přijde Bouře/Hellaro, film o revoltě utiskovaných žen v gudžarátské poušti Kutch a jejich touze tančit, kterou jim jejich muži upírají.

Kromě silných příběhů, pohledu na skutečný život ve městě i na venkově, unikátních indických tradic a zvyků diváky nadchnou například právě nádherné záběry indické přírody. O umělecké kvalitě vybraných filmů pak svědčí i řada cen z nejrůznějších festivalů, kterými je každý z nich ověnčen.

Odkaz na facebookovou událost najdete ZDE.


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9