Širime - světlé oko v hluboké temnotě

13:00 | 21.08.2019 Razjela96 0
Ne všichni jókai v Japonsku jsou strašidelní. Někteří z nich jsou doopravdy vtipní, neznamená to ale, že vám nemohou ublížit. Širime rozhodně patří mezi ty nejpodivnější jókai v japonské tradici a doposud jsem neviděla nic tak zvláštního.
Širime
Širime FOTO: Giuseppe Milo/flickr.com

Budeme se dneska bavit o 尻目 (širime) - znaky nám rovnou napovídají, co to vlastně je za jókaie. První znak znamená zadek a druhý oko. Pokuste se alespoň trošičku představit si normální lidskou postavu, která nemá na obličeji a zbytku těla žádné charakteristické rysy (žádná ústa, oči, obočí atd.). Jenom mezi půlkami lze najít údajně obrovské oko jasné jako hrom.

Náš širime má také druhé alternativní jméno, a to je nuppori bózu, protože lidé se domnívají, že je příbuzný nopperabó, který se liší tím, že žije normálně ve společnosti, a vůbec nepoznáte, že se jedná o jókaie, dokud se s ním nezačnete bavit a nopperabó se třeba nerozhodne vás vyděsit k smrti tím, že odhalí stejně prázdnou a děsivou tvář jako u širime.



Na nuppori bózu narazíte pozdě ve městě, když se bude procházet uličkami japonského města, ale nebojte, nemá ústa, tak vás pravděpodobně nesní - snad. Dodnes se nezjistilo, jak a čím se přesně živí.

Naše roztomilá bytůstka se většinou potuluje v noci a je oblečená do kimona, díky čemuž vypadá jako putující muž. Když ale někoho potká, tak rychle sundá kimono, předkloní se, rozevře své půlky a vyděsí vás svým obrovským okem. Nic jiného se nestane. Širime nemá ve zvyku lidi zabíjet, jen čerpá obrovskou radost z lidského strachu.



Dnes jsme si představili trochu méně známého jókaie. Snad nebudete nikdy mít tu příjemnost a radost ho potkat.

ZDROJ: yokai.com
FOTO: commons.wikipedia.org


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9