Barevné léto v Japonsku: Matsuri

13:00 | 12.07.2019 Sachi 0
Japonsko patří mezi přední země, které setrvávají ve svých tradicích a oslavách. Přinášíme vám, jak Japonsko vypadá nyní při letních festivalech plných barev.
Noční festival
Noční festival FOTO: ToshihiroGamo/Flickr.com

Tyto zvyky, mnohdy staleté, ožívají živými detaily během početného japonského Matsuri, neboli populárních festivalů. Tradiční kostýmy a oblečení, speciální a autentické jídlo a ohromující barevné dekorace, jsou součástí každého nezapomenutelného festivalového zážitku. Přinášíme vám ty nejoblíbenější:

 

Mitama Matsuri Festival

Kdy: 12. - 15. července

Kde: Svatyně Yasukuni, Tokio (poblíž stanice Kudashita)

Dvacet tisíc luceren zapaluje na čtyři dny festivalu tokijskou svatyni Yasukuni. Pojízdné stánky nabízejí tradiční jídla podél hlavní uličky k chrámu. Účastníci často nosí jukaty a tradiční kimona z lehké bavlny. K sváteční atmosféře přispívají alegorické vozy, tradiční tanec i divadelní představení.
 

Gion Matsuri

Kdy: Po celý červenec, časově nejvýrazněji však 14. - 24. července

Kde: Poblíž svatyně Yasaka, Kyoto (ze stanice Kyoto)

Festival Gion pochází z devátého století. Je proslulý svými alegorickými vozy, které mohou mít výšku 25 metrů a vážit 12 tun. Lze spatřit až třicet nebo více těchto vozů, z nichž každý představuje odlišnou čtvrť nebo korporaci Kyota.


Kola, která mobilizují alegorické vozy, jsou často stejně vysoká jako člověk. Během vrcholu festivalu, je z kyotského městského centra zastaven provoz, aby bylo možné zřídit stánky Yatai obsahující potraviny a hry. Později jsou tradiční čtvrti zdobeny květinami, transparenty a vlajkami a osvětleny lucernami. Slavná přehlídka začíná ve svatyni Yasaka v kyotské čtvrti Gion. Festival dostal v roce 2009 označení "Světové nehmotné kulturní dědictví".

 

Tenjin Matsuri

Kdy: 24. - 25. července

Kde: Poblíž svatyně Temmangu v Osace (poblíž stanice Ōsakatemmangū)

Tenjin Matsuri je festival lodí, který se datuje přibližně 1000 let do minulosti. Festival je poctou uměleckému patronovi Tenmanu Tenjinovi. Slavnosti zahrnují přes 3000 umělců oblečených v tradičních oděvech z období 8. století až 12. století, kteří nesou přenosné svatyně zvané omikoshi přes město. V průběhu se také vypraví sto lodí na vodu. Při začátku večera se na palubě lodí zapaluje oheň, jakmile začne noční oblohu osvětlovat ohňostroj.

 

Festival ohňostrojů Sumidagawa

Kdy: Poslední sobota v červenci (tento rok připadá na 27.7.), v případě špatného počasí bude festival zrušen
Kde: Tokio, na břehu řeky Sumida (poblíž stanice Asakusa). Sumida park je nejoblíbenějším vyhlídkovým místem.

Sumidagawa je nejstarší ohňostrojový festival na světě, založený v roce 1732. Oslavuje japonské ohňostroje hanabi a zahrnuje také soutěže o nejhezčí ohňostroj mezi ohňostroji. Festival každoročně přiláká jeden milion účastníků, z nichž se mnozí oblékají do tradičních kimon a jukat.
 

Aomori Nebuta Matsuri
Kdy: V noci, 1. - 6. srpna
Kde: Aomori, prefektura Aomori


Za jeden z nejlepších tří japonských festivalů byl festival Nebuta označen jako událost "Světového nehmotného kulturního dědictví". Každý večer nesou přehlídky tanečníků osvětlené alegorické vozy. Přehlídky trvají hodiny a v poslední den festivalu rozzáří ohňostroj vozy, které jsou doslova posazeny na hladině vody.



Předpokládá se, že tento festival má svůj původ v rámci festivalu Tanabata, který byl během 8. století přivlastněn z Číny.
 

Vodní ohňostroj Miyajima
Kdy: 24. srpna
Kde: Svatyně Itsukushima, Miyajima Island, prefektura Hiroshima

Velkolepý ohňostroj je zasazen na moře za slavnou bránou Torii, která vytváří nádherný výhled na to, jak se v temné vodě třpytí přes pět tisíc ohňostrojů.


Owara Kaze no Bon
Kdy: 1. - 3. září, v noci
Kde: Yatsuo, Toyama


Jedná se o lidovou událost. Festival se koná na uklidnění tajfunů a pro velkou sklizeň rýže. V noci se představí ceremoniál s tancem a hudbou. Nechybí účinkující v tradičních kostýmech.



Letní měsíce jsou plné festivalů. Mnohé se konají venku při příznivém počasí a umožňují tak návštěvníkům vychutnat si oslavy ve dne i v noci. Vypsali jsme vám festivaly z mnohých zákoutí, pokud jste nyní v Japonsku nebo si tam hodláte vyjet, určitě je vřele doporučujeme. Odvezete si nevšední zážitek, na který jen tak nezapomenete.


ZDROJ: jw-webmagazine.com, jrailpass.com
FOTO: Autan/Flickr.com, Yo3Up/Flickr.com, SueAnnSimon/Flickr.com, KashugaSho/Flickr.com


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9