Japonský den v Průhonicích - Již po deváté!

14:00 | 03.06.2019 Razjela96 0
Kromě toho, že se 1. června 2019 konal Mezinárodní den dětí, tak zároveň také proběhl již devátý ročník Japonského dne v Průhonickém parku, který se nachází v blízkosti Prahy. Obrovské množství atrakcí a jídel na jednom místě!
Japonský den v Průhonickém parku
Japonský den v Průhonickém parku FOTO: Razjela96/asianstyle.cz

Do Průhonického parku se dostanete bez větších problémů. V případě, že jedete z hlavního nádraží, tak nejjednodušší bude jet metrem směrem na Opatov a tam nastoupit na autobus, který jezdí do Čestlic, ovšem pro vás bude nejlepší vystoupit na zastávce Průhonice. Potom se budete muset chvíli projít a hned poté se dostanete k hlavnímu vchodu Průhonického parku.



Japonský den se konal v okolí Podzámeckého rybníku, a proto jsem rychle obešla tamější zámek a šla po schodech dolů. Když jste byli dostatečně pozorní, tak jste si mohli všimnout postupně se objevujících cedulek, které vás informovaly, kudy musíte jít, jestliže se chcete dostat na místo akce.

Japonský den se každým rokem rozrůstá a objevuje se na něm čím dál víc zajímavých atrakcí. Všechno začalo v 9:30.

Pro mne byl první zastávkou samozřejmě stánek s matchou, kde firma Matcha Tea nabízela rozmanité příchutě: matcha a mango, matcha a slaný karamel, matcha a aperol atd., nicméně já si stojím za klasikou. Ráda jsem si během velmi horkého dne vychutnala klasickou chuť čaje matcha ve studené podobě s ledem.

Poté jsme si mohli poslechnout přednášku o ikebaně, japonské tradiční technice aranžování květin, během které jsme se dozvěděli, jaká jsou přesně pravidla pro vytvoření těch nejkrásnějších kompozicí. Zásady jsou velmi složité a řídí se prakticky vším v přírodě i v kalendáři. Na základě toho pak budete vybírat nádobu, barvy a druh květin, případně trávy.

 

Následně se návštěvníci mohli podívat na umění střelby z japonského luku nebo na čajový obřad školy Urasenke, kterého se člověk mohl dokonce i zúčastnit, pokud tedy byl dostatečně odvážný.

 


Kolem druhé hodiny odpoledne začal projev velvyslance ČR, Šimazaki Kaoru, který se velmi vroucně vyjadřoval o Japonském dni v Průhonicích - prý to byla první akce, kterou navštívil v České republice jako velvyslanec. Řekl také, že přesně za rok bude sté výročí česko - japonských vztahů a zároveň bude také probíhat desátý ročník Japonského dne v Průhonickém parku, což by podle jeho názoru šlo nějak propojit a oslavit. Také velmi poděkoval vedení Botanického ústavu v  AV ČR (V.V.I) za jejich dlouholetou přízeň a pomoc s organizací této akce.
 

  


Během celého dne jste si mohli zkusit složit vlastní origami (např. krásného tradičního jeřába), obléct si kimono (Calime byla opět přítomná - tady se můžete podívat na její stránku na facebooku), dozvědět se u stánku JTB Czech Republic podrobnosti ohledně cesty do Japonska, kolik stojí Japan Rail Pass nebo Japan Travel Sim, na stánku Česko-japonské společnosti se zeptat na podrobnosti letního intenzivního kurzu japonštiny, na který se můžete podívat zde, zahrát si japonské šachy šógi, seznámit se s různými japonskými bojovými uměními atd.

 


Obrovskou popularitou se také těšila tradiční japonská kuchyně, kterou zprostředkovávala japonská domácí cukrárna a restaurace Miyabi.

Musím říct, že Japonský den jsem si moc užila a moc se těším na další rok.

FOTO: Razjela96/asianstyle.cz


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9