International Shakuhachi Festival Prague [Report]

20:55 | 12.11.2017 Host 0
Už jste někdy měli možnost slyšet japonskou bambusovou flétnu shakuhachi naživo? Tato příležitost se naskytla účastníkům mezinárodního festivalu japonské hudby, který se konal od 14. do 18. září letošního roku v Praze.
Pro Musica Nipponia
Pro Musica Nipponia FOTO: AsianStyle.cz
Pozvání na něj přijala řada světových umělců, nejen mistři z Japonska. Vedle koncertů probíhaly i workshopy, takže hudební nadšenci měli možnost se přiučit pár not nejen na shakuhachi, ale i další tradiční japonské nástroje shamisen a koto.
 
Zajímavé a pro ucho českého posluchače rozhodně netradiční byly všechny koncerty, zmiňme však především tři hlavní, které poutaly pozornost od samého počátku. Do Prahy totiž zavítal mistr hry na shakuhachi oceňovaný i v rodném Japonsku, Nomura Hozan, dále opat zenového chrámu Genmyo Iso a také část souboru Pro Musica Nipponia, který naposledy v Česku koncertoval před 16 lety na festivalu Pražské jaro.
 
Koncert Genmya Isa a jeho hostů se uskutečnil v pátek 15. září a nesl se v duchu zenu a meditativní hudby. Ta je pro shakuhachi typická, tuto flétnu potulní mniši komuso využívali právě k meditacím. Kostel sv. Vavřince pod Petřínem rozezněly tóny nejen samotného opata zenového chrámu, ale také dalších skvělých hráčů, mezi kterými najdeme i české zástupce – průkopníka shakuhachi u nás, Vlastislava Matouška, a prvního českého mistra Marka Kimei Matviju.


Genmyo Iso s hosty

Sobota patřila ansámblu Pro Musica Nipponia. Ten vystupuje po celém světě už od roku 1972 a v maximální sestavě čítá několik desítek členů, do Prahy však zavítala pouze trojice: hráč na shakuhachi Motonaga Hiromu, hráčka na koto Keiko Hisamoto a shamisenista Kodai Minoda. Na koncertě zazněly jak skladby tradiční, tak i moderní a navíc i dvě úplně nové kompozice od českých skladatelů. V Magnolii Martina Klusáka se setkává koto s harfou, na kterou zahrála Hana Hrachovinová, ve skladbě Ikigai od Jiřího Lukeše japonské trio doplnil cimbál Daniela Skály.
 
V neděli večer se v sále Martinů na HAMU uskutečnil recitál Nomury Hozana, kterého doprovodili další vynikající hudebníci Obama Akihito, Motonaga Hiromu, Gunnar Jinmei Linder a Seizan Osako – všichni na shakuhachi, a také dáma s kotem, Keiko Hisamoto. Zazněly především nejznámější skladby 20. století, ale také jedna nová pro shakuhachi a koto od Jana Rösnera.


Nomura Hozan a Seizan Osako
 
Letošní ročník International Shakuhachi Festivalu v Praze byl již jedenáctý, ten příští se koná za dva roky, v září 2019.
 
Všechny nové skladby od českých autorů budou moct již brzy ocenit také Japonci. Koncem listopadu letošního roku se uskuteční dva koncerty, na kterých české hudebníky doprovodí někteří z festivalových hostů a také studenti tokijské univerzity umění Geidai.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9