Proč se vyhnout Japonsku aneb 7 nejstrašidelnějších jókai

12:05 | 08.09.2017 Zita 6
Japonský folklór se doslova hemží nejrůznějšími duchy, démony a pověstmi. Jaké z nich byste v noci nechtěli potkat a tušíte, proč jedna žena dokáže vyvolat davové šílenství?
Gashadokuro
Gashadokuro FOTO: Wikipedia.com/Gashadokuro
1) Kamaitachi

Připadala vám až doteď lasička jako malé roztomilé zvířátko? Tak to vězte, že při konfrontování vašich dosavadních představ s japonskou variantou, vidíte svět minimálně růžovýma očima. Kamaitachi totiž představuje trio lasiček se srpy, které vám poměrně rafinovaně usekne obě nohy. Možná právě díky řádné dělbě práce (první oběť povalí na zem, druhá jí usekne nohy a třetí jí zašije rány), prosluly mimořádnou rychlostí. 

2) Teke Teke


Radši rychle pryč

Ačkoliv se Teke Teke řadí k mýtům značně novějším, setkání s ní by jistě nebylo o nic více příjemné. Zvlášť, když vezmeme v úvahu, že byste se de facto setkali pouze s její horní půlkou... Stejně jako její druhou blízkou společnici, Reiko Kashimu, ji totiž též přejel vlak v půlce. Reiko byste pak mohli nechtěně potkat při pobytu na toaletě, mimo kosy ještě vyzbrojenou otázkou, zda víte, kde jsou její nohy. Pokud neodpovíte "železnice Meishin", bude se vám z takového místa patrně špatně utíkat.

3) Gashadokuro

Přestože pohled skýtající se na kostlivce například při návštěvě muzea nebývá většinou děsivý, v případě Gashadokura by člověk asi nemusel zůstat úplně klidný. Jedná se totiž o obří skeleton ducha všech lidí zemřelých hladem, který, ve snaze najíst se alespoň po smrti, ukusuje kolemjdoucím hlavy a ze zbytku těla vysává krev.

4) Joro-Gumo

Představte si příjemně plynoucí odpoledne s velmi pohlednou ženou. Vaše pocity, zvláště pokud jste muž, se patrně nebudou řadit k té negativní půlce. Prudký obrat by se však mohl dostavit v přímém zápětí, kdy se rázem přemění v obřího pavouka. Myšlenka, že si vás doslova ulovila do svých sítí, bude před tím, než vás nemilosrdně sežere, asi jedna z posledních vůbec. 

5) Aka Manto

Nevím, zda se jedná o nějakou japonskou zálibu krácení dlouhé chvíle při návštěve toalety, ale jestliže jste si mysleli, že trik na odehnání Reiko již znáte, tak vězte, že nemáte ještě zdaleka vyhráno. Svou návštěvou by vás totiž mohl poctít další duch a ano- také vám bude klást otázky. 

První a patrně poslední bude, zda si vyberete červený nebo modrý papírek. Při zvolení první varianty z vás poteče krev, při zvolení druhé následuje uškrcení. Nápaditý vychytrálek však také neunikne- při zvolení jiné barvy skončíte prý v pekle.

6) Oshiroibaba

V případě, že jste velkým příznivcem všech zkrášlovacích doplňků a make-upů, raději na tuto zálibu radši rychle zapomeňte. Při setkání s touto postarší ženou, která vám nabídne pudr ze své vlastní tváře, by vám totiž mohl upadnout obličej. Sec ekonomicky výhodné, přesto stále nepříjemné.

7) Kuchisake-Onna

Místo další roušky byste v kabátu našli pouze dlouhé nůžky. Ne však kadeřnické

Zda-li plánujete cestu do Japonska a předešlých 6 jókai vám připadá jako slabá káva, dejte alespoň pozor na mladě vypadající lidi okolo. Mohli byste totiž narazit na hezkou mladou ženu s rouškou (což v Japonsku nebývá zrovna výjimka), která se především dětí ptá, zda je hezká. V případě, že odpovíte souhlasem, mohli byste být následně nemile překvapeni: po sundání roušky zjistíte, že pod ní nosí i doširoka rozříznutou pusu-  že by japonská verze Jokera? Jak již bývá zvykem, následuje další otázka, tentokrát však stejná jako ta předchozí. Když odpovíte znovu ano, stane se Joker i z vás, když odpovíte záporně, stane se z vás na dvě půlky rozříznutý meloun...

Zdá se vám, že to zní moc bláznivě? Názory se jistě rozcházejí, reálná situace je však jen jedna. Kuchisake- Onna znetvořena žárlivým manželem byla totiž údajně roku 1970 opakovaně spatřena v okolí prefektury Nagasaki. Další záznamy se pak objevují o 9 let později a v letech 2004 a 2007. Veškeré zprávy vyvolaly po celém Japonsku obavy natolik velké, že děti byly do/ze škol vyprovázeny učitelem. Možná ve snaze zabránit davové panice, vyšla zakrátko poté i zpráva, že žena přesně odpovídající popisu, byla, patrně při jednom ze svých pokusů, zavražděna autem. Kdo ví...


Pokud byste se chtěli o jókai dozvědět více, můžete navštívit i následující stránky (http://yokai.com/), kde jsou přehledně roztříděni dle abecedy. Nechybí ani jeden z nejslavnějších vůbec- japonská varianta vodníka Kappa.

PS: Doufám, že si tohoto článku náležitě ceníte, psala jsem ho večer a při prohlížení si všech možných obrázků, se mi pak nechtělo jít zrovna dvakrát spát...

ZDROJE:  
gizmodo.com
FOTO: wattpad.cz/teketeke, kingcatkong.blogspot.com,

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9