Haruki Murakami je zpět!

15:00 | 22.04.2017 Zita 6
Ačkoliv je H. Murakami bezesporu jedním z nejpopulárnějších japonských spisovatelů současnosti, interview s ním si přečtete jen velmi težko. Důvod? Téměř žádné totiž nedává. Proč a mnohé další poodhalil ve své nové knize - Spisovatel jako povolání.
Stane se i toto dílo bestsellerem?
Stane se i toto dílo bestsellerem? FOTO: Lucie Kreslová
Abyste správně pochopili knihy Haruki Murakamiho, musíte první pochopit samotného Murakamiho.
 
“If you only read the books that everyone else is reading, you can only think what everyone else is thinking.”  (Když budeš číst pouze ty knihy, které čtou všichni, budeš si myslet pouze to, co si myslí všichni ostatní.)
Haruki Murakami

Ať už budete číst tento výrok kdekoliv a s kýmkoliv, bude vždy slovo od slovo stejný, jednotlivá vyznění se však od sebe mohou až překvapivě lišit. Vnímání a míra, kolik z tohoto sdělení dokážete obsáhnout, záleží totiž jen na vás, samotných čtenářích. A přesně to platí i pro Harukiho knížky.

Bodem, na kterém se však patrně shodneme, je až nápadně se opakující sbírka nejrůznějších motivů, přičemž všudepřítomné kočky, neočekávané zavolání či výjimečné schopnosti jsou jen krátkým výčtem z celkové plejády. Osobně se domnívám, že role uvědomění si tohoto faktu je poměrně klíčová. Právě tyto náznaky, styl, jakým je text napsán, a ojedinělý tón v knihách panující vás totiž dovedou k poznání, že autorem není nikdo jiný než právě Murakami.

V čem tedy tkví jeho originalita? Zastávám názor, že je to tím, že se originální být vůbec nesnaží. I přes možný dojem, že Japonsko se zdá být velice živé, plné lidí a tudíž i nabízející možnosti snadného navázání nových kontaktů, není náhodou, že hlavní hrdinové Murakamiho románů jsou spíše osamělí. Jaký je však Haruki sám? A do jaké míry nám možná zcela nevědomky projektuje obraz vlastního nitra? Je pouhou náhodou, že stvořitel bestsellerů, jimiž jsou například Norské dřevo či Kafka na pobřeží, je mimo to i vášnivý běžec, majitel kočky a zapřísáhlý milovník západní kultury - témat, které se v jeho knihách tak často opakují?

Odpověď na tyto a další otázky (jak hledí na literární ceny, význam čtenáře nebo život spisovatele) či šanci nahlédnout do spisovatelovy mysli naleznete mezi řádky jeho nejnovější knihy Spisovatel jako povolání, kterou přeložil z japonského originálu Tomáš Jurkovič.

Příjemné počtení a bližší pochopení!

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9