Historie čaje - Amerika

20:00 | 06.10.2013 Jedi 0
Když si čaj našel cestu do Evropy, nikdo nepochyboval o tom, že se prostřednictvím evropských kolonizátorů brzy zabydlí i v domácnostech Severní Ameriky. V polovině 17. století byla Amerika důležitým odbytištěm zboží holandských obchodníků.
Bostonské pití čaje
Bostonské pití čaje FOTO: picsbox.biz
New York se nazýval New Amsterdam a byl hlavním centrem holandských kolonistů. Není se tedy čemu divit, že právě zde vyložili Holanďané svoji první zásilku čaje z Východu a nový nápoj vyrazil na své triumfální tažení po amerických státech – okamžitě si získal oblibu velkého množství tehdejšího obyvatelstva, kteří čaj popíjeli se stejnou rozkoší, zvyky a nádobím jako v Británii a Holandsku. Ve 20. letech 18. století se čaj stal běžnou obchodní surovinou. Centrum obchodování čaje bylo soustředěno v již zmiňovaném New Yorku, Bostonu a Filadelfii, avšak obliba čaje vedla ke zvýšení daně a tím i k pašování čajových lístků.
 
V roce 1773 se britská Východoindická společnost ocitla ve vážné finanční krizi – obchodní domy v Anglii byly přeplněny čajem, o který nebyl zájem, a to především kvůli široké nabídce levnějšího pašovaného čaje a nezájmu amerických kolonií o čaj. Neradostnou situaci se společnost rozhodla vyřešit skutečně chytře – britský parlament přijal zvláštní zákon o čaji, který mluvil o dovozu čaje přímo do kolonií, ale se zvýšeným clem. Toto rozhodnutí zcela pochopitelně pobouřilo americké obchodníky, kteří se tím cítili silně poškozováni. Skupina odvážlivců se převlékla za Indiány, napadla v Bostonu lodě dovážející čaj a celý náklad 340 beden shodila do moře. Tato dramatická událost vstoupila do americké historie jako Bostonské pití čaje a stala se předzvěstí nejen budoucího amerického boje za nezávislost, ale také americké tradice pití lahodného čaje.
 


Po vyhlášení americké nezávislosti se dovoz čaje samozřejmě nezastavil. Amerika dokonce získala prvenství v lodní dopravě, když začala používat velmi rychlé plachetnice, tzv. clippery. Lodě byly velmi stabilní a byly tak mnohem méně ohroženy monzuny, nebezpečnými vodními proudy, útesy, bouřemi i výpady nenasytných pirátů. Tyto štíhlé lodě mohly vozit mnohem větší náklady nesrovnatelně rychleji. Cesta z východu se tak zkrátila o polovinu. Lodě spolu často navzájem soupeřily, kdo dorazí do Londýna dříve. Poslední závod se uskutečnil roku 1871, kdy roli clipperů převzaly parníky.
 
Dnes je čaj stále jedním z nejoblíbenějších nápojů Američanů. Svůj podíl na tom má i obrat ke zdravému životnímu stylu a s ním související výrazný vliv zeleného čaje na lidské zdraví. Ochrana zdraví je pro Američany zkrátka součást moderního životního stylu.


FOTO: kolo.cz

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9