Putování za nejlepším Dim Sum I. - Dumplings′ Legend

17:00 | 23.12.2015 TerryALS 2
Dvě města nejvíce navštěvována K-pop hvězdami za účelem pořádání koncertu? Paříž a Londýn. Kde můžete zažít pravou Dim Sum atmosféru? V Londýně. Což spojit tyto dvě věci dohromady?
Restaurace
Restaurace FOTO: eatsoho.co.uk
Během svého nedávného výletu do Londýna jsem navštívila Chinatown a téměř polovinu každého dne strávila právě tam. Jde sice pouze o tři bloky domů, ale mají co nabídnout. Při procházení mezi poličkami s ramyun nudlemi v jednom z mnoha obchodů s potravinami mě napadlo, že Londýn je (společně s Paříží) městem, kam jezdíme za K-pop koncerty v rámci Evropy nejčastěji. Takové výlety vyžadují kromě notné dávky plánování a nervů také vícedenní cestování, při kterém vyhládne. A já zastávám názor, že když už někam vážíte takovou dálku, měli byste si daný výlet užít dosyta.

Proto jsem se rozhodla představit vám v tomto článku (a jednom následujícím) dvě místa, kde můžete v Londýně okusit pravé a nefalšované Dim Sum! Pro lidi, kteří pojedou do Londýna poprvé, i pro ty z vás, kteří cestují pravidelně - rozšíření obzorů a nápad na další zastávku při toulkách městem. Ptáte se, co to vlastně Dim Sum je? Jedná se o knedlíčky vařené v páře s náplní. O této pochutině jste se mohli na AsianStyle dočíst například ve článku věnovaném Asijským životabudičům po kocovině, představení těchto knedlíčků od Ondřeje Zdráhala a dokonce jste si na nich mohli pochutnat přímo v Praze během AsianStyle ochutnávky.



V tomto článku bych vám tedy ráda představila restauraci, do které jsem zavítala poprvé a okamžitě si mě získala svojí atmosférou, milým přístupem personálu a samozřejmě i jídlem. Oslavovali jsme v ní kulatiny mojí kamarádky a odcházeli s tunou kulinářských zážitků (a v mém případě i trapasů). 


Dim Sum s vaječnou sladkou náplní a Chang-fen (oliheň plněná rýží)

Dumplings' Legend je restaurace v centru Chinatownu a její jméno odpovídá pozici, kterou svými pokrmy zastává. Třípodlažní restaurace se nachází v jedné z nejstarších budov, které v Chinatownu stojí, a jde o jedinou restauraci, ve které si můžete v Chinatownu, a vlastně i celém Londýně pochutnat na originálních polévkových Dim Sum.

Zvědavost mi nedala a zeptala jsem se jednoho z číšníků, zda by mi neřekl o restauraci něco více. Dostala jsem tam krátkou prohlídku celé budovy. Naše malé osazenstvo sedělo u velkého stolu v přízemí, ale restaurace nabízí i dvě oddělená patra s karaoke místnostmi pro soukromé párty pro více lidí. Nejvíce ze všeho mě ale zaujal velký prosklený prostor, ve kterém kuchaři připravovali Dim Sum přímo před vašima očima. Na mojí otázku, kolik tak mohou denně takových knedlíčků vytvořit, jsem dostala pobavenou odpověď, že to ani není možné odhadnout. A asi tomu tak bude, protože rychlost, s jakou knedlíčky připravovali, byla neuvěřitelná!


Polévkové Dim Sum plněné krabím masem, krab se zeleninou, marinovaná kachna, grilované vepřové v medu a pálivé vepřové

Pro první návštěvu bych určitě doporučila právě polévkové knedlíčky, kterými je tato restaurace tak proslulá! Dávejte si ale pozor při jejich konzumaci. Nejedná se o námi známé knedlíčky, které si plavou v polévce, ale o polévku, která je vstříknutá do knedlíčku. Dim Sum je tedy teplé až vařící a musíte ho sníst celé najednou, jinak polévka uvnitř vyteče ven.


Dim Sum plněné křepelčími vejci a rýže s kuřecím masem a houbami zabalená do lotosových listů

Další můj tip, jako lajka co se čínské kuchyně týče, cokoliv, co je baleno a vařeno v lotosových listech, je ještě přebaleno papírem, který se nejí! Ani listy nejsou určené ke konzumaci. Dodají rýži skrývající se uvnitř zvláštní nádech přírody, ale nejí se. Zde máte příklad jednoho z "blond momentů", kterými jsem přátele pobavila. Poprvé, když jsem se do balíčku zakousla i s papírem kolem, podruhé, když jsem to zkusila, zatímco byla rýže stále obalená v listu. Ale těmito omyly se člověk učí a také se dozví mnoho zajímavostí ohledně jídla, které jí.

Pro zajímavost mohu zmínit i to, že tuto restauraci tento rok navštívil princ Charles s manželkou v rámci oslav Nového roku. Dokonce i britský kuchař Gordon Ramsay si vybral právě Dumplings' Legend pro natáčení pár dílů svého pořadu. A tím výčet nekončí. Restaurace má ve druhém patře vystavené fotografie známých osobností, které tuto restauraci navštívili nebo se jakýmkoliv způsobem podíleli na jejím chodu či zvýšení povědomí o tomto místě.


Polévkové Dim Sum, mrkvová skládaná taštička

To nejlepší z fotografií nechávám na konec. Mrkvovou taštičku doporučuji jako ten nejlepší zákusek, který si zde můžete dát a rozhodně nesmíte nechat ujít! Křupavé těsto, teplá nasládlá náplň... pochoutka.

Jak jsem již zmínila na začátku tohoto článku, byla jsem v restauraci na pozvání, ale po prohlídnutí jídelního lístku (který není bohužel na internetu, protože se menu pravidelně mění) nejde o předraženou restauraci, do které se jen tak někdo nedostane. Místo seženete i bez objednání. V případě větší skupinky je ale lepší napsat do restaurace e-mail nebo zavolat. Od stanice metra je to jen kousek a kolem je mnoho věcí k prohlížení, takže nebudete své cesty litovat ve všech směrech.

Byli jste někdy v Dumplings' Legend? Jaká je vaše oblíbená restaurace s Dim Sum?

ZDROJ & FOTO: TerryALS / AsianStyle.cz

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9