Vitamínová bomba jménem kimchi
Kimchi je jedna z 5 nejzdravějších potravin světa. Zároveň se jedná o poklad korejské gastronomie, pojďme si o něm tedy něco říct.Kimchi (김치)
Kimchi je pokrm, kterému se v Koreji nevyhnete. Bylo zařazeno do žebříčku 5 nejzdravějších jídel na světě. Pokud se chystáte pracovat nebo na nějakou dobu v Koreji bydlet, vřele bych vám doporučovala, abyste si rychle na tento pálivý pokrm zvykli. Podává se pomalu už u vchodu KAŽDÉ restaurace. Kdyby nebylo kimchi, jakoby se Korea vytratila. Tento pokrm ke Koreji prostě patří.O ce se jedná
Kimchi je fermentovaná korejská příloha složená ze zeleniny a mnoha koření. Je velmi výrazné chuti. Chuť je sladká, nakyslá a pálivá.
Množství kimchi je nepřeberné. Jedno je vyrobené ze zelí, druhé například z okurek. Zásadním procesem je fermentace, trvá i několik měsíců. Kimchi se ochucuje solí, šalotkou, řepou, česnekem, chilli, omáčkou z ryb a krevet.
Jihokorejci konzumují přibližně 18 kg kimchi na osobu ročně. V tomto pokrmu naleznete vitamín C, A, B, karoten, železo a vápník. Dokonce snižuje riziko výskytu rakoviny.
Kimchi se stalo tak populárním, že se z něj začalo vařit několik dalších pokrmů. Například asijský druh knedlíčků s kimchi, rýže s kimchi, korejské palačinky naslano s kimchi, atp.
Historie Kimchi
Historie kimchi se začala počítat od 7. století. Nejprve se jednalo víceméně jen o osolenou zeleninu, poté však začali obyvatelé experimentovat a kimchi se začalo čím dál více vylepšovat. V 18. století dospělo k dokonalosti.
Název kimchi původně pochází ze slova shimchae, což je v překladu něco jako solení zeleniny. Poté toto slovíčko prošlo fonetickými úpravami a dospělo se ke slovu kimchi.
ZDROJE: english.visitkorea.or.kr, wikipedia.org
FOTO: Republic of Korea/flickr.com, churl han/flickr.com, James/flickr.com