Peking – hlavní město čínského kuchařského umění

18:04 | 16.01.2013 Mei 6
Pekingští kuchaři využívají dary přírody do posledního kousku. Potom z nich vytvářejí nespočetné množství druhů jídel.
Štíři
Štíři FOTO: Shutterstock.com
V jedné z největších restaurací v Pekingu pracuje ve večerní směně 100 kuchařů. K nejčastějším přílohám patří samozřejmě rýže a nudle, které se pečlivě připravují ručně.
 
Vaří se zde zajímavé pochutiny, které by vyzkoušeli spíše ti odvážnější z nás. Například mořské želvy. Ty se vaří ve voňavé tekutině a podávají se s kořeněnou omáčkou. Další pochutinou jsou hadi, kteří se stahují z kůže, krájejí na kousky a poté se usmaží na oleji. Na pánvi se smaží také larvy, červi, anebo housenky. Upřímně si řekněme, že kdyby nám takové jídlo bylo nabídnuto, trochu bychom se vyděsili. Pro některé Číňany je to ale ohromná lahůdka. Například takové rybí hlavy jsou tu velmi oblíbené.
 
V Pekingu žádnou smlouvu či dohodu nelze podepsat bez hostiny na její oslavu. Stolování a jídlo tu mají tedy velkou váhu.


ZDROJ: Filmový dokument: Objevená Čína, Česká televize 2008

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9