Pochoutka, které ani světec neodolá

14:01 | 31.03.2014 Erik 6
Přesně tak by se dala popsat polévka nazvaná "Buddha skáče přes zeď" pocházející z jihočínské provincie Fujian. A kromě zvláštního jména drží tato kulinářská specialita i jeden světový rekord.
Buddha skáče přes zeď
Buddha skáče přes zeď FOTO: is.asia-city.com
Historie polévky Fo Tiao Qiang (佛跳墙) není na čínské poměry nijak zvlášť dlouhá a vznikla na sklonku dynastie Qing zhruba před 150 lety. Je pověstná svou bohatou chutí, kvalitními ingrediencemi a speciálním způsobem vaření. Vznikla prý během cestování jednoho studenta, který si zásoby na cestu uchovával v nádobě od vína a při každém jídle je ohřál nad otevřeným ohněm. Když konečně dorazil do města Fuzhou a začal vařit polévku, linula se z nádoby taková vůně, že v nedalekém klášteře vyrušila z meditace zbožného buddhistického mnicha a ten přelezl zeď, aby zjistil, co je to za úžasnou pochoutku. To, že má být vegetarián vůbec nevadilo. Básník ze studentovy skupinky poznamenal, že tomu by neodolal ani Buddha a jméno bylo na světě.

Podrobný recept uvádět nebudu. Postačí myslím zmínit, že obsahuje přes třicet ingrediencí a doporučuje se přípravu rozložit do dvou až tří dnů. Významnou roli hraje mořská okurka, maso mořských škeblí, kuře, žraločí ploutev, šunka ale také křepelčí vejce, ženšen, víno Shaoxing a taro. Kdyby se však někdo přeci jen chtěl prokousat tím dlouhým návodem, nalezne ho dobře rozvedený například zde. Nepřekvapí, že se tato specialita obyčejně připravuje jen během velkých svátků, svateb či jiných důležitých životních událostí.

V Koreji je polévka známá pod názvem Buldojang (což je korejské čtení původních čínských znaků) a poprvé se objevila na jídelním lístku restaurace Palsun v Soulu v roce 1987. Následně pak měla na svědomí i malý náboženský skandálek - v roce 1989 začal řád tradičního korejského buddhismu Jogye proti němu brojit, protože považovala název za rouhání. To nakonec vedlo jen k tomu, že vešla ve známost a stala se ještě populárnější.

A ten zmiňovaný světový rekord? Není to kupodivu v počtu ingrediencí, i když i tam asi šlape konkurentům na paty, ale v její ceně. Jde o vůbec nejdražší polévku na světě a za oněch rekordních 190 USD ji můžete pořídit v restauraci Kai Mayfair v Londýně. Přesto bych na ní při vší úctě k tamějšímu šéfkuchaři spíše jel do Fujianu. Ať je to i s atmosférou.

Dali byste si také? Nebo jste dostatečně šílení a odvážili byste se něco podobného sami uvařit? Pokud ano, pak dejte vědět dopředu vědět. To by byla kulinářská událost, u které nesmím chybět.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9