Nečaje - to co není čaj (2.část)

19:30 | 02.01.2014 Jedi 5
V tomto článku  na vás čeká Rooibos, Vilcacora, Lapacho, Honeybush a Dáta Masala. Vychutnejte si je.
Masala
Masala FOTO: veggiekitchen.org
 Rooibos
 
Tento zajímavý nápoj oplývá sytou barvou, nevšední chutí i vůní a léčivými účinky. Připravuje se z listů horské jihoafrické rostliny Aspalathus linearis, které se daří v teplých oblastech s častými srážkami. Sušený rooibos vzhledem připomíná malé pilinky červenozrzavé barvy. Podstatné je, že neobsahuje žádný kofein, a proto je vhodný pro dospělé i děti. Možnost vychutnat si rooibos je však zatím dopřána jen lidem v určitých oblastech planety Země - více jak 60% produkce se spotřebuje v Jihoafrické republice, zbytek se vyváží do Německa, Velké Británie, Japonska a Holandska. Na ostatní země světa pak připadají pouhá 4% z celkové sklizně.

Seznam zdraví prospěšných látek skrytých ve sklence tohoto neobvyklého nápoje by byl dlouhý. K těm nejdůležitějším patří železo, které je prevencí chudokrevnosti. Ačkoliv patří k nejhojněji zastoupeným těžkým kovům v zemské kůře, více jak polovina světové populace trpí jeho nedostatkem. Je to dáno tím, že se vyskytuje v takových formách, které lidské tělo není schopno dostatečně využít. Jedinečnost rooibosu spočívá v tom, že kromě železa obsahuje také měď, která podporuje účinné vstřebávání železa organismem tím, že jej přímo předá z potravy do krve. Dalším důležitým prvkem obsaženým v rooibosu je fluor, který je znám jako účinná prevence zubního kazu. Pouhých šest šálků nápoje pokryje doporučenou denní dávku tohoto minerálu. Popíjením nápoje tělu dodáte také vitamic C, hořčík, mangan, vápník, zinek, fosfor, rutin, draslík a sodík Výzkumy prokázaly, že rooibos pomáhá od bolestí hlavy a nespavosti, snižuje horečku, vysoký krevní tlak i nervové napětí. V jižní Africe pomocí něj úspěšně léčí různé alergie, ekzémy a astma. Při podráždění kůže je jedinečným pomocníkem odvar z rostliny přiložený přímo na nemocné místo. Je až k udivení, že nápoj takových léčivých vlastností chutná velmi lahodně.


 
Jeho příprava je jednoduchá – do nádoby nasypeme rooibos, zalijeme horkou vodou a pod přiklopeným víčkem necháme přibližně pět minut vyluhovat, aby voda vstřebala vlastnosti, pro které je rooibos tolik oblíben – výraznou červenohnědou barvu a příjemně vanilkově nasládlou chuť. Nakonec výluh přecedíme přes plátýnko nebo velmi jemné sítko, které zachytí i ty nejdrobnější částečky roibosu. Chuť hotového nápoje můžete pozměnit cukrem, citronem, někdo do něj přidává i mléko. Z rooibosu lze připravit i výtečný punč, svařené víno či polévka. Pokud rooibos po uvaření vychladíte, doplníte ledem a ozdobíte kousky ovoce, získáte nevšední osvěžující nápoj pro horké letní dny.
 

Vilcacora
 
Mezi indiány amazonského kmene Ashaninka se od nepaměti šíří legenda o tom, jak říše zvířat lidem darovala poznání léčivé liánovité rostliny Uňa de Gato (kočičí dráp) - vilcacory. Praotec rodu Ashaninka se jmenoval Tasurincha a byl zároveň i prvním z lidí na světě. Měl velmi těžký život. Každý den si musel ulovit a obstarat potravu, sám uvařit a prát. Protože byl prvním člověkem na světě a neměl s těmito činnostmi žádné zkušenosti, neustále přemýšlel, co a jak udělat, a ne vždy zvolil ten nejlepší způsob. Jednoho dne procházel lesem a ze špatně uvařeného jídla ho hrozně rozbolelo břicho. Potkala ho puma a Tasurincha se jí svěřil, jak je mu špatně. Puma jeho trápení vyslechla a z opodál rostoucí liány, kterou nazvala vilcacorou, seškrábala kousek kůry a podala ji Tasurinchovi, aby si ji dal pod jazyk, že se mu za chvíli od bolestí uleví. Jak řekla, tak se stalo, a Tasurincha mohl dál pokračovat ve své cestě. Po chvíli ho však z neustálého přemýšlení rozbolela hlava. Nedaleko stojící kapybara Tasurinchu uviděla a poznala, že se necítí dobře. Přistoupila blíž a optala se, co ho trápí. Když jí popsal, jak úpornými bolestmi trpí, seškrábla trochu kůry z liány obepínající nedaleký strom a poradila Tasurinchovi, aby si z prášku připravil odvar, po jehož vypití se mu uleví. Na jeho otázku, jaký lék mu kapybara dala, odpověděla, že se jedná o vilcacoru. Do třetice si během své cesty lesem Tasurincha ještě poranil ruku. Tentokrát mu pomohl tapír, který mu poradil, aby si na ránu přiložil obklad z vilcacory. Díky hodným zvířatům tak Tasurincha objevil léčivou sílu vilcacory, která od té doby svými výjimečnými vlastnostmi pomáhá lidem.
 
Ačkoliv se nám tato stará legenda nemusí zdát pravdivá, léčivá vilcacora v jihoamerické džungli Peruánských And skutečně roste a díky svým unikátním vlastnostem se těší stále větší pozornosti západního světa, kde bývá nazývána „královnou léčivých rostlin“. Španělské jméno „Uňa de Gato“ (kočičí dráp) vzniklo z hákovitých trnů, kterými je celá liána porostlá a které svým tvarem skutečně připomínají kočičí drápy. V tropických deštných pralesech Jižní Ameriky roste šedesát různých druhů vilcacory, avšak pouze jediný z nich (Uncaria tomentosa) má unikátní léčivé vlastnosti. Vilcacoru můžete najít v oblastech Peru, Kolumbie, Ekvádoru, Kostariky, Venezuely a jiných zemí Střední a Jižní Ameriky, kde roste především na svazích hor. Liána dosahuje délky až třiceti metrů, účinné látky jsou koncentrovány především v kůře a kořenu a využívat jejich blahodárnosti je možné teprve až v době zralosti rostliny, tedy zhruba ve stáří dvaceti let, kdy je kůra dostatečně zdřevnatělá.
 


Látka, které vilcacora vděčí za své léčivé účinky na lidský organismus, se nazývá izopteropodin. Tento speciální alkaloid se významně podílí na aktivizaci imunitního systému. Pomáhá tak tělo udržet v dobré kondici a odolnosti vůči škodlivým látkám, které na nás každý den útočí z vnějšího prostředí. Izopteropodin je schopen vyburcovat oslabený nečinný organismus k boji proti nemocem, se kterými si předtím nedokázal poradit.
 
Lékařské výzkumy potvrdily pozitivní působení vilcacory při oparech, alergiích, astmatu, žaludečních vředech a zánětlivých onemocněních. Vědecké výzkumy dokázaly, že vilcacora snižuje zánětlivé stavy až o 69%. Díky obsaženému alkaloidu rynkofinu snižuje také riziko mozkové mrtvice, srdečního infarktu a srdečních záchvatů. Pravidelným užíváním lze docílit snížení krevního tlaku, posílení krevního oběhu a zlepšení průchodnosti stěn tepen.
 
Jedinečnost rostliny spočívá v její nezastupitelnosti při boji proti nádorovým onemocněním – vilcacora je nejen podpůrným lékem, ale především prevencí s vysokou účinností. Množí se důkazy o tom, že výsledkem pravidelného užívání nápoje z rostliny je nejen omezení nekontrolovatelného růstu novotvarů, ale i zánik nádorů. Zároveň pomáhá oslabenému organismu, který prošel radioterapií, chemoterapií nebo chirurgickým zákrokem, získat zpět ztracenou rovnováhu a novou sílu. Vilcacora je výborná jako prevence i jako omlazující kůra.
 
Ačkoliv je prokázáno, že vilcacora v běžných léčebných dávkách není pro člověka toxická, není vhodné ji podávat dětem do tří let věku a osobám, které podstoupili nebo podstupují transplantaci kostní dřeně a vnitřních orgánů – vilcacora totiž aktivuje obranné reakce na cizí tělesa v lidském organismu. O užití vilcacory by se měli s lékařem poradit také těhotné a kojící ženy, hemofylici, stejně jako lidé, kteří si aplikují inzulín nebo prodělávají hormonální terapii.
 
Nejrozšířenější a generacemi ověřený způsob přípravy vilcacory je doma připravený odvar. Právě v této formě může lidský organismus účinně vstřebat všechny důležité látky, které rostlina obsahuje. Nápoj připravíte smícháním 1 - 2 polévkových lžic vnitřní kůry vilcacory s 1 litrem vody. Směs uvedete do varu a povaříte na mírném ohni přibližně 30 minut. Poté odstavíte z ohně, necháte zchladnout a scedíte do šálků. Chuť můžete vylepšit doslazením, nejlépe včelím medem.
 

Lapacho

 
Léčivý nápoj Inků lapacho, který svou nevšední chutí připomíná dubovou kůru ochucenou citronem, pochází ze stromu Tecome Lapacho, jehož domovem jsou rozsáhlé oblasti Jižní a Střední Ameriky - můžeme ho najít v lesích Brazílie, Bolívie, Peru, Kolumbie, Ekvádoru, Venezuely, severní Argentiny, Paraguaye a dalších zemí. Díky svým zázračným účinkům na lidský organismus si od Inků vysloužil název "strom života" nebo také "strom bohů". Strom je odolný, nenáročný, přizpůsobivý různým životním podmínkám. Kmeny jihoamerických Indiánů si jej oblíbily pro pevné a dokonale pružné dřevo, z něhož lze s úspěchem vyrábět kvalitní luky. Odtud pochází další rozšířený název pro lapacho, a to "pau d´Arco" - lukové dřevo. Nápoj se připravuje z jeho červené vnitřní kůry, která obsahuje plno cenných látek. Pro léčebné účely bývá kůra zralá přibližně až ve stáří čtyřiceti let, což je dost dlouhá doba na to, aby se v ní vytvořily v dostatečné koncentraci a vyváženosti účinné látky.
 
Lapacho je obestřeno různými legendami. Jedna z nich vypráví, že kdysi žil jeden ruský car, který se díky pravidelnému popíjení nápoje z kůry "stromu bohů" dožil sto třiceti let. Ať už je tento stařičký příběh pravdivý nebo ne, i dnes můžeme využít všech blahodárných účinků, které nám tento nápoj nabízí. Lapacho představuje přirozenou zásobárnu neuvěřitelného množství látek, díky nimž může být bez nadsázky považován za přírodní všelék. Ojedinělá kombinace celé řady vitaminů a minerálních látek umožňuje jejich ucelené působení na člověka. Pravidelné pití nápoje z lapacha aktivuje přirozenou obranyschopnost organismu, normalizuje a posiluje činnost vnitřních orgánů jako jsou játra, ledviny či slezina. Nápoj pomáhá odstranit z těla nečistoty a usazeniny, ničí některé druhy plísní a baktérií. Lapacho je také zdatným spolubojovníkem v boji proti rozmanitým druhům alergií. Kůra obsahuje také zvýšené množství železa, které umí lidský organismus dobře využít. Ve spojení se schopností lapacha zlepšovat krev a zvyšovat tvorbu červených krvinek tak pití nápoje výrazně pomáhá při léčbě chudokrevnosti. Odvar z lapacha hojí drobné řezné rány, popáleniny i bradavice. Lapacho povzbuzuje a zároveň uvolňuje, odstraňuje tak únavu i stres a pomáhá celkové harmonizaci organismu.


 
Příprava lapacha vám mnoho času nezabere, je však důležité vyvarovat se použití hliníkových nebo cínových nádob, které - stejně jako dlouhodobé skladování kůry v plastových nádobách - ničí jedinečnou chuť čaje i jeho zdraví prospěšné účinky. Dávkování i doba samotného louhování jsou velice individuální - záleží na kvalitě kůry, ze které je čaj připravován, stejně jako na osobní chuti toho, kdo bude lapacho pít. Obecně platí, že do 1 litru vroucí vody vložíte přibližně 4 čajové lžičky kůry, 5 minut povaříte a poté necháte ještě dalších 15-20 minut louhovat. Hotový nápoj nezapomeňte scedit přes jemné sítko nebo čisté plátno, jinak bude jemná chuť zcela zničena hořkostí. Lapacho můžete dochutit lehkým doslazením medem či cukrem nebo smícháním s ovocným, popřípadě bylinkovým čajem. Pro zpestření charakteristické chuti můžete připravovaný nálev obohatit o další přísady jako je například mléko či ovocné šťávy. Nebojte se neobvyklých kombinací - fantazii se meze nekladou a váš jazýček vám jistě bude dobrým rádcem. Například svazeček máty dodá nápoji svěží mentolové aroma. Smícháním výluhu s ledem a ovocnými šťávami z citronu, švestek, hrušek, jablka, ananasu či pomeranče získáte osvěžující nápoj, kterým v horkým letních dnech jistě nikdo nepohrdne. Zajímavá je také varianta s mlékem a kořením Dáta Masala, která na vás dýchne nefalšovanou atmosféru daleké Indie. Vůni Vánoc v sobě skrývá nápoj z lapacha doplněný o jablečné křížaly, lusk vanilky a skořici. Chcete-li však dosáhnout co nejvýraznějších léčebných účinků, je nejlepší popíjet studený nebo teplý nápoj na lačno bez jakýchkoliv dalších přísad.
 

Honeybush/medový keř
 
Honeybush vděčí za svůj název opojné medové vůni svých překrásných žlutých květů. Rostlina pochází z jižní Afriky, kde roste ve vysokých horách Jižního a Východního mysu. Keř není, na rozdíl od dalšího afrického nápoje roibosu, pěstován na umělých plantážích, ale je získáván pouze z divoce rostoucích rostlin, díky tomu si však můžete být jisti, že se jedná o skutečně čistě přírodní produkt. Jeho sběr je však bezesporu velmi náročný. Sběrači musí překonat vysokou nadmořskou výšku a ručně srpem seseknout celý keř. Veškeré pokusy s umělým pěstováním byly zatím neúspěšné. Rostlina totiž velmi nepříznivě reaguje na chemické prostředky, které byly na plantážích používány. V divoké přírodě se keři daří v oblastech s dostatečně vlhkým podnebím.
 


Nápoj Honeybush každého okouzlí svojí jemně nasládlou medovou chutí, má však i zajímavé účinky na zdraví člověka. Spolehlivě působí proti virům, bakteriím a plísním. Ačkoliv v Evropě je stále neprávem opomíjen a nepříliš známý, jihoafričtí obyvatelé ho už po staletí s úspěchem používají především při nachlazení, chřipce a zánětech horních cest dýchacích. Pomáhal jim také při odstraňování nechutenství u dětí. Honeybush obsahuje velké množství cenných minerálních látek, antioxidantů a stopových prvků a svým jedinečným složením pomáhá předcházet různým civilizačním chorobám jako jsou rakovinná onemocnění a choroby kardiovaskulárního systému. Pravidelné pití nápoje z keře honeybush snižuje hladinu cukrů a cholesterolu v těle. Zlepšuje také trávení a upravuje nepravidelný menstruační cylus. Popíjení nápoje vám pomůže zklidnit organismus při nervovém rozrušení. Obklady z výluhu přiložené na problematická místa zmírňují ekzémy a různé vyrážky.
 
Uvařit si tento nápoj je jednoduché: jednu lžičku honeybush vložíme do šálku, zalijeme vroucí vodou a necháme 5 minut vyluhovat. Díky své přijemné sladkosti není třeba hotový nápoj dochucovat cukrem či medem, jeho jemnou chuť však můžete obzvláštnit mlékem, které přirozené medové aroma nápoje honeybush výtečně doplňuje. Máte-li chuť na změnu, zkombinujte honeybush s rooibosem - tyto dva africké čaje se ideálně doplňují jak chuťově, tak svými zdravotními účinky na lidský organismus. Nápoj je vhodný ke každodennímu pití. Tím, že neobsahuje žádný kofein, je výtečným zdrojem tekutin i pro děti, které si velice brzy oblíbí jeho příjemně nasládlou chuť medu.


Dáta Masala
 
Dáta Masala, někdy také nazývaný Yogi čaj nebo prostě Chai, patří zřejmě k neznámějším indickým nápojům. Jedná se o neobvyklou kombinaci lístků černého čaje, medu, mléka a koření. Výsledkem je krémově béžový nápoj přímo euforické chuti, který mile překvapí každého čajomila, a to i navzdory tomu, že se čaji zdánlivě ničím nepodobá. Samotný recept vychází ze základních principů áyurvédy - prastaré indické nauky o umění léčit, která bývá také nazývána cestou ke zdraví a duševní svěžesti. Člověk je ájurvédou představován jako jednota těla, ducha, chování a prostředí, a proto základním předpokladem dlouhého a spokojeného lidského života je vytvoření a udržení souladu mezi těmito jednotlivými částmi. Systém ájurvédy proto nabízí podrobné rady a pravidla, která umožňují rovnoměrné a dlouhodobé uspokojení potřeb těla i ducha.
 
Dáta Masala je harmonickým spojením několika základních přísad, jejichž chuťové rysy se ideálně doplňují a dávají tak vzniknout velmi specifické konečné chuti nápoje. Nejpodstatnější složkou čaje je koření, které činí tento ájurvédský nápoj silně aromatický. Vždyť „Masala“ znamená do slova a do písmene koření. Směs koření Dáta Masala (Yogi) je nejjednodušší zakoupit v čajové prodejně, pokud však chcete, můžete si ho přichystat i sami. Stejně jako recept na nápoj, tak i čajová směs koření existuje v různých variantách, obvykle však obsahuje drcenou skořici, nakrájený a sušený zázvor, celý hřebíček, celý bílý (nebo černý) pepř a semena kardamonu, a to v poměru 2:2:2:1:2. Koření v této originální kombinaci má prohřívací efekt, a proto účinně odežene nachlazení, stejně tak pomáhá i při léčbě onemocnění horních cest dýchacích a zmírňuje trávicí obtíže. Chybí-li vám energie, tento jedinečný nápoj vám ji spolehlivě doplní. Lahodná Dáta Masala v chladném ránu zahřeje zimou prokřehlé tělo a večer potěší chuťové buňky a povzbudí unavenou mysl. Není divu, že ji Indové s tak velkou oblibou popíjejí.



Říká se, že pro přípravu Dáta Masaly má každý svůj recept. Pokud chcete tuto lahůdku vyzkoušet, můžete se inspirovat třeba tímto návodem:
Pro přípravu potřebujete dostatečně hlubokou nádobu, ze které zahřívané mléko nepřekypí. Zahřejte ji a vsypte jednu polévkovou lžíci směsi koření obsahující skořici, zázvor, celý hřebíček, celý pepř a semena kardamonu. Poté, co koření díky prohřátí v suché nádobě začne jemně vonět, vlijte do nádoby 1 litr vody a 15 minut svařte. K odvaru přidejte jednu polévkovou lžíci čistého nearomatizovaného černého čaje bez jakýchkoliv příměsí – k přípravě Dáta Masaly se nikdy nepoužívá zelený čaj, který má příliš jemné aroma a k silně aromatickému koření se nehodí. Svařené koření s lístky černého čaje vařte dalších 5 minut. Přilejte půl litru mléka a opět přiveďte k varu – dejte pozor, aby vám mléko nevzkypělo a nepřeteklo z hrnce. V nejhorším případě je nutné na chvíli hrnec odstavit z ohně. Nakonec přeceďte nápoj přes jemné sítko a počkejte až zchládne na přiměřenou teplotu a doslaďte jednou polévkovou lžící medu – díky předchozímu zchládnutí zůstanou všechny zdraví prospěšné látky obsažené v medu zachovány. Směs zamíchejte a hotovo - nápojová lahůdka je připravena k podávání. Obměnou je čistě mléčná verze, která se od této liší v jedné jediné věci – koření a čaj se vaří pouze v mléce bez přidání vody. Tak je tradičně Dáta Masala připravována v Indii. Jedinečná chuť i euforizující účinky nápoje jsou pak mnohem silnější. Další možností, jak pozměnit chuť a vůni nápoje, je nahradit obyčejnou vodu mátovým čajem, med cukrem, pozměnit poměr a druhy použitého koření – vaše chuť a fantazie vás jistě povedou tou správnou cestou, v jejímž cíli si vychutnáte lahodný nápoj přesně podle představ svého mlsného jazýčku.


V další části si ukážeme asijské byliny, které se běžně popíjejí.


FOTO: commons.wikimedia.org, trademarksandbrands.com, distinctlyteastratford.ca, bionebe.cz, southernseason.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9