Kheer - rýžový pudink z Indie [Recept]

13:00 | 14.07.2019 Eunka 0
Pokud máte rádi sladké a říkáte si, že jednoduchých receptů není nikdy dost, můžete vyzkoušet i indický pudink zvaný kheer.
Kheer
Kheer FOTO: atlnav/flickr.com
Kheer je rýžový pudink, jenž je populární zejména v Indii. Říká se mu také payasam, payasa, ksheeram nebo fereni. Během jídla se podává jako dezert. Je důležitou sladkou pochoutkou indických muslimů, zejména během různých oslav. Zdobí se mandlemi, kešu oříšky, rozinkami a pistáciemi. V Kašmíru se kheer vaří z krupice, mléka, cukru, šafránu a sušeného ovoce. 

K tomu můžeme jen dodat, že příprava je jednoduchá a suroviny se dají bežně sehnat i u nás v obchodech.

Co budeme potřebovat:
2 šálky kokosového mléka
2 šálky mléka
3 lžíce bílého cukru
1/2 šálku rýže Basmati
1/4 šálku rozinek
1/2 lžičky mletého kardamomu
1/4 šálku pražených plátků mandlí
1/4 šálku nasekaných pistáciových oříšků


Postup:
Mléko, kokosové mléko a cukr přiveďte k varu v hrnci. Poté přidejte rýži a vařte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne a rýže nebude jemná a měkká. Asi 20 minut.

Poté vmíchejte rozinky, kardamon a ještě několik minut vařte. Nakonec dejte dezert do misek a ozdobte praženými mandlemi a pistáciemi.

Dobrou chuť!

ZDROJ: allrecipes.com, en.wikipedia.org/wiki/Kheer

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9