Dorayaki - sladké pokušení [Recept]

14:00 | 22.06.2019 Sachi 4
Poslední dobou vás honí mlsná a nevíte na co? Co takhle vyzkoušet japonské Dorayaki どら焼きの作り方, oblíbené mezi každou věkovou kategorií v Japonsku.
 Dorayaki plněné fazolovou náplní
Dorayaki plněné fazolovou náplní FOTO: YeTan/flickr.com

Pokud znáte japonské anime Doraemon, pravděpodobně znáte dezert díky hlavní postavě, která je blázen do této svačiny a propadne jakékoliv pasti.

Klasické japonské Dorayaki je vyrobené z medových palačinek, které tvoří sendvič se sladkou náplní z červených sladkých fazolí azuki. Oblíbený je však také krém z pudinku, kaštany (kuri) a smetana (matcha krém, smetana s ovocem atd.).
 

Ingredience:
4 větší vejce
140 gramů cukru
28 gramů medu
160 gramů mouky
1 čajová lžička prášku do pečiva
voda dle potřeby
1 čajová lžička oleje (rostlinný, kanola atd.)
520 gramů červených sladkých fazolí azuki (připravené ke konzumaci)

 

Postup:

1) Ve velké míse spojíme vejce, cukr a med a dobře prošleháme, dokud směs nezhnědne.

2) Do mísy prosejeme mouku a prášek do pečiva a vše smícháme dohromady. Následně těsto uchováme v lednici na 15 minut.

3) Těsto by teď mělo být o něco hladší. Vmíchejte 1 lžíci vody. Záleží na velikosti vajec a na přesnosti odvážené mouky na váze, množství vody se může lišit, ale měla by to být 1-2 lžíce vody.

4) Vezmeme velkou nepřilnavou pánev a rozehřejeme ji na středně nízkém plamenu ohně (spíše nízkém). Nejlepší je dát si na čas a pomalu zahřívat. Udržujeme nastavení tepla na nejnižším plamínku nejméně 5 minut. Papírovou utěrku namočíme do rostlinného oleje a olejem pokryjeme dno pánve. Pak olej úplně vytřeme (jedná se o hlavní klíč pro rovnoměrně zlatohnědé dorayaki). Naběračkou nalijeme těsto rovnoměrně o průměru 8 cm.

5) Když vidíme, jak povrch těsta začíná bublat, dorayaki převrátíme na druhou stranu, následně přendáme na talíř a přikryjeme vlhkou utěrkou, aby nedošlo k zaschnutí. Pánev nemusíte znovu olejovat, pokračujte ve výrobě.

6) Před servírováním rozdrťte červené fazole vidličkou až do požadované konzistence. Na jednu palačinku rozložíme tenkou vrstvu po okrajích a silnější na střed, než ji obložíme druhou.


Doplňující tipy :
Na smetanovou náplň šlehejte smetanu, dokud neztuhne, a zamíchejte buď váš matcha zelený čaj, nebo kakaový prášek, pokud preferujete jiné příchutě.


Jedná se o velmi jednoduchý recept, který vám zabere maximálně hodinu přípravy a pochutná si na ní každý. Dorayaki je vhodné jako lehký oběd nebo svačina.

 

ZDROJ: japancentre.com, justonecookbook.com, youtube.com
FOTO: YeTan/flickr.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9