Dorayaki - sladké pokušení [Recept]
Poslední dobou vás honí mlsná a nevíte na co? Co takhle vyzkoušet japonské Dorayaki どら焼きの作り方, oblíbené mezi každou věkovou kategorií v Japonsku.![Dorayaki plněné fazolovou náplní Dorayaki plněné fazolovou náplní](http://images-cache.asianstyle.cz/upload/clanky/f4e5b/slider_515c74cb4c202f4bf205bb4dc6d9623a.jpg)
Pokud znáte japonské anime Doraemon, pravděpodobně znáte dezert díky hlavní postavě, která je blázen do této svačiny a propadne jakékoliv pasti.
Klasické japonské Dorayaki je vyrobené z medových palačinek, které tvoří sendvič se sladkou náplní z červených sladkých fazolí azuki. Oblíbený je však také krém z pudinku, kaštany (kuri) a smetana (matcha krém, smetana s ovocem atd.).
Ingredience:
4 větší vejce
140 gramů cukru
28 gramů medu
160 gramů mouky
1 čajová lžička prášku do pečiva
voda dle potřeby
1 čajová lžička oleje (rostlinný, kanola atd.)
520 gramů červených sladkých fazolí azuki (připravené ke konzumaci)
Postup:
1) Ve velké míse spojíme vejce, cukr a med a dobře prošleháme, dokud směs nezhnědne.
2) Do mísy prosejeme mouku a prášek do pečiva a vše smícháme dohromady. Následně těsto uchováme v lednici na 15 minut.
3) Těsto by teď mělo být o něco hladší. Vmíchejte 1 lžíci vody. Záleží na velikosti vajec a na přesnosti odvážené mouky na váze, množství vody se může lišit, ale měla by to být 1-2 lžíce vody.
4) Vezmeme velkou nepřilnavou pánev a rozehřejeme ji na středně nízkém plamenu ohně (spíše nízkém). Nejlepší je dát si na čas a pomalu zahřívat. Udržujeme nastavení tepla na nejnižším plamínku nejméně 5 minut. Papírovou utěrku namočíme do rostlinného oleje a olejem pokryjeme dno pánve. Pak olej úplně vytřeme (jedná se o hlavní klíč pro rovnoměrně zlatohnědé dorayaki). Naběračkou nalijeme těsto rovnoměrně o průměru 8 cm.
5) Když vidíme, jak povrch těsta začíná bublat, dorayaki převrátíme na druhou stranu, následně přendáme na talíř a přikryjeme vlhkou utěrkou, aby nedošlo k zaschnutí. Pánev nemusíte znovu olejovat, pokračujte ve výrobě.
6) Před servírováním rozdrťte červené fazole vidličkou až do požadované konzistence. Na jednu palačinku rozložíme tenkou vrstvu po okrajích a silnější na střed, než ji obložíme druhou.
Doplňující tipy :
Na smetanovou náplň šlehejte smetanu, dokud neztuhne, a zamíchejte buď váš matcha zelený čaj, nebo kakaový prášek, pokud preferujete jiné příchutě.
Jedná se o velmi jednoduchý recept, který vám zabere maximálně hodinu přípravy a pochutná si na ní každý. Dorayaki je vhodné jako lehký oběd nebo svačina.
FOTO: YeTan/flickr.com
Nástěnka
![Uživatel AsianStyle.cz](/view/img/defaultUserAvatar.png)
![8BB76E1 8BB76E1](http://images.asianstyle.cz/upload/users/crop_dc486_3165.png)
![Tyckin Tyckin](http://images.asianstyle.cz/upload/users/crop_c5c3a_3311.jpg)