Šest rad jak nezůstat v Číně pouhým turistou

18:00 | 09.09.2013 Erik 14
Nebo spíše jak nezůstat v Říši středu klasickým "laowai" - cizincem. Směle můžu tvrdit, že je jedno, kde budete a na jak dlouho. Ten klíč je totiž úplně někde jinde.
Noční snímek městečka Lijiang
Noční snímek městečka Lijiang FOTO: Tang Seng
1) Spisovná čínština je dobrá, místní dialekt je lepší

Učení se čínštině nikdy nekončí. A její spisovná forma je jenom začátek. Jednou z unikátností čínštiny je totiž skutečnost, že v jejím rámci existují desítky (pro perfekcionisty stovky) místních nářečí. Až si dáte tu práci a zasmlouváte si s prodejcem v Changsha po jeho nebo řeknete taxikáři v Kunmingu adresu jako to udělal ten starousedlík před vámi, máte velkou šanci navázat okamžitá přátelství. Čínská kultura je ve svých základech sdílená, ale v detailech silně regionální – sounáležitost s rodným městem je veliká a to dokonce i v případě, že už několik let dotyčný bydlí jinde (svádí to k tomu definovat tento rys jako "velkou rodinu"). Mluvíte-li alespoň trochu místním nářečím, dáváte najevo, že jste odtud (případně se o to snažíte) a nejste jen nějaký cizinec, který projíždí kolem a druhý den bude někde jinde. Je to jedna z nejkratších cest k získání místních fám a drbů.



2) Neobědvejte špagety a hamburgery

Jednak se tím postaráte o zlepšení svého zdraví, ale také objevíte nový svět. Vyhněte se kavárnám a velkým restauracím připravených pro další autobus plný turistů. Projděte si místa mimo nejrušnější ulice a najděte si svoje oblíbené "okno ve zdi". Jednak tam stále seženete báječné večeře za méně než 20 RMB (často chuťově to nejlepší v okolí) a uniknete zároveň davům a frontám. Turisté sem obvykle nechodí, protože mají strach z nedostatečné hygieny – ale pokud daný podnik pravidelně navštěvují místní, nemusíte se bát. Až se začnete s "laoban" (šéfem) zdravit jménem a budete rozeznávat i ostatní štamgasty, můžete tohle místo na mapě označit vlaječkou a prohlásit ho za "vlastní štaci". Oni udělají totéž s vaší osobou. A když to spojíte s radou číslo jedna a vytáhnete notýsek, ve kterém máte zapsaná odposlechnutá slovíčka zdejšího dialektu, tak nejen že vám najednou tucet lidí rádo pomůže, ale je to pojistka zábavy na spoustu dalších večerů.




3) Necestujte výlučně jako honorace

Při plánování cesty zapomeňte na vnitrostátní letecké společnosti a letenky. Ne že by byly drahé. Právě naopak. Přesto cestujte vlakem. Vlaky jsou stále nejoblíbenější metodou cestování v Číně a i poměrně zámožní Číňané si v něm často volí ta nejlacinější místa. Každý by měl alespoň jednou za život (nebo za pobyt) vyzkoušet dálkový železniční spoj na obyčejné, nepolohovací sedačce. Oproti lůžkové úpravě ve vedlejším vagonu to určitě bude méně pohodlné, ale je to daň za to, že sdílíte stolek se skupinkou neznámých a máte navíc moře času. Hlavně se nenechte vyvést z míry, když vás cizí lidé začnou zdravit, vyptávat se na rodinu, nabízet něco na zub. To je v pořádku - jste přesně tam, kde jste chtěli být.



4) Adoptujte místní rodinu

Přesnější by možná asi bylo – nechte místní rodinu, aby adoptovala vás. Nemyslím v tomhle případě sňatek s někým z místních, ačkoliv to je ten nejrychlejší způsob, jak po hlavě spadnout do čínské kultury se všemi plusy a mínusy z toho plynoucími. I bez tohoto "nevratného" kroku se ale setkáte s rodinami, které vás přijmou za "své", byť zpočátku budou jejich pozvání velmi opatrná, případně budou hraničit až se stydlivostí. Můžete jim v tomhle trápení pomoci tím, že otevřeně párkrát ve svém okolí zmíníte zájem o to být "součástí čínské rodiny". Významné svátky jako je třeba Nový rok (ten lunární v únoru) jsou k tomu jako stvořené. Ostatně nedávný průzkum ukázal, že 75 % Číňanů je ochotno pomáhat cizincům, z toho 30 % tak činí velmi rádo.



5) Bydlete mimo cizineckou komunitu

Při hledání bytu nebo pronájmu se vyhněte oblastem, kde se sdružují zahraniční studenti z univerzit nebo zahraniční zaměstnanci. Zkuste to někde ve starším komplexu budov. Ačkoliv je hezké mít ve své blízkosti spoustu anglicky mluvících osob, úspěšně si tím kolem sebe vytváříte zeď a ve výsledku to znamená, že místo v Číně budete žít v cizinecké enklávě neřkuli ghettu. Navíc pokud se usídlíte ve skromném bydlení ve skromné čtvrti, začnou se o vás místní po čase zajímat. A nebude to z toho důvodu, že ve vás budou vidět vstupenku na bezplatné lekce anglického jazyka, ale protože jste se stal jejich sousedem. Samozřejmě to s sebou nese i jisté společenské nároky. Alespoň v tom, že pozvání na večeři od vedle je nutné oplácet. Jen malá poznámka. Platí to i při výběru hotelu. Můžete sice bydlet v nablýskaných čtyřech hvězdách a pochechtávat se, jak je to laciné, ale víc zábavy užijete v malém penzionu ve starobylém domě, kde vchod hlídá statný hafan a majitelka je zároveň recepční a kuchařka v jedné osobě.



6) Poznejte místní hudební scénu – na vlastní kůži

Nemluvím v tomhle případě nutně o čínské opeře ani o současných hvězdách jako je Jay Chou a nebo Faye Wong. Málokdo si je vědom toho, že na lokální úrovni tady najdete z hudební scény úplně všechno (a ještě něco navíc) – od rocku, punku, metalu až třeba po folk a jazz. Festivalů je tu opravdu hodně. Nebo ještě lépe. Pokud zvládáte obstojně hrát na hudební nástroj, založte vlastní skupinu nebo se přidejte k některé čínské. Jestliže se stanete součástí lokální scény na podobné úrovni, otevřou se vám dveře, které nejenom že byly předtím zamčené, ale o nichž jste vůbec nevěděli, že existují. To samé platí třeba o amatérských fotografech a filmařích. Stačí minimální talent a nadšení pro věc. Čínská kulturní scéna patří (ačkoli o tom lze vést dlouhé a neplodné diskuze) v současné době k těm nejživějším a nejzajímavějším na světě. Důvod je nasnadě. Dospívají generace, které k ní chtějí něco vlastního říct a skrze ni něco vyjádřit. To může být nejen úžasná zkušenost, ale také velká inspirace.




FOTO : weibo.cn

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9