Pět důležitých pravidel, než vstoupíte do veřejných lázní onsen

16:00 | 22.10.2016 kvacm 2
Ať jsou japonské termální lázně onsen venkovní nebo vnitřní, mají svá předem daná pravidla. Ty je potřeba striktně dodržovat, jinak si zaděláte na pořádný malér. Slouží totiž jako veřejné koupele.
Příklad termálních lázní onsen
Příklad termálních lázní onsen FOTO: Nikola Fox / flickr.com
Japonsko leží na seismicky aktivní oblasti, proto je na jeho území mnoho termálních lázní. Už dříve se tyto veřejné lázně onsen využívaly jako koupele a dnes se stále jedná o jedno z turistických lákadel. Pojďme si projít výčet základních pravidel:

1.) Musíte se vykoupat

Než vlezete do onsenu, musíte provést svou kompletní očistu, stejně jako je tomu v domácí lázni. Z toho důvodu jsou k dispozici také sprchy. Jedná se o nejdůležitější pravidlo!


FOTO: S. Castelli / flickr.com

2.) Potetovaným vstup zakázán

Více než polovina podniků vstup s tetováním úplně zakazuje. Některé ale dávají výjimku pro ty, kteří mají tetování malé, nebo pouze černé. Veřejně známé pravidlo zní, že s tetováním je vstup do onsenu prostě zakázán, aby byl omezen vstup členům Yakuzy a jiných gangů.

3.) Žádné oblečení není povoleno

Jediným vaším pomocníkem může být ručník, nic jiného. Nicméně ve vodě vám stejně nepomůže, protože ve většině lázní musíte být úplně nazí.

FOTO: sanmai / flickr.com

4.) Nezírat na ostatní

Toto pravidlo se váže na to předchozí. Vaše tělo je nahé, a jelikož se jedná o veřejnou lázeň, i ostatní jsou bez oblečení. Je proto nedůstojné na někoho jiného se dívat, ba dokonce na něj zírat.

5.) V onsenu se neplave

Lázně nejsou na plavání, ale na relaxaci a pro léčivé účinky. K tomu se váže označení vody podle toho, co obsahuje za látky.


Vnitřní onsen se sprchami v jedné místnosti
FOTO: sanmai / flickr.com



Venkovní onsen v zimním období
FOTO: Ryoji Hamada / flickr.com


Voda z lázní může mít samozřejmě i vedlejší účinky. Voda totiž obsahuje různé látky, které buďto pomáhají na různá onemocnění, nebo naopak mohou někomu alergickému uškodit. Je proto důležité si nejprve zjistit, jaké látky voda v oné lázni obsahuje.

TIP pro návštěvu lázní: Prefektura Miyagi


ZDROJ: wasa-bi.com, wikipedia.org

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9