Jaké jsou v Číně nejslavnější starověké grotty?

17:47 | 13.09.2016 Peťul_TripleS 0
Grotty nebo-li jeskyně se zajímavými útvary jsou formou buddhistické architektury pocházející z Indie. V Číně se začaly stavět, aby imitovaly ty z Indie. Které tedy rozhodně stojí za vaši pozornost? Podívejte se na tuto čtveřici!
TOP 4
TOP 4 FOTO: chinahighlights.com
Grotty nebo-li jeskyně se zajímavými útvary jsou formou buddhistické architektury pocházející z Indie. V dávných dobách stavěli buddhisté grotty na vzdálených horách, aby tu praktikovali své náboženství, proto byly grotty postaveny k tomu, aby sloužily buddhismu. Grotty v Číně byly původně postaveny, aby imitovaly ty v Indii poté, co se buddhismus rozšířil do Číny. Většina grott se postavila podél oblasti Žluté řeky v severní Číně.

My tu pro vás nyní máme čtveřici těch nejznámějších a nejúznavanějších komplexů grott v Číně. Takže které to jsou?
 

Grotty Yungang

Věk: Asi 1 500 let
Lokalita: město Datong, provincie Shanxi, severní Čína
Charakteristika: Světové dědictví UNESCO, největší z těchto čtyř

Grotty Yungang s 252 jeskyněmi a 51 000 buddhistickými sochami jsou klasickými mistrovskými díly čínského buddhistického umění v 5. a 6. století. Celý komplex je velkolepý s jemnými řezbami. Rozprostírá se asi na jednom kilometru na délku od východu na západ. Sochy jsou vzácné a jako živé představující vývoj umění, architekturu, hudbu a náboženství v období výstavby.



Grotty Yungang a Mogao

Grotty Mogao

Věk: Asi 1 600 let
Lokalita: město Dunhuang, provincie Gansu, severozápadní Čína
Charakteristika: Světové dědictví UNESCO, nejzachovalejší z těchto čtyř s barevnými freskami a sochami

Grotty Mogao, také známé jako Jeskyně tisíce buddhů, jsou vychvalovány jako „zářivé perly, které zdobí Hedvábnou stezku.“ Grotty Mogao se vyřezaly z pískovcových srázů Hor zpívajících písků za období deseti století a první vznikla roku 366 našeho letopočtu. Nástěnné malby a více než 2 000 barevných soch se považují za největší domov pokladů buddhistického umění na světě.
 

Grotty Longmen

Věk: Asi 1 500 let
Lokalita: město Luoyang, provincie Henan, střední Čína
Charakteristika: Světové dědictví UNESCO, největší počet soch z těchto čtyř, sbírka starého čínského umění kaligrafie

Grotty Longmen se těší z dobré lokality, kde si dvě hory (hora Xiang a hora Longmen) navzájem čelí a řeka Yi mezi nimi protéká. Pokrývající kolem jednoho kilometru na úbočí řeky Yihe připomínají výklenky desítky včelích plástů. Je tu asi 2 100 grott a výklenů, přes 40 kremačních uren, 3 600 vytesaných kamenných desek a přes 100 000 buddhistických obrázků a soch.


 

Grotty Maijishan

Věk: Asi 1 600 let
Lokalita: město Tianshui, provincie Gansu, severozápadní Čína
Charakteristika: Pod ochrannou státní úrovní, hora je typickým reliéfem Danxia
Grotty Maijishan jsou asi 150 metrů vysoké a vysloužily si název díky svému tvaru - jako hromada pšenice. Vyhloubení a řezba do kamene trvala více než tisíc let. Zachovaly se tu 194 jeskyň, 7 000 hlíněných soch a vyřezávaných kamenných soch z několika starověkých dynastií. Umělecký styl v těchto jeskyních představuje vliv středoasijských kultur.


FOTO & ZDROJ: chinahighlights.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9