Nádraží Ikebukuro

13:00 | 25.10.2018 kvacm 0
Nádraží v Ikebukuru není jen velké obchodní centrum jako většina nádraží v Tokiu, ale také jedno z nejrušnějších nádraží na světě.
Západní část nádraží a obchodní dům Tobu
Západní část nádraží a obchodní dům Tobu FOTO: Abasaa / wikipedia.org
Nádraží v Ikebukuro nese název po místní bažinaté nížině a nachází se v tokijském wardu Toshima. Je druhé nejrušnější na světě hned po Shinjuku. V roce 2007 bylo zapsáno v Guinessově knize rekordů s neskutečnými 2,7 milióny cestujících denně.

Stanici obsluhují tři dopravci, JR vlastní centrální část, Seibu východní a Tobu západní. Oba tito dopravci pak provozují i své obchodní domy po stranách nádraží. Celý tento komplex má několik východů, ovšem východní a západní jsou těmi hlavními.


Východní část nádraží a obchodní dům Seibu
FOTO: Rs1421

Zároveň se jedná o nejvíce vytíženou zastávku metra v samotném Tokiu, už jen díky tomu, že zde vedou tři linky zdejšího metra. U vlaků je to šest linek, zajíždějících mimo jiné na letiště Narita, do Shinjuku, Shibuyi, Tokijského hlavního nádraží, ale také do Yokohamy nebo Odawary. Jedná se také o poslední velký bod před cestou do severozápadní části Tokia.


Ostrůvky Yamanote Line – hlavní okružní linka Tokia
FOTO: Nesnad


Z tohoto místa se opravdu dá dostat do spousty destinací. Kousek od zastávky se do výšky tyčí šedesátimetrový mrakodrap Sunshine City (Sunsine 60), který se stavěl v letech 1973 až 1978 a byl do roku 1991 nejvyšší budovou Japonska, do roku 1985 dokonce celé Asie.

A čím je budova tak zajímavá? Kromě kanceláří se zde nachází velké akvárium, několik restaurací a na střeše vyhlídka, ze které je při dobrém počasí Tokio a hora Fuji jako na dlani. Během roku se pak v budově odehrávají tři druhy přehlídek zdejšího planetária Manten zaměřené na vesmír, léčbu a hudbu.

Budova Sunshine City
FOTO: Kakidai


Budova je postavena na místě bývalého vězení a popraviště pro zločince druhé světové války Sugamo. Povídá se, že v okolí dodnes chodí duchové spousty zdejších vězňů a stále straší.

Na východní straně nádraží zase stojí Tokijské městské divadlo, jež se zaměřuje na prezentaci všech forem umění, pořádajících se ve dvou malých a jedné velké hale, a nachází se zde taktéž koncertní hala a šest zkušeben k pronájmu. No, a samozřejmě nesmí chybět knihovna a restaurace.

V Ikebukuro je spousta míst k navštívení, mimo samotné nádraží a Sunshine City je to spousta obchodů a restaurací. Zábava je všude a je jedno, jestli u východního nebo západního vstupu.

Nádraží na počátku 20. století
FOTO: Abasaa


Nádraží v roce 1960
FOTO: Abasaa



ZDROJ: gaijinpot.com
FOTO: wikipedia.org

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9