Sólo jízda na dvou kolech Asií a Evropou

16:11 | 12.01.2014 Erik 3
Cestování zcela na vlastní pěst je velké dobrodružství a zároveň pěkně riskantní podnik. Vyprávět o tom může dívka Lian Mingqiao (練明喬) z čínské provincie Sichuan po své motorkářské výpravě z Pekingu do Istanbulu.
Lian Mingqiao a její věrný společník
Lian Mingqiao a její věrný společník FOTO: wantchinatimes.com
Řídila se při tom doslova a do písmene svým heslem: "Dokud jsi mladý, nevysedávej na sedačce pro spolucestujícího."

A tak vyzbrojená spolehlivou motorkou a kupou snů o cestování vyrazila 3. července 2013 ve svých 23 letech z čínského hlavního města. Směr: severovýchod. Konečný cíl: neznámý. Přes rozsáhlé pláně a hory severní Číny pokračovala dál do Mongolska a Ruska. Ale to byl jen začátek. Když se podíváme na konečný seznam navštívených zemí, najdeme tam i Finsko, Norsko, Estonsko, Litvu, Lotyšsko, Polsko, Německo, Holandsko, Rakousko, Švýcarsko, Itálii, Řecko a konečně i Turecko.



Na vlastní kůži poznala, že problémy a nebezpečí nechodí po horách, ale po lidech. O vlásek unikla znásilnění jedním pákistánským mužem a jeho ruskou manželkou, kdy jí jako zbraň posloužily nůžky i chladná rozvaha, s níž dokázala útočníky pomocí zdravotního průkazu (který v sobě má krom dalších symbolů i logo AIDS) přesvědčit, že je HIV pozitivní. I úřední šiml zařehtal a kvůli škrábanci na pasové fotografii musela hodiny trčet na celnici, než bylo vše vyřešeno (pas si pak ve Finsku nechala vyměnit).

Samozřejmě potkala mnohem více šťastných náhod i skvělých lidí. V Mongolsku přečkala průtrž mračen v garáži, kde si nad lampou povídala s místními. V Turecku jí policisté nabídli přespání na místní stanici a v Rusku ji chodili hlídat (a zároveň se jí nenápadně dvořit) místní mladíci, když přespávala ve stanu nedaleko Moskvy.


Slavnostní předání motorky tureckému muzeu Rahmi M Koc

Ke konečnému návratu domů ji přesvědčila jedna z SMS od své rodiny. Tentokrát už bez motorky. Tu věnovala 20. listopadu 2013 muzeu Rahmi M Koc v Istanbulu, které projevilo velký zájem o "zaznamenání a připomenutí její legendární výpravy a nezdolného ducha". Jak s úsměvem řekla kurátorovi muzea Ertugrul Duruovi, až jednou budou její děti dostatečně velké, přijedou se na ní určitě podívat. A když to vyjde, tak i vnoučata, dodala se smíchem.

Nevím jestli Lian uvažuje o tom, že své zážitky zpracuje v podobě cestopisu, ale jedno je jisté. Bylo by to sakra dobré počtení.


ZDROJ : wantchinatimes.com
FOTO: sizazhi.com, wantchinatimes.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9