Kočičí ostrov – Tashirojima

13:00 | 05.04.2020 Sachi 1
Jste milovníci koček? Tak vyrazte do Japonska na nenápadný malý, venkovský, ostrov Tashirojima s velkou kočičí populací.
Kočka
Kočka FOTO: Flickr.com/Annintofu

Tashirojima  je ostrov u pobřeží centrálního města Ishinomaki v prefektuře Miyagi. Neformálně známý jako "kočičí ostrov", Tashirojima je obydlen několika stovkami druhů koček, o které pečují obyvatelé ostrova. Kočky byly původně přivezeny na pomoc se zhoršujícím se problémem škůdců kolem ostrovních chovů bource morušového. Od té doby se jejich počet zvýšil až do té míry, že nyní převyšují stárnoucí lidskou populaci ostrova.



Milovníci koček z celého okolí přijíždějí na návštěvu do Tashirojimy. Cesta sem vyžaduje jednu hodinu dlouhou plavbu trajektem z centrálního Ishinomaki. Lodě zastavují v obou osídlených oblastech ostrova: v malé vesničce kolem přístavu Odomari na severu a ve větší, rozvinutější vesnici kolem přístavu Nitoda na jihu. Několik úzkých cest a pěších stezek křižuje zalesněný ostrov vnitrozemím mezi oběma vesnicemi.

Rybolov je zde dlouhodobě důležitým odvětvím. Dlouhé věky se rybáři, kteří na ostrově pracovali, starali o polodivoké kočky a chránili je, protože věřili, že jim zvířata přinesou štěstí. Kvůli této tradici dokonce postavili uprostřed ostrova v obětavosti kočce, kterou omylem zabil padající kámen, malou kočičí svatyni (Nekokamisama), kterou najdete podél silnice zhruba v polovině cesty mezi vesnicemi Odomari a Nitoda.

Kočky se většinou vyskytují hlavně v okolí přístavu Nitoda na jihovýchodní straně ostrova. Volně se potulují po ulicích a zřejmě si užívají pozornosti, kterou si získávají od turistů. Ti se s nimi fotografují a hrají. Kočky občas scházejí po schodech ostrovního osamělého obchodu Kamabutsu Shoten, který se nachází v severozápadní části vesnice Nitoda.
 



Tashirojima je známá také jako "Manga Island", a to kvůli tématicky zaměřenému kempinkovému letovisku postavenému na jižním cípu ostrova. Resort se skládá z několika chat ve tvaru koček, které se vyznačují tvorbou slavných autorů mang, jako jsou Ishinomori Shotaro, Chiba Tetsuya a Kimura Naomi, na téma koček. Středisko je otevřeno od července do října (zavřeno v úterý, nebo v pondělí, pokud je úterý svátkem) a rezervace musí být provedena nejméně dva týdny předem.



ZDROJ: https://www.japan-guide.com/e/e5031.html
FOTO: Flickr.com/Annintofu


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9