Singapurské umělecké muzeum - živý svět umění

13:00 | 04.03.2020 Eunka 0
Umění není nikdy dost! Lidé rádi navštěvují muzea, galerie a místa plná umění a kreativity. Na své si přijdou i návštěvníci Singapurského uměleckého muzea.
Singapurské umělecké muzeum
Singapurské umělecké muzeum FOTO: en.wikipedia.org
Singapurské muzeum umění (zkráceně SAM) bylo otevřeno 20. ledna 1996 jako první plně specializované muzeum současného výtvarného umění v Singapuru s jednou z nejdůležitějších sbírek na světě v jihovýchodní Asii. Hlavní křídlo muzea sídlí v bývalé budově misijní školy Institutu sv. Josefa. Tato velice zachovalá stavba, poprvé postavená v roce 1867, byla navržena v architektonickém stylu, který se vrací k evropské renesanci.

Muzeum se skládá ze dvou budov. Hlavní budova se nachází na Bras Basah Road a druhá, které se říká SAM at 8Q, je bývalou katolickou střední školou na Queen Street. Muzeum se může pochlubit, že bylo organizátorem singapurského bienále v letech 2011, 2013, 2016 a 2019. 



SAM má zvláštní místo v srdcích místních umělců i milovníků umění a je ideálním cílem pro ty, kteří žijí, aby se nechali inspirovat. Výstavy v Singapurském muzeu umění se mění každých několik měsíců a přicházejí v mnoha různých uměleckých formách, od obrazů a soch až po instalační umění a interaktivní média. Minulé výstavy například zahrnovaly projekt Human Archive - intimní pohled do vnitřních světů jednotlivců ze všech oblastí života a Cinerama, který zkoumal umění filmu jihovýchodní Asie.

Od roku 2001 muzeum začalo získávat díla a přijímat dary z celého regionu, včetně regionálních současných umělců jako jsou Cheo Chai Hiang, Dinh Q Le, Natee Utarit, Nge Lay, Suzann Victor a Titarubi. Muzeum také pravidelně spolupracuje s dalšími předními uměleckými institucemi. Muzeum pravidelně pořádá výstavy a akce současného umění. Například francouzský umělec Stéphane Blanquet byl dvakrát pozván, aby zde představil své práce.



Kromě vlastní řady výstav současného umění se SAM at 8Q chlubí programy, které se zaměřují na rodiny a děti. Pravidelná roční instalační série nazvaná Imaginárium, se každoročně vrací od roku 2009 s tématy, které sahají od průzkumu prostoru a času po cesty do přírody a průzkumu smyslů. Muzeum také slouží jako inkubátor pro některé z nejtalentovanějších mladých umělců Singapuru. Výstava Young Talents, založená v roce 2001, dala prostor mnohým z nich.

Návštěva Singapurského muzea umění je tedy jistě zážitkem pro každého milovníka umění, který se rád nechává inspirovat. 

ZDROJ: visitsingapore.com, en.wikipedia.org
FOTO: edwin.11/flickr.com, Choo Yut Shing/flickr.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9