Čokoládové vrchy - Bohol

13:00 | 04.02.2020 Sachi 0
Často se jim přezdívá „Osmý div světa“. Čokoládové kopce jsou proslulou turistickou atrakcí, která stále přitahuje pozornost pro své jedinečné a vyhlídkové vlastnosti.
Čokoládové kopce
Čokoládové kopce FOTO: CrisRamos/Pixabay.com

Jak to tedy je s tou čokoládou?

Zajímá vás, proč se jim říká "čokoládové vrchy", když vlastně nejsou z čokolády? Je to proto, že tyto kopce, které jsou obvykle pokryty zelenou trávou, vyschnou a v období sucha se zbarví do hněda. Na ploše 50 kilometrů čtverečních ve městech Carmen, Batuan a Sagbayan v Boholu je více než tisíc kopců. A i když se kopce liší velikostí, při pohledu z dálky se zdá, že mají téměř symetrický tvar. To má za následek majestátní krajinu, díky níž si můžete myslet, že se jedná o zásah člověka.

Legenda praví, že..

Je běžné, že Filipínci mluví o mýtech a legendách, obklopujících určité místo, zejména pokud je jeho původ neznámý nebo za ním není jediné vysvětlení. Zatímco někteří tvrdí, že tyto legendy byly vyprávěny jen proto, aby uspokojily zvědavost filipínských dětí, jiní tvrdí, že je to poněkud poloviční pravdivý příběh.

Příběh, který stojí za původem pýchy visayské oblasti, není výjimkou. Podle legend kopce vznikly díky dvěma obrům, kteří po sobě házeli kameny, balvany a písek. Po skončení jejich boje to nakonec vedlo k obrovskému zmatení kopců - a vznikly "čokoládové vrchy", které dnes známe.

Jiná, poněkud romantičtější, legenda tvrdí, že se pohledný mladý obr Arogo zamiloval do lidské ženy. Když žena zemřela, obr plakal a jeho velké slzy se měnily v čokoládové hory.
Třetí legenda je sice pro některé těžko představitelná, ale říká se, že tyto kopce byly sušenými výkaly skarabaeů.



Jak tedy vznikly?

Když pomineme tři výše zmíněné legendy, všeobecně uznávaná geologická teorie, která stojí za tímto podivným útvarem, je, že kopce byly výsledkem mořského vápence. Rozpuštění vápence před tisíci lety bylo ovlivněno několika faktory, jako jsou srážky a nadzemní eroze. Podle pamětní desky, vystavené na vyhlídkové místě ve městě Carmen, byly tyto geologické útvary výsledkem eroze vápenců, které byly povzneseny nad hladinu moře a zlomeny v důsledku tektonických procesů. Jiné vysvětlení tvrdí, že kopce byly dříve korálovými útesy, které vybuchly po geologickém posunu pod vodami.

Kdy je tedy vhodné období navštívit "čokoládové vrchy"?

Samozřejmě budete chtít vidět kopce, když jsou čokoládově hnědé barv, což je období sucha na Filipínách. Pokud jde o místo, kde by se vám mohl naskytnout nejlepší výhled na kopce, jsou zde dvě oblasti, které byste měli zvážit: Vyhlídkové místo čokoládových kopců v Carmen a na Sagbayan Peak.

 

ZDROJ: theculturetrip.comchocolatehills.net
FOTO: CrisRamos/Pixabay.com, Wikipedia.com


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9