Naučte se základní fráze korejštiny a potěšte tak obyvatele Koreje

13:00 | 12.06.2019 Sachi 5
Pro mnohé z vás nadešel čas dovolených. Poslepu jste zabodli prst do mapy, otevřeli oči a zjistili, že se váš prst zastavil zrovna na Jižní Koreji? Výborně. Přinášíme vám užitečné výrazy, které lze využít za četných okolností.
Jihokorejská vlajka
Jihokorejská vlajka FOTO: Pixnio.com

안녕하세요 – An nyeong ha se yo Dobrý denAhoj
Ačkoli by to pro nás mohlo být velmi přímočaré, tento výraz je nezbytnou pomůckou k začlenění a je bezpochyby nejčastější větou v Koreji, kterou kdekdo využívá. Existují způsoby, které představují mírně odlišné situace a úrovně respektu k osobám. 

반갑습니다 – Ban gap sum ni da Těší mě
Kdykoli se seznámíte. Ve formálním prostředí je tento výraz obvykle doprovázen předklonem a někdy podáním ruky jako projev respektu.

밥 먹었어요? Bap meo geo seo  yo? Jak se máš? Doslova: „Už jsi jedl rýži?“
Tato věta se používá v případě, že chcete ukázat vaši starost o někoho. V Koreji je potravina – rýže – zásadní pro kulturu, a nebylo vždy tak snadné ji sehnat. Tato věta zůstává jako pozdrav a zároveň projev zájmu o druhé. Když se vás tak tedy někdo zeptá, jednoduše odpovězte: „Nae, meo  geo seo yo“ (ano, jedl jsem), což je očekávaná odpověď, i když jste vlastně nic nejedli.

감사합니다 Kam sa ham ni da Děkuji
Toto je pravděpodobně další nejdůležitější výraz, který byste se měli naučit během svého pobytu. Nechápete, co vám ta halmeoni (babička), sedící vedle vás v metru, říka? Asi je to kompliment, usmějte se a poděkujte.

잠시만요 Jam shi man yo Promiňte/Okamžik. Doslova: „nemám čas“
To vám pomůže zachytit pozornost ostatních, požádat je, aby vám uvonili cestu nebo počkali. Můžete použít tuto větu jako zdvořilostní manévr.

최성합니다 / 미안합니다 Chway seong ham ni da / Mi an ham ni da Omlouvám se
V korejštině můžeme narazit na dva typy omluvy. První je: „Je mi líto, že jsem do tebe vrazil,“ jako omluva při omylu / nehodě, zatímco druhá má více procítěnosti: „mrzí mě, že jsem zapomněl na tvé narozeniny, prosím, odpusť mi.“



어디예요Eo  di  ye  yo…? Kde je …?
Je pravděpodobné, že tuto větu využijete, přinejmenším abyste zjistili, kde se nachází třeba hwajangsil (koupelna). Můžete ji také použít k vyhledání položky v obchodě, najít tak nejbližší stanici metra nebo narazit na dobrý noraebang (karaoke).
 

얼마예요Eol ma ye yo? Kolik to stojí?
Kouzelná fráze, která je pro všechny nakupovací nadšence důležitá. Zatoulali jste se na tradiční trhy a chtěli byste slevu? Použijte frázi: „bi ssa yo“ (Je to drahé) a zjistěte, zda je prodavač ochotný slevit na ceně.

많이드세요 Man hee deu se yo Dobrou chuť
Podobné našemu „Dobrou chuť“, avšak tento výraz doslovně znamená: „Sněz hodně“. Věta je zdvořilostní, zatímco servírujete jídlo pro ostatní.

잘먹겠습니다 Jal meok ge sseum ni da Pochutnám si
Pokud povečeříte v korejské domácnosti nebo vás někdo pozve na jídlo, použijte tuto větu před jídlem jako ocenění úsilí hostitele. Přirovnat bychom to mohli k našemu: „děkuju za pozvání.“

주세요Ju se yo Prosím (Podejte mi…)
Toto spojení využíváme na konci věty při žádosti o něco. Máte žízeň? „Kaw pi (kafé), ju se yo!“
 

잘먹었습니다Jal meo geo sseum ni da Jídlo bylo dobré
Slušné chování u stolu (o jídle obecně nemluvě) je v Jižní Koreji dost důležité. Stejně jako jste před jídlem řekli předchozí frázi, použijte tuto po jídle, abyste ještě jednou poděkovali hostiteli za jídlo.

Určitě bychom mohli jmenovat další jednotlivé fráze, možností je mnoho, přesto jakmile se naučíte pár základních frází, zpříjemníte tak svůj pobyt sobě i lidem okolo vás.

ZDROJ: theculturetrip.com, www.koreanlanguageguide.com, Lingea - korejská konverzace

FOTO: Pixnio.com, PxHere.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9