Korea levně aneb krásy Soulu zadarmo - část druhá

13:00 | 06.06.2018 Teru 2
Jak si užít krásu Soulu, přestože máte hluboko do kapsy?
Již v prvním článku jsme se podívali na několik míst, která jste mohli navštívit zadarmo. Nyní máme část druhou, kde jsme si pro vás připravili další tipy a triky.
A peněženku si nechte doma.
Cheonggyecheon
Cheonggyecheon FOTO: travel oriented / flickr.com
Již v prvním článku jsme se koukli na jedna z těch nejznámějších a takzvaně "nejprofláklejších" míst, co můžeme v hlavním městě Jižní Koreje najít. Soul v sobě však skrývá spoustu úžasných zákoutí a často i akcí, které nenajdete v žádném z průvodců.
Na jaká místa se dostaneme zadarmo tentokrát?

Potok Cheonggyecheon

Parné letní slunce, ledová káva v ruce a nohy namočené v chladivé vodě. Cheonggyecheon je potok táhnoucí se samotným centrem města. On včetně chodníčků kolem něj i skrz něj je zapuštěný v zemi, takže přestože je lemován rušnými silnicemi i vysokými moderními domy, můžete si užít kousíček přírody. 

Potok patří mezi vyhledávaná místa. Byl vystaven v roce 2005 a nachází se v blízkosti tří paláců (palác Deoksugung, palác Changdeokgung a palác Changgyeonggung) nebo například oblíbené ulice Insadong.

K potoku se dá dostat například metrem č. 5 - Gwanghwamun Station nebo č. 1 či č. 2 - zastávka City Hall. 

FOTO: Aleksandr Zykov​ / flickr.com

Ihwa Mural Village

Pokud jste zapálenými umělci, není možné, abyste o Ihwa Mural Village v Soulu ještě neslyšeli. Dříve místo s nádechem chudinské čtvrti odsouzené k zničení, kam by jediný turista ani špičku nosu nestrčil, dnes místo vyhledávané jak cizinci, tak místními. Drobné sousedství umístěné na strmém kopci (ano, buďte připravení na velký výšlap) si prošlo velkou renovací v roce 2006 pod záštitou korejského Ministerstva kultury, sportu a turismu a ze zašlého místa se stala doslova venkovní galerie. Zdi, stropy, schody ... v Ihwa Mural Village nenajdete snad jediné místo, které by nebylo zdobené od pouličních umělců. Nečekejte však žádné grafity, zde se hrálo hlavně štětci.

Denně si do kopce vyšlápne několik turistů, jen aby si mohli udělat fotky na těch nejznámějších místech. Zaručeně nejoblíbenějším dílem je stěna ještě pod schody, která na sobě nese rozložitá bílá křídla anděla. Ty mohou být i vaše, pokud si správně ke stěně stoupnete.

Dalšími oblíbenými kousky je například lidská kovová konstrukce nebo například kousek metra, kde můžete potkat nejrůznější národnosti. Zajímavá je také zeď s velkým nápisem "Before I die", která nabízí kolemjdoucím jedinečnou možnost si tam připsat, co musí udělat, než sami zemřou. Jak však čas plyne, již spousta z tamních uměleckých děl, která jste nalezli na internetu, tam již nenaleznete. Patří k nim například dlouhé modré schody s dvěma rybičkami. Po neustálém stoupání turistů vzhůru tam již nezbyla žádná barva.

FOTO: Wei-Te Wong / flickr.com

Itaewon

Itaewon je část Soulu, kde si ani nebudete připadat, že jste v Koreji. Tato městská část nabízí ochutnávku nejrůznějších kultur a nikdy netušíte, na co zde můžete narazit. Někteří dokonce vtipkují, že někteří turisté možná nepoznají celý Soul, ale Itaewon bude znát každý.

Co zde však najdete? Od restaurace Praha, kde si můžete nechat načepovat české pivo, až po jeden z klubů MADE, Itaewon v sobě skrývá spoustu podniků, které stojí za to navštívit. Pokud však máte hluboko do kapsy, stačí procházka po hlavní ulici, kde je chodník lemovaný kovovými deskami různých zemí. Každá z nich nese pozdrav v tamním jazyce a název hlavního města. Zvládnete najít Prahu? (Nápověda: Prahu jsme bohužel nenašli, ať jsme chodili, jak jsme chodili. Bratislava je však na chodníku rovnou dvakrát!)

Itaewon patří však do těch částí města, která žijí v noci. Pokud sem tedy zavítáte v brzké ráno, tak dost možná jediné, které potkáte, budou ti, kteří po proslavené noci právě míří domů.
Do Itaewonu se dostanete hravě metrem č. 6 - zastávka jak jinak než Itaewon.

FOTO: Paul Robinson / flickr.com

Olympijský park

Olympijské hry s sebou nesou již dlouhou tradici. V roce 1988 se sportovci sjeli i do Soulu na pořádání XXIV. letních olympijských her. Do dnešního dne máme na tento slavný rok v Koreji památku. Ani nemusíme jet do Pyeonchangu, aby na vás dýchla ta správná atmosféra.

Park se rozkládá na neuvěřitelných 1,45 milionech ㎡, na kterých můžeme najít několik oblastí. Patří mezi ně Cultural Art Park, Leisure Sports Park, Enviromental Eco Park a History Experience Park.

V parku můžete také naleznou například Olympijské muzeum, Hudební fontánu (Kulturní park), muzeum Baekje, pevnost Mongchontoseong (Historický park) a spoustu dalšího včetně krásné přírody či volně žijících zvířat.

Olympijský park můžete navštívit opět pomocí metra - tentokrát linka č. 5 zastávka Olympic Park Station.

FOTO: InSapphoWeTrust / flickr.com

Soulské národní lidové muzeum

Majestátní vysoká budova, která zaujme váš zrak již z dálky, nejspíše když se budete procházet mezi zdmi paláce Gyeongbokgung. Stejně jako do Korejského národního muzea zmíněného v první části naší cesty po levných zákoutích Soulu, i toto muzeum můžete navštívit zcela zdarma.

Uvnitř se nacházejí dvě, tři stálé expozice a dvě proměnlivé. Stejně tak zde můžete najít knihovnu nebo nakoupit suvenýry pro členy vaší rodiny, kteří s vámi nemohli jet a tuto nádheru vidět. Přiučte se v muzeu korejským zvyklostem a způsobu žití v minulosti.

Hlavní stálé expozice se dělí na tři haly - 1. Historie korejského obyvatelstva, 2. Korejský způsob žití a 3. Životní cyklus Korejců.

Cesta k muzeu je snadná. Vystupte na zastávce Gyeongbokgung metra č. 5 a rozhodně ho nemůžete minout.

FOTO: Republic of Korea / flickr.com

Hongdae

A jak se správně říká - to nejlepší na konec!
Dlouhý den, málo peněz a všechny památky už máte zhlédnuté? V tom případě je nejvyšší čas vyrazit do studentské čtvrti Soulu - do Hongdae. Je to část města v okolí univerzit, což zajišťuje největší šanci potkat vaše korejské vrstevníky. Hongdae je rozhodně živou částí města a láká turisty nejen kvůli své svěží energii, kterou sem mladí lidé přinášejí, ale také díky studentsky přívětivým cenám jak jídla, tak oblečení. 

A samozřejmě nesmíme zapomenou na pouliční umělce. Od cestovatelů na volné noze prodávající vám své fotky, co v průběhu nafotili, přes zpěváky až po tanečníky tancující jak své vlastní choreografie, tak i k-pop. A pokud budete mít velké štěstí, budete mít možnost potkat i opravdové celebrity, které do Hongdae čas od času chodí tancovat. Jako například CLC se svým comebackem s Black Dress nebo A.C.E, kteří i po svém debutu často zadarmo na ulici tančili. Posaďte se a vychutnejte si představení. Odpoledne strávené v Hongdae je zdarma a je plné kultury. A pokud si uvolíte večer utratit nějaké ty peníze, nebojte se vyrazit do některého z podniků, kterých je v Hongdae více než plno.

Hongdae se nachází na zastávce Hongik university metra č. 2.

FOTO: blueoceanpalm / flickr.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9