Delší pracovní doba snižuje produktivitu: jihokorejská studie

13:00 | 21.02.2021 Eunka 0
Nedávná studie, provedená v Jižní Koreji, ukázala, že delší pracovní doba nemusí nutně zvyšovat produktivitu práce.
Žena v práci
Žena v práci FOTO: Rawpixel Ltd/flickr.com
Jihokorejci loni zkoumali, zda delší pracovní doba přispívá k lepší produktivitě práce. Jak to dopadlo? V čtvrtek 18. února zveřejnili následující výsledky provedené studie.

Společný výzkumný tým z Katolické univerzity v Koreji, Soulské nemocnice sv. Marie a lékařské fakulty Seoul National University, provedl v lednu a únoru loňského roku průzkum mezi 3 890 pracovníky staršími 19 let, který ukázal, že delší týdenní pracovní doba má za následek akorát větší ztrátu produktivity práce, zejména kvůli zdravotním důvodům.

Výzkumný tým rozdělil respondenty do čtyř skupin podle toho, jak dlouho každý týden pracovali: ty, kteří pracují 40 hodin nebo méně, 40 hodin, 41 až 51 hodin a 52 hodin nebo více. Jak to dopadlo?

U mužů pracujících více než 52 hodin každý týden byla o 5,1 procent vyšší pravděpodobnost ztráty produktivity než u těch, kteří pracují 40 hodin. U žen byla vyšší pravděpodobnost ztráty produktivity až o 6,6 procent.

"Podniky trvají na delší pracovní době, aby zvýšily produktivitu, což může ve skutečnosti vést ke ztrátě produktivity pracovníků v důsledku vyčerpání a zhoršení zdraví," uvedl na závěr studie výzkumný tým. Poté dodal: "Zaměstnanci by neměli pracovat déle. Pokud jde o zvyšování produktivity, není to efektivní."

ZDROJ: koreabizwire.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9