Lidskoprávní organizace vyzývají k bojkotu zimních olympijských her v Pekingu

13:00 | 13.02.2021 Kali 1
Více než sto osmdesát organizací zabývajících se lidskými právy vyzývá k bojkotu zimních olympijských her v Pekingu. Jde především o reakci na politiku Číny v oblasti Ujgurů, ale také Tibetu, Hongkongu, Vnitřního Mongoska a Taiwanu.
Stadion "Bird′s nest", jedno z hlavních dějišť ZOH v Pekingu 2022
Stadion "Bird′s nest", jedno z hlavních dějišť ZOH v Pekingu 2022 FOTO: Leo Ma/ flickr.com
S tím, jak se blíží zimní olympijské hry v Číně, se stále více ozývají hlasy, volající po jejich bojkotu. Vyzvalo k němu více než sto osmdesát lidskoprávních organizací, kvůli stále se zhoršující situaci porušování lidských práv v Číně. Bojkot již zvažuje Velká Británie, podobné návrhy se ale ozývají také od některých kanadských a amerických senátorů. Rovněž se objevují žádosti o přesunutí her z Pekingu.

Organizace ve svém otevřeném dopisu upozorňují především na zacházení Číny s tamní muslimskou menšinou Ujgury v provincii Sin-ťiang. Objevuje se stále více zpráv, podle kterých jsou Ujgurové zneužíváni a zadržováni v tamních táborech. USA označila situaci v provincii za genocidu. Rovněž také v dopise poukazují na politiku Číny oblasti Tibetu a Hongkongu, potlačování kultury a jazyka ve Vnitřním Mongolsku a agresivnímu postoji vůči Taiwanu.

Není to přitom poprvé, kdy organizace soustředící se na lidská práva vyzvaly k bojkotu sportovních soutěží v Číně. Bylo tomu tak i v roce 2008 při letních olympijských hrách, které se rovněž konaly v Pekingu. Tehdy však Mezinárodní olympijský výbor odmítl organizace vyslechnout s tím, že olympiáda poslouží jako katalyzátor ke zlepšení této situace. To se podle mnoha expertů ovšem nestalo, ba naopak, situace se stále více zhoršuje.

“Nyní se v roce 2021 ocitáme s Mezinárodním olympijským výborem ve stejné pozici. Odmítají jednat navzdory jasným důkazům o genocidě a rozšiřujících se a zhoršujících se selhávání lidských práv,“ píše se v otevřeném dopisu, který organizace zveřejnily minulý týden.

Mluvčí čínského ministerstva zahraniční Wang Wenbin, na otevřený dopis reagoval slovy, že si je plně jistý, že olympijské hry v Pekingu budou skvělou události. „Musím zdůraznit, že je velmi nezodpovědné, aby se některé strany pokoušely narušit, zasáhnout a sabotovat přípravu a pořádání zimních olympijských, aby sloužily jejich politickým zájmům,“ pokračoval Wang.

Čína se pomstí

Zatím se však zdá, že Čína si podobné praktiky nenechá jen tak líbit. Na Twitter o tom napsal šéfredaktor čínského propagandistického týdeníku Global Times, Hu Xijin.
Bojkot zimních her v Pekingu v roce 2022 je nepopulární myšlenka, která nezíská širokou podporu. Mezinárodní olympijský výbor a sportovci budou proti a Čína bude sankcionovat kteroukoliv zemi, která se k bojkotu přidá,“ napsal Hu Xijin.

Jednalo se především o reakci na britské zvažování bojkotu her. O možnosti bojkotu mluvil britský ministr zahraniční Dominic Raab. Velká Británie je prý připravena přikročit k takovému kroku, pokud se potvrdí systematické násilí na Ujgurech ze strany Číny. Raab obvinil Čínu z hrubého porušování lidských práv již v červenci.

V Česku se zatím podle všeho o žádném bojkotu her neuvažuje. Ředitel českého olympijského výboru k situaci řekl, že je pro něj zásadní dovézt českou výpravu tam a zpět a poskytnout sportovcům maximální servis. „Tohle je politika a to já neřeším," dodal.

Jaký je váš názor? Byli byste pro případný bojkot her?

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9