Japonsko chystá revizi autorského práva pro cosplay

13:00 | 06.02.2021 Kali 1
Japonsko je jednou z kolébek, odkud se cosplay rozšířil do zbytku světa a má zde svou tradici. Teď se japonská vláda chystá revidovat autorská práva, co se týče cosplaye.
Cosplayerka Saber z Fate/stay night
Cosplayerka Saber z Fate/stay night FOTO: Nattawut In-yoo/flickr.com
Počet cosplayerů, kteří se převlékají za fiktivní postavy z anime, mang a her neustále roste. Japonská vláda se kvůli tomu rozhodla pro revizi autorského práva, aby cosplayerům zabránila v jeho možném porušování.

Zatímco samotné cosplayování postav autorské právo nikterak neporušuje, ke spornému bodu může dojít v případě, že je cosplayer placen, aby se ve svém kostýmu objevil na některé z akcí. Podle ministra Shinjiho Inoue, odpovědného za strategii „Cool Japan“, která si klade za cíl reprezentaci Japonska v zámoří, japonská vláda plánuje v březnu přezkoumat autorská práva a to konkrétně týkající se fair use. Podle ní je současná podoba v této oblasti nejasná a nedostatečná, jelikož neexistuje zákon, který by chránil jak tvůrce, tak cosplayery.

„Pro další podporu kultury cosplaye, je důležité zajistit prostředí, ve kterém se lidé budou cítit bezpečně a šťastně,“ řekl Inoue.

Japonská vláda se zatím nechystá revidovat zákon o autorských právech, jelikož se obává, že jeho přepis by mohl mnoho lidí od cosplaye odradit. Namísto toho chce sdílet příklady konkrétních situací, ve kterých by cosplayeři mohli být požádáni, aby zaplatili poplatky za autorská práva (jako třeba již výše zmíněná placená účast cosplayera).

Někteří z cosplayerů už však poukázali na potřebu rámce, který by jim umožňoval kvůli právům kontaktovat tvůrce a požádat o jeho svolení. Jednou z nich je také Enako, jedna z nejznámějších japonských cosplayerek. Taro Yamada, člen komise pro výzkum Liberární  Demokratické Strany pro strategii duševního vlastnictví již navrhl vytvoření databáze, která by lidem umožnila snadno identifikovat držitele autorských práv.

„Potřebujeme rámec jak na ochranu cosplayerů, tak tvůrců“ řekl Yamada.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9