V Koreji se opět řeší povinná vojenská služba pro ženy

13:00 | 02.11.2020 Eunka 0
Debata o jihokorejských ženách účastnících se povinné vojenské služby, se znovu rozproudila po zprávách, že armáda bude za 10 let čelit nedostatku vojáků kvůli klesající porodnosti a populaci.
Korejky v armádě
Korejky v armádě FOTO: Youtube screen
Porodnost v Jižní Koreji výrazně klesá a jednoho dne může dojít k tomu, že bude nedostatek mladých mužů, kteří by mohli sloužit vlasti. Nabízí se nějaké řešení?

Země by měla zvážit zařazení žen do armády, tvrdí odborníci, pokud má v úmyslu zachovat povinnou vojenskou službu. Po celá léta se neustále objevovaly výzvy, aby se ženy připojily k mužům v povinné vojenské službě.

Nejvyšší soud však v minulosti zamítl tři ústavní stížnosti, které tvrdily, že zákon o vojenské službě porušuje právo na rovnost nařízením povinné vojenské služby pouze mužům. V roce 2014 soud rozhodl, že ženy kvůli fyziologickým rozdílům a těhotenství nemohou po určitou dobu pobývat na vojenské základně nebo absolvovat vojenský výcvik. O této otázce se však přesto neustále vášnivě debatuje. 

Státní vysílací stanice KBS nedávno provedla průzkum mezi 1000 muži a ženami s dotazem, zda by podpořili zavedení povinné vojenské služby pro ženy. Souhlasila o něco více než polovina respondentů, zatímco 35,4 procent nesouhlasilo.

Odborníci tvrdí, že povinná vojenská služba pro ženy by s sebou přinesla spoustu problémů, včetně toho, jak by dámy žily v kasárnách. "Myšlenka se stane realističtější, pouze pokud armáda přijme opatření k odpovídajícímu zajištění rovnosti žen a mužů a vytvoří nové pozice, které se budou zabývat novějšími formami boje," řekl Cha Doo-hyeon, výzkumný pracovník Institutu Asan pro politická studia.

Tvrdí také, že tato otázka by neměla být považována pouze za otázku rovnosti žen a mužů nebo sporu o pohlaví. "Diskuse by se měla zaměřit spíše na strukturu samotné armády, než aby z ní byl spor o pohlaví," uvedla k tématu Kim Elli, profesorka na univerzity Sungkonghoe.

Co na to říkáte vy, milé čtenářky? Šly byste sloužit do armády, kdyby byla ta možnost nebo dokonce povinnost?

ZDROJ: koreabizwire.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9