Thajsko nařizuje svým učitelům přestat stříhat za trest žákům vlasy

13:00 | 02.08.2020 Xiunka 1
V thajských školách stříhají od roku 1975 učitelé žákům vlasy, a to i přesto, že to mají několik let zakázáno.
Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek FOTO: chiangraitimes.com
Jen několik dní poté, co učitel donutil žákyni nechat si ostříhat vlasy, byl pokárán a přinucen se omluvit. Thajské ministerstvo školství vydalo nařízení, v němž nařizuje všem školám, aby zrušily předpisy z roku 1975 týkající se účesů a délky vlasů studentů a rovněž zakázaly svévolné stříhání vlasů ve škole. Učitele toto stříhání dlouho používali jako trest, pomocí něhož zahanbovali žáky před jejich vrstevníky.

Mluvčí ministerstva školství uvedl, že školy prosazující předpisy z roku 1975 musí nekompromisně přijmout nařízení z roku 2005, v němž se uvádí, že represivní opatření vůči studentům mohou být pouze ve formě varování, probačního opatření, napomenutí a vykonávání sociálních aktivit. Dále prohlásil, že konkrétní nejmenovaný učitel střední školy překročil svou pravomoc, když přinutil žákyni, aby si jím nechala ostříhat vlasy během slavnostního vztyčení vlajky. Učitel se hájil, že její vlasy považoval za příliš dlouhé.  Za trest jí jednu stranu významně zkrátil.  Obviněn je z ponížení mladé dívky a široká veřejnost odsuzuje jeho chování.

Dívčina matka byla natolik rozrušená jednáním učitele, které popsala jako úmyslné veřejné zostuzení dcery před jejími vrstevnicemi, že vyhrožovala jejím přesunem na jinou školu. Byla požádána, aby upustila od svého záměru, dokud nebude tento problém vyšetřen.

Co říkáte na to, že v Thajsku byly za trest stříhány žákům vlasy? Věděli jste o tom?

ZDROJ: thethaiger.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9