Co s olympiádou? Většina Japonců se k ní staví skepticky, říká průzkum

13:00 | 19.07.2020 VIet Tran 0
Bude olympiáda, nebude olympiáda? Ještě v únoru Japonci nad takovou otázkou ani neváhali, pandemie koronaviru ale jejich optimismus nalomila. Zatímco úřady s největší sportovní událostí počítají, obyvatelé Tokia už tak pozitivní nejsou.
Ještě v únoru se Japonci dívali na nadcházející olympiádu s optimismem. Nový národní stadion, Šindžuku, Tokio.
Ještě v únoru se Japonci dívali na nadcházející olympiádu s optimismem. Nový národní stadion, Šindžuku, Tokio. FOTO: Viet Tran
Ne všichni obyvatelé Tokia by si přáli, aby metropole hostila odložené olympijské hry. Největší obavy panují z přetrvávající pandemie koronaviru a absence vakcíny. Skeptický postoj zaujalao lehce přes polovinu respondentů, kteří se zúčastnili průzkumu zpravodajské agentury Kjódó a televize Tokyo MX. Podle jiného dotazníkového šetření tři čtvrtiny Japonců ani nevěří, že se sportovní událost vůbec uskuteční, píše Forbes.

Ještě v únoru se obyvatelé Tokia stavěli k letním olympijským hrám vesměs pozitivně, místy až nadšeně. V několika z rozhovorů, které jsem stihl nahrát, řešili spíše ekonomické problémy než obavy z koronaviru jako takového. S rostoucím počtem nakažených se ale jejích postoje k olympiádě začaly razantně měnit. Jak ukazují výsledky telefonického průzkumu z minulého víkendu, skeptické výhledy u nich nadále přetrvávají. 



Z tisícovky dotazovaných obyvatel Tokia by 51,7 % z nich bylo pro úplné zrušení či další odložení tradiční sportovní akce. Pozitivní přístup zvolilo 46,3 % respondentů, kterým olympiáda v náhradním termínu 23. července 2021 nevadí. Ačkoliv se zdá být výsledek průzkumu relativně vyrovnaný, řada analytiků nepředpokládá, že by se nálada ve společnosti v nejbližších měsících zlepšovala – i proto, že se Tokio po uvolnění restrikcí opět potýká s vyšším denním nárůstem nakažených.

Podle prezidenta Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomase Bacha i japonského premiéra Šinzóa Abeho nepřipadá v úvahu další odklad olympiády, přestože by s tím někteří členové organizačního výboru neměli problém. Jeden z nich, Harajuki Takahaši, vyzval MOV, aby tuto variantu zvážili, pokud se problémy s pandemií koronaviru nepodaří do příštího jara nepodaří dostat pod kontrolu.

Zcela zásadním faktorem zůstává efektivní vakcína proti COVID-19. Bez ní bude podle respondentů i analytiků obtížné až nebezpečné uspořádat letní olympiádu. Je třeba brát v potaz také skutečnost, že Tokio patří z největším městům na světě (po připočtení okolních aglomerací zcela určitě největší). V momentě, kdy se ke klasickým turistům přidají i fanoušci olympiády, by se podcenění koronavirové situace mohlo podle epidemiologů ošklivě vymstít. 



A není to jediný průzkum, který proběhl na téma odložených olympiád. Tři čtvrtiny Japonců podle dat televizní společnosti JNN ani nevěří, že se hry příští rok vůbec uskuteční. Autoři průzkumu nicméně nezveřejnili počet ani bližší charakteristiku vzorku respondentů, stejně jako důvody, proč se dotazovaní přiklonili k tak pesimistickému verdiktu. Není tedy jisté, nakolik jsou tyto výsledky směrodatné. 

Co se týče samotných olympijských her, už nyní je jasné, že se budou konat v mnohem jednodušší formě. Organizátoři i znovuzvolená tokijská guvernérka Juriko Koikeová dali najevo, že se kvůli bezpečnostním opatřením i snížení nákladů musí ubrat na původně plánované pompéznosti. Jejich plány ale ještě nenabraly konkrétní kontury. 

Do olympiády zbývá něco přes rok, což řada podniků využívá k renovacím a záchraně svého byznysu. Mnozí ale začali s rozšiřováním a úpravami svých podniků již vloni, aby stihli nyní odložené olympijské hry. V kombinaci s pandemií koronaviru tak utrpěli dvojitou ekonomickou ránu. 

Zdroj: Forbes, vlastní
FOTO: Viet Tran

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9