Už ani krok. Japonské město „zakázalo“ používání mobilu při chůzi

13:00 | 11.07.2020 VIet Tran 2
K netradičnímu způsobu, jak omezit počet lidí se zraky upřenými do mobilů, přistoupilo japonské město Jamato v prefektuře Kanagawa. Tamější městské zastupitelstvo schválilo vyhlášku, která „zakazuje“ používání chytrého telefonu při chůzi.
Muž se dívá do mobilu, zatímco čeká na zelenou u přechodu. Šibuja, Tokio.
Muž se dívá do mobilu, zatímco čeká na zelenou u přechodu. Šibuja, Tokio. FOTO: Viet Tran
Uvozovky jsou zde na místě – za porušení totiž nehrozí žádná sankce. Japonci jsou velmi hákliví na věci, které narušují jejich komfort. Právě lidé, kteří při chůzi koukají do mobilu a pak svou neopatrností naráží do kolemjdoucích, jsou ostatně upozorňováni i formou hlášení na velkých nádražích po celém Japonsku (a co jsem měl zkušenost, dělo se to i na venkově).

Často si chvilková nepozornost – v některých případech konkrétně chytání pokémonů, pakliže mám být konkrétní – několikrát vyžádala i bolestivá zranění, například při vstupu na rušnou vozovku. 

Město Jamato v prefektuře Kanagawa, která sousedí s Tokiem, se proto rozhodlo boj s používáním mobilu při chůzi opřít o vyhlášku. Podle ní je od července zakázané používat telefon za pohybu na veřejných prostranstvích, kde by tím mohlo dojít k omezení provozu či obtěžování kolemjdoucích. Sankce? Žádná – neposlušní obyvatelé maximálně obdrží rázné napomenutí ze strany policie.



Vyhláška tak spíše nabírá formy doporučení, kdy se zastupitelstvo spoléhá na to, že budou obyvatelé respektovat městskou autoritu. Podobných „doporučení“ je v Japonsku celá řada – dobrým příkladem je třeba vládní nařízení z dubna, kdy se rapidně zvyšoval počet nakažených po celém Japonsku. 

Členové kabinetu Šinzó Abeho i tokijská guvernérka Juriko Koikeová skrze nařizovali podnikům, aby zvážily dočasné přerušení provozu a pomohly tak se zpomalením šíření koronaviru. Lidem pak úřady doporučily, aby nevycházeli ven. O vyslovený zákaz ovšem nešlo a v jádru ani nebyl právně vymahatelný – překážkou zde byla paradoxně japonská ústava z poválečného období, která všem zaručovala volnost pohybu. 

Ze zkušenosti mohu říct, že Japonci úřady uposlechli bez větších cavyků a řada podniků zavřela na dobu neurčitou či aspoň omezila provozní dobu. I obyvatelé Tokia značně omezili vycházení ven, ale jen do té doby, než začaly vzkvétat sakury. Jakmile parky pokryly růžové květiny na stromech, bylo venku více než rušno.

Zdroj: Kjódó
Foto: Viet Tran

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9