Tets Ohnari ohromil instalací Měsíce a Krumlova

12:00 | 03.07.2020 Zita 0
Dlouho očekávaná výstava japonského sochaře Tetse Ohnariho v Českém Krumlově se konečně otevřela veřejnosti a sklízí ohlasy jak v Česku, tak v zahraničních médiích. Co výstava nabízí, do kdy bude k vidění a další důležité informace zde.
.moon .mono .homo
.moon .mono .homo FOTO: Tets Ohnari
Pokud se zajímáte o umění či o Japonsko, je možné, že jméno Tets Ohnari neslyšíte poprvé. Nejenže opakovaně vystavuje v Česku i zahraničí, poslední dobou se o něm v souvislosti s novou výstavou mluvilo též v různých médiích. Ačkoliv měla výstava původně začít již dříve, z důvodů pandemie se její zahájení muselo odložit až na květen. Vernisáž se nakonec uskutečnila minulý pátek 26.6.2020 v Egon Schiele Art Centru v Českém Krumlově a okamžitě sklidila pozitivní reakce.



Jak Ohnari uvedl, výstava je výsledkem jeho opakovaných pobytů v Krumlově a snahy najít pojítko mezi ním a Schielem. Jeho úvahy se nakonec proměnily v instalaci měsíce a městečka Krumlova pod ním, což jsou motivy, které oba umělce pojí nehledě na jinou dobu, v níž žili, národnost či věk.

Při vstupu do místnosti Vás první ohromí sedmimetrový kruh znázorňující Měsíc, pak si všimnete domečků pod ním, které umělec vytvořil dle reálné topografie Krumlova. Instalace však divákům nabízí mnohem víc. Umělec skvěle využil práce s prostorem, díky čemuž můžete dílo objevovat stále z nových úhlů a sledovat, jak se mění. Téma proměny je pro Ohnariho tvorbu vůbec typické a velmi často skrze ní prezentuje myšlenku, že když je něco nového vytvářeno, to staré je zničeno a zaniká.



Propracovanost konceptu i výtvoru samotného sochař dovršil vlastní hudbou a pečlivým nasvícením, které se odráží od nainstalovaných sklíček a zrcadel a vrhá tak odlesky po celé místnosti. Celá instalace díky tomu působí až magickým dojmem, takže rozhodně doporučuji výstavu navštívit osobně a nezůstat jen u vizuální stránky, kterou vidíte z fotek.
Instalace pojmenovaná .moon .mono .homo bude spolu s díly české malířky Aleny Anderlové a rakouské umělkyně Judith Zillich k vidění až do konce ledna 2022 v Egon Schiele Art Centru.
 
Kde: Egon Schiele Art Centrum, Český Krumlov
Kdy: 16.5.2020 – 30.1.2022
Vstupné: 200 Kč pro dospělé, 100 Kč studenti

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9