Ohlédnutí se za MS v krasobruslení

14:00 | 01.04.2019 DEADiX 1
Před týdnem nám skončilo Mistrovství světa v krasobruslení, které se letos, stejně jako před pěti lety, pořádalo v japonském městě Saitama. Podívejme se tedy na to, jak kdo dopadl a co bylo k vidění.
Letošní mistrovství se konalo v Japonsku
Letošní mistrovství se konalo v Japonsku FOTO: facebook.com/2019worldfiguresk...

Mistrovství světa v krasobruslení probíhalo od 18. do 24. března a to ve městě Saitama, které se nachází v blízkosti japonského hlavního města Tokia. K vidění bylo mnoho zajímavých i překvapivých momentů.


V krasobruslení soutěží buď muži a ženy zvlášť, nebo soutěží v páru. Vystoupení jsou dvě a to krátký program a dlouhý program neboli volná jízda. Body z obou disciplín se sčítají a dávají tak finální výsledek. Zvláštní disciplínou je pak tanec na ledě. Soutěží se samozřejmě v páru a znovu ve dvou vystoupeních. V povinném neboli rytmickém tanci (dříve krátkém tanci) a pak ve volném tanci čili originálním tanci.

Muži:

Zlaté medaile dosáhl američan Nathan Chen, který získal celkem 323.42 bodů. Stříbrné pak domácí závodník Yuzuru Hanyu. Oblíbenec publika a vítěz olympiády v Pchjongčchangu dosáhl na celkových 300.97 bodů. Třetí skončil další americký závodník Vincent Zhou. Na bronzovou příčku mu stačilo 281.16 bodů. Čtvrté místo obsadil další Japonec a to Shoma Uno. Páté místo pak bral čínský krasobruslař Jin Boyang. Český krasobruslař Michal Březina skončil na osmé příčce a dosáhl 254.28 bodů.

Ženy:

Když u mužů kralovali Američané, tak u žen to byly Rusky. Pro zlato si dojela suverénní Alina Zagitova. K prvenství stačilo této šestnáctileté závodnici 237.50 bodů. Za ní byla několika bodová propast a stříbro tak získala Elizabet Tursynbajev z Kazachstánu s 224.76 body. Třetí byla ruská krasobruslařka Jevgenija Medvedeva, a to s opravdu těsným odstupem. Bylo jí uděleno 223.80 bodů. Za ní byly tři japonské závodnice a mezi třetím, čtvrtým a pátým místem se jednalo jen o lehké bodové rozdíly. Čtvrté místo získala Rika Kihira, místo páté pak Kaori Sakamato a na šesté příčce skončila Satoko Miyahara. Elišce Březinové patřilo místo dvacáté a slovenské závodnici Nicole Rajičové se nepodařilo postoupit do volné jízdy. Ve finále tak skončila na 32. pozici.

Páry

V soutěži párů dopadlo vše nejlépo pro čínskou dvojici. Sui Wenjing a Han Cong získali celkem 234.84 bodů. Potřebné body získali hlavně díky skvělé volné jízdě. Ze stříbrné medaile se mohl těšit ruský pár. Jevgenija Tarasov a Vladimir Morozov obdrželi 228.47 bodů. Třetí místo obsadili jejich krajané Natalia Zabijako a její partner Alexander Enbert. Broznovou medaili jim přineslo 217.81 bodů. Zajímavým umístěním bylo třinácté místo talentovaného páru z KLDR. Hanna Abrazevičová a Martin Bidař hájili české barvy statečně, ale dosáhli pouze na předposlední, a to osmnáctou příčku.

Tance

V tancích na ledě si pro zlato dobruslili skvělá francouzka Gabriella Papadakis s partnerem Guillaume Cizeronem. Skoro to vypadá, že v poslední době nemají konkurenci. 222.65 bodů, toť jejich celkové skóre. Victoria Sinitsin a Nikita Katsalapov vezli domů do Ruské federace stříbrné medaile. Zisk 211.76 bodů očividně na perfektně rozjetý francouzský pár nestačil, ale pro druhé místo to bylo dostatek. Byť tedy velice těsně, protože třetí příčky dosáhl americký pár Madison Hubbell a Zachary Donohue s 210.40 body. Z asijských reprezentantů skončil nejlépe pár z ČLR. Wang Shiyue a Liu Xinyu ukořistili 15. příčku. Čeští ani slovenští krasobruslaři v této disciplíně nesoutěžili.



Ale ani toto mistrovství se neobešlo bez nějaké nehody. Takovým kontroverzním incidentem je srážka americké závodnice Mariah Bell a její jihokorejské soupeřky Lim Eun-soo. Došlo k nevážnému pořezání lýtka korejské závodnice o brusle při manévru. Tým jihokorejské krasobruslařky za to američanku obvinil, ale americká závodnice měla plné právo být na ledě, jelikož se jednalo o její rozcvičku a dokonce hrála i její hudba. Takže si Lim Eun-soo měla hlídat kde bruslí, avšak Lim údajně bruslila pouze na kraji ledové plochy.

Mistrovství světa v Saitamě sledovalo mnoho místních fanoušků, kteří krasobruslení fandí a v Japonsku se jedná o poměrně populární sport. U nás bylo možné sledovat přímý přenos i záznám na ČT Sport, ale nutno podotknout, že díky časovým rozdílům, byl přímý přenos v poměrně nepříjemnou hodinu. A příští rok to nebude o moc lepší, jelikož se Mistrovství světa  v krasobruslení bude konat v kanadském Montrealu.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9