Tajuplná jeskyně Son Doong

18:00 | 11.01.2014 Saki 4
Národní park Phong Nka-Ke Bang ve Vietnamu nabízí mnohé. Avšak nejzajímavějším místem je pravděpodobně jeskyně Son Doong, která se naprosto odtrhla od civilizace a žije si svým tempem již po dobu 2 až 5 miliónů let.
Son Doong
Son Doong FOTO: widescreen-wallpaper.eu
Jak jsem již zmínila, jeskyně Son Dong nebo Hang Son Doong se nachází v srdci národního parku Phong Nka-Ke Bang, který je od roku 2003 na seznamu UNESCO.



Jedná se o největší jeskyní světa. A není divu, že tomu tak je. Jeskyně je dlouhá 5,5 míle, tedy asi 9 km. Největší část jeskyně je 5 km dlouhá, šíři má místy 200 m a sahá až do výšky 150 m. Předčila tak jeskyni Deer Cave na ostrově Borneo, v Malajsii.



Son Doong nezaujme pozornost kde koho jen svou velikostí, ale také faunou a flórou. V jeskyni se totiž nachází džungle a řeka s vodopádem, která nabízí dokonalé, člověkem nedotknuté prostředí. Proto zde byly objeveny druhy rostlin a zvířat, ještě donedávna nepoznané.

 

Asi si říkáte, jak se do jeskyně dostal porost džungle. Vysvětlení je velice jednoduché. Říční voda narušovala vápencové stěny. Na místech kde byl již vápenec slabý, se strop zhroutil a vytvořil obrovské světlíky. Tak si kořeny a semínka rostlin našli své místo za pomoci místí řeky a slunečního svitu.

Tato džungle, se stromy vysokými až 30 m, se stala domovem mnoha primátů, netopýrů a ptactva. Výzkumníci říkají tomuto místu Garden of Edam. Obří krápníky (stalagmity) rostoucí směrem nahoru až 80m vysoké a jiné útvary, jako jsou například tzv. perly o velikosti baseballového míčku, které vznikají z vody, co kape dolů, vysychá a zanechává vrstvy krystalů kalcitu na zrnkách písku, naleznete po celé jeskyni.





Vstup do jeskyně byl objeven již v roce 1991 místním mužem, tehdy ještě chlapcem, jménem Ho Khanh. Ten se do jeskyně nemohl dostat kvůli příliš strmému spádu a nakonec zapomněl, kde vstup vlastně byl. Proto byla jeskyně prozkoumána relativně nedávno, 10. - 14. dubna 2009 britskou jeskyní expedicí (Cave Research Association) pod vedením Howarda a Deb Limbertových a za pomoci Khanha. Prozkoumali asi 2 a půl km jeskyně a poté byl postup zastaven velkou vápencovou stěnou. O rok později, v roce 2010 se vrátili a stěnu překonali.

V srpnu 2013 byla jeskyně poprvé otevřena veřejnosti společností Oxalis. První průzkum pod vedením průvodce si nenechala ujít skupina 6 turistů z Austrálie, Norska, Ruska, USA a Velké Británii. Strávili zde 7 dní a 6 nocí za 3 000$, což je v přepočtu cca 60 000 Kč.
Společnost samozřejmě plánuje tyto turistické výpravy i pro letošní rok. Naplánováno mají celkem 220 míst pro ty, kteří touží poznat tuto léta utajovanou jeskyni. V ceně, jež se nijak nemění od té původní bude zahrnuto: přespání v hotelu - první noc a poslední noc výpravy, pět nocí v kempu na dně jeskyně, bude zajištěno občerstvení, odborný výklad vietnamského průvodce v angličtině, výbavu potřebnou k sestupu do jeskyně a dokonce i nosič na jídlo a nutné vybavení
 


Tak kolik z vás by toužilo tohle místo prozkoumat?


ZDROJ & FOTO: enwikipedia.org, sondoongcave.org, huffingtonpost.com, ngm.nationalgeographic.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9