Želví líhně v Kosgodě na Srí Lance

18:00 | 12.04.2020 Host 0
Na Srí Lance existuje několik želvích líhní, které se starají o to, aby ohrožené druhy želv nevyhynuly. My jsme navštívili želví záchranné stanice v Kosgodě, malé rybářské vesnici na jihozápadním pobřeží.
Želvy
Želvy FOTO: CK Go2

Kosgoda je vzdálená přibližně dvě hodiny autobusem od města Galle, takže pokud se nacházíte třeba na některé z jižních pláží a chcete se podívat i po okolí, Kosgoda je ideální tip na výlet.

Na Srí Lance je pět druhů mořských želv:

Kareta obecná (Loggerhead turtle) - v dospělosti doroste do délky 70 - 100 cm a váží až 150 kg. Její hlavní potravou jsou ryby, chobotnice a mořské houby.
 

Kareta obrovská (Green turtle) - měří v průměru 150 cm a váží až 180 kg. Mláďata se živí planktonem, dospělé želvy jedí hlavně rostliny a mořské řasy.
 

Kareta zelenavá (Olive ridley turtle) -  nejmenší ze všech mořských želv, dosahuje maximálně 75 cm. Živí se korýši a drobnými rybami.
 

Kareta pravá (Hawksbill turtle) - měří kolem 80  - 90 cm a váží až 50 cm. Kareta pravá je všežravec.
 

Kožatka velká (Leatherback turtle) - největší ze všech mořských želv, standardně dosahuje délky kolem dvou metrů a váží v průměru 450 kg. Její hlavní potravou jsou medúzy.
 

TIP: Vydejte se na zájezd na Srí Lanku a poznejte místní památky, pláže a kulturu s českým průvodcem nebo na vlastní pěst. 

Jak želví líhně fungují

Lidé, kteří se starají o želvy a chod organizace, jsou dobrovolníci ze Srí Lanky nebo třeba i cestovatelé a backpackeři. Dobrovolnící se starají o chod farmy, o želvy a také provádí návštěvníky, kteří se přijdou do líhně podívat. V Kosgodě jsou dokonce tři želví líhně, my jsme navštívili dvě z nich a vstupné bylo v obou případech 1.000 LKR (cca 130,- CZK).
 

Želví farmy jsou většinou soukromé organizace, který dostávají peníze od dárců a také své náklady pokrývají ze vstupného od návštěvníků.

Co je cílem želví záchranné stanice?

Hlavním cílem je ochrana želvích vajec nakladených na pláži před ostatními zvířaty a také před lidmi, kteří vejce prodávají na černém trhu. Funguje to tak, že samice připlují na pláž, kde se ony samy před lety vylíhly. Večer do písku vyhrabou díru a nakladou tam vajíčka a  potom se vrací zpět do moře.
 

Rybáři pak vyhrabou nakladená vejce z pláže a prodají je do líhně. Tam jsou opět zahrabány do písku a označena cedulkou s informacemi o počtu vajec, druhu želvy a datumu zahrabání.
 

Želví vajíčka se vylíhnou zhruba za 50 dní. Potom jsou malé želvy přesunuty do betonových kádí s vodou a většina z nich je pak puštěná zpět do moře.
 

Když má některá z želv třeba vrozenou vadu, zůstává na farmě. Organizace se také stará o dospělé želvy, které utrpěly zranění a nemohou v moři samostatně fungovat. Pokud je možné je vyléčit bez následků, jsou po uzdravení puštěny zpět do moře. V případě, že by v moři nepřežili, zůstávají na želví farmě.

Kosgoda See Turtle Conversation Project

V této želví líhni nemůžete na želvy sahat. Dobrovolnice, která nás po farmě provázela, to odůvodňovala tím, že jsou především záchranná stanice, nikoliv atrakce pro turisty a nechtějí želvy stresovat víc než je potřeba. Výklad byl skvělý a po jeho skončení si pak stanici můžete projít ještě sami.

 

Kosgoda See Turtle Conversation and ResearchCenter

Druhá želví líheň je vzdálená asi 10 minut chůze, od Kosgoda See Turtle Conversation Project a nachází se přímo u hlavní silnice. Je o něco větší a i tady dostanete odborný výklad. Některý z dobrovolníků vás provede po farmě a vysvětlí vám její chod. Jako bonus si některé z želv můžete i pochovat. Během prohlídky vám vyloví různé druhy želv, od malých želviček až po velké a poměrně těžké karety.
 

Prodávají tady také nějaké suvenýry s motivem želv, hlavně trička a různé náramky. 
 

Jestli budete zůstávat v Kosgodě do večera, je možné se v želví líhni domluvit a účastnit se večerního puštění mladých želv zpět do moře.

Jak se dostat do Kosgody

Do Kosgody můžete je vlakem nebo autobuse. Obecně při cestování vlakem doporučuji aplikaci Sri Lanka Trains nebo SL Railway. Jestli pojedete vlakem, na nádraží bude stát pár tuk tuků a budou vám nabízet odvoz za opravdu minimální částku. Není potřeba si brát tuk tuk, z nádraží dojdete do líhně přibližně za 20 minut pohodovou chůzí.
 

Určitě se vám také na cestování po Srí Lance může hodit aplikace PickMe Sri Lanka. Je to obdoba našeho Uberu nebo Boltu a můžete si tam objednat jak tuk tuk, tak i auta několika různých typů. Cenu vidíte rovnou při objednávání a konečná platba je vždy v hotovosti. Aplikace však funguje pouze ve větších městech, ve vesnicích a malých městech není moc dostupná.

Pláže v Kosgodě

V Kosgodě najdete dlouhé překrásné pláže téměř bez lidí. Vzhledem k velkému množství želv, které tam chodí večer naklást vajíčka, tam nejsou vystavěny žádné plážové resorty. Přímo na pláži je pouze pár restaurací, kde se můžete stavit na jídlo.
 

Při koupání nezapomínejte, že se během chvíle naprosto klidné moře může změnit a najednou se objeví poměrně velké a divoké vlny.

Město Galle

Jestli po návštěvě želví farmy nechcete strávit zbytek dne na pláží, můžete spojit výlet do Kosgody s prohlídkou města Galle, které je naprosto architektonicky odlišné a má úplně jinou atmosféru od ostatních měst na Srí Lance. Galle bylo na začátku 16. století založeno Portugalci, kteří v tu dobu kolonizovali celé indické pobřeží. V 17. století převzali vládu  Holanďané a město přestavěli, nenajdete tu tedy žádné buddhistické chrámy.
 

V Galle si můžete projít pevnost, starou čtvrť, městské hradby, kde je krásný výhled a určitě se podívejte i k známému majáku.Staré část města bylo zapsána do UNESCO. Galle je také ideální na nákupy a na kulinářské zážitky.




AUTOR&FOTO: CK Go2


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9