Srí Lanka: 10 zajímavostí, o kterých jste možná nevěděli

16:00 | 01.12.2020 Host 1
Situovaná jihovýchodně od Indie, Srí Lanka je považována za skrytý poklad Indického oceánu. Kromě starověkých památek, krásných pláží a množství divokých zvířat, tento ostrovní národ v sobě skrývá plno dalších pokladů k objevování.  
Srí Lanka
Srí Lanka FOTO: CK Go2

Tady máte výčet 10 neobvyklých faktů o Srí Lance, o kterých málokdo slyšel od nejstaršího člověkem zasazeného stromu na světě až na místo, kde se údajně nalézá Buddhův zub.


1. Srí Lanka má nejvyšší míru vzdělanosti v celé jihovýchodní Asii

 

Na ostrově Srí Lanka se klade velký důraz na vzdělání a dokonce se mu přikládá základní právo každého obyvatele ve Srí Lanské ústavě. Podle statistik činí míra gramotnosti v zemi 92%, což dělá ze Srí Lančanů nejvzdělanější obyvatele jihovýchodní Asie.

 

2. Volejbal je hlavním sportem země


I když je kriket nejvíce populárním sportem země, úředně je zapsán volejbal jako státní sport. Na Srí Lanku byl volejbal představen poprvé v roce 1916 a okamžitě si získal velkou oblibu mezi místními obyvateli. V roce 1951 byla stanovena Volejbalová Federace a oficiálně ho Srí Lanka deklarovala za národní hru v roce 1991.

 

3. Srí Lanka je domovem nejstaršího, člověkem zasazeného stromu

 

Nejstarší strom zasazený člověk namísto přirozeným rozvojem se nachází v Anuradhapura, jednom ze starobylých měst Srí Lanky. Tento strom je posvátný fíkovník starý kolem 2,300 let a jmenuje se Sri Maha Bodhiya. Zasazen v roce 288 př.n.l., jeho mateřský strom je považován za slavný strom Bodhi, pod nímž Buddha během meditace dosáhl osvícení.

 

4. Ne v každém hotelu na Srí Lance se vám dostane ubytování


Během vašich cest po Srí Lance jistě zahlédnete nesčetné nápisy se slovem “hotel”.  Zde na vás ovšem ne vždy bude čekat pokoj s postelí k přespání. Tento výraz je na Srí Lance běžně používán k označení restaurací, kaváren, a barů. Přesný důvod toho použití není zcela jasný. Z toho plyne rada si vždy zkontrolovat, zda váš hotel opravdu nabízí postele a ne jen dobrou večeři.

 

5. Na Buddhův zub se můžete podívat v Kandy


Posvátný pozůstatek Buddhova zubu, přivezen z Indie ve 4.století z Indie, je uchováván ve chrámu města Kandy. Každé léto se zde pořádá velkolepý festival zvaný Esala Parahera, k oslavě právě Buddhova zubu.

 

6. Národní vlajka Srí Lanky patří mezi jedny z nejstarších na světě


Známá také jako “Lví vlajka”, původ národní vlajky Srí Lanky se datuje do roku 162 př.n.l. Je to také jediná známá vlajka na světě znázorňující různé náboženství, kde listy fíkovníku reprezentují Buddhismus, oranžová barva zastává Hinduismus a zelená Islám.

 

7. Čaj je na Srí Lance velký business 


Pokud máte rádi čaj, pak je velmi pravděpodobné že právě ten váš šálek pochází ze Srí Lanky, dříve zvané Cejlon, což je něco jako synonymum ke slovu čaj. Původně Angličany přivezen z Číny v roce 1824, čaj se začal prvně pěstovat na plantážích u města Kandy a postupem času udělal ze Srí Lanky čajovou velmoc. Dodnes platí, že Srí Lanka patří mezi hlavní vývozce s více jak 1 milionem místních obyvatel pracujících v čajovém průmyslu. 

 

8. Srí Lanka je domovem skořice


Kromě známého vývozce čaje, Srí Lanka je po světě známá pro svoji skořici, jenž je nepostradatelnou přísadou pro mnoho skvělých místních pokrmů. Říká se, že pochází právě ze Srí Lanky, kde ji Egypťané v roce 2000 př.n.l. prvně objevili. V dnešní době si Srí Lanka stále uchovává první místo ve světovém exportu tohoto koření.

 

9. Srí Lanka je přezdívaná Perla Indického oceánu a Slza Indie


Přezdívka Perla Indického oceánu se vysvětluje pro své neuvěřitelné přírodní krásy, biologickou rozmanitost, stejně tak jako pro drahé kameny, které jsou na ostrově. Ostrov má navíc tvar slzy a je situován u jižního pobřeží Indie, odtud tedy Slza Indie.

 

10. U Srí Lanky naleznete jedno z nejlepších míst k pozorování velryb na světě


Většina míst k pozorování velryb se nachází na jihu ostrova kolem Mirissa. Hlavní sezónou k zastihnutí velryb je období od listopadu do dubna / května. Srí Lanka je také pouze jedna z mála zemí, kde můžete během jediného dne spatřit jak slony tak modré velryby. 


 

Snad vás tyto zajímavosti o Srí Lance donutili si tento ostrovní stát zapsat na seznam vašich dalších cestovních dobrodružství. Srí Lanka má opravdu co nabídnout, ať už se jedná a o kultura, pláže, historii či dobrodružství. Vybere si zde opravdu každý. Teď už stačí jen vyrazit.


AUTOR&FOTO: CK Go2


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9