Hoi An - malebné městečko s písčitými plážemi

13:00 | 18.04.2021 Mei 0
Přímořské městečko Hoi An je označováno jako jedno z nejkrásnějších měst ve Vietnamu. Typickou barvou tohoto města je žlutá a při Vaší první návštěvě pochopíte proč. 
Hoi An
Hoi An FOTO: AdobeStock
Historické centrum je plné malých žlutých domečků a mnohé z nich jsou stále ve vlastnictví původní rodiny teď již sedmé generace. Hoi An bylo známým obchodním centrem od 17. století a v tradiční architektuře tedy můžete rozeznat prvky japonské, vietnamské a čínské kultury.

A i přesto, že v nedalekém chamském království My Son proběhlo během Americké války bombardování a i přesto, že město každý rok čelí záplavám, si zachovalo své původní a jedinečné kouzlo. Jedná se o jedno z nejvíce zachovalých míst ve Vietnamu, a to i přes zvýšený výskyt turistů. Díky tomu bylo historické centrum v roce 1999 zapsané na Seznam listiny památek UNESCO. Během Vaší cesty po Vietnamu, rozhodně nevynechejte i tuto historickou a malebnou perlu.


PLÁŽE V HOI AN

Ideálním obdobím pro návštěvu Hoi An s cílem si užívat místní pláže je v období od března do konce srpna. Horké dny a žádné či minimální srážky. Zbytek roku je období dešťů a Hoi An může být i zaplaven (to ale nijak neohrožuje turismus a ani bezpečnost turistů).
V Hoi An naleznete hned dvě pláže – Cua Dai a An Bang. Pláž Cua Dai je 5km vzdálena od centra a naleznete zde několik rezortů přímo na pláži. Dříve tato pláž patřila mezi nejlepší ve Vietnamu. Bohužel příroda je mocná a díky erozi zde dochází ke změnám a v některých místech resorty přišly i o své pláže. Doporučujeme tedy kontaktovat experty na Vietnam v cestovní kanceláři Go2 nebo si načíst recenze hotelů. Bohužel z fotografií není možné vždy zjistit realitu.

Naopak pláž An Bang patří mezi ty méně turistické a četnost ubytovacích kapacit je zde nižší než na Cua Dai. Nachází se 7km z centra Hoi An a je snadno dostupná nejen na kole, které je typickým dopravním prostředkem tohoto města. Na pláži je možné si za částku v rozmezí 15 – 40 Kč pronajmout slunečník. Pokud se Vám zpět do hotelu ještě nebude chtít, povečeřte v některém bistru na pláži a vychutnejte si čerstvé mořské plody.


GASTRONOMICKÉ ZÁŽITKY

Každá provincie či větší město ve Vietnamu má svůj tradiční pokrm a zpravidla jej těžko najdete v jiných částech země. Není tomu jinak i v Hoi An. Tradičním pokrmem pamatujícím doby námořníků čekající na nalodění svých lodí jsou nudle Cao Lau. Pevné nudle připomínající japonské nudle udon jsou servírované s trochou vývaru a jsou doplněny výhonky, salátem, tence nakrájenými plátky vepřového masa, ozdobené limetkou a krutony. A co je na nich tak speciálního? Voda. Nudle jsou předem namáčeny ve vodě vytažené z chamských studen nacházející se v Hoi An a jeho okolí a luhovány společně s dřevěným popelem. Tato příprava se Vám může zdát zvláštní, ale neváhejte ochutnat. Nejen do Vietnamu cestujeme, abychom objevovali nové a nepoznané.

Pokud nechcete zůstat jen u ochutnávání místních delikates, kterých je opravdu mnoho. Zapište se na některý z kurzů vaření. Jsou nabízeny v kombinaci s návštěvou zahrad Tra Que či plavbou bambusovými loďkami po řece. Některé kurzy jsou konány v okolí Hoi An v tradičních domácnostech, ale také v historickém centru Hoi An.


MĚSTO LAMPIÓNŮ A KREJČÍCH

Romantika tohoto města se nejvíce se setměním, kdy se celé město rozzáří barevnými lampiony. Během Vaší procházky uvidíte i mnoho párů, kteří si sem přijeli udělat partnerské či svatební fotografie osvětlené lampiony. I vy si jeden můžete odvést, malý či velký, z hedvábí či papíru. Nemusíte se bát, že by se Vám nevešel do kufru. Většina z nich se dá prakticky složit.

Hledáte něco na sebe? Tak jste na správném místě. Stačí krejčí ukázat obrázek či popsat Vaše přání, domluvit si materiál, cenu a do druhé dne Vám na míru ušijí, cokoliv si budete přát. Platí zde ale pravidlo: cena odpovídá kvalitě.
To vše Vám můžou nabídnout vietnamské Benátky – město Hoi An.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9