Devět regionálních likérů z Asie

13:00 | 20.05.2021 starfishzs 23
Pokud toužíte poznat nějakou zemi až do morku kostí, neměli byste vynechat její tradiční nápoj. Cestovní podrubrika zpravodajského serveru CNN sestavila 9 asijských likérů, které byste si neměli nechat ujít.
Jaké pití si u baru objednáte?
Jaké pití si u baru objednáte? FOTO: schneider.at
1. Čína: baijiu
Nejoblíbenější lihovině v Číně musíte přijít na chuť - podle čínského učení byste si měli baijiu dát minimálně 300krát, abyste si jej oblíbili.
 
Baijiu klame svou ovocnou vůní, panák je ovšem jako ostré žihadlo včely. Znalci tvrdí, že jeho chuť a především vůně se pak znatelně liší značku od značky. Obyčejní smrtelníci ovšem necítí nic víc než jen stopy ředidla na barvy, amoniaku a starých brašen na nářadí.


 
Jak baijiu pít: Jsou snadno k dostání v každém obchodě na rohu ulice v plastových flaštičkách, to vám ovšem nedoporučujeme. Raději si počkejte, až se trochu sofistikovanější láhev baijiu objeví na stole při večeři. Rozlejí se panáky, všichni pokřiknou "Gan Bei" a kopnou to do sebe.
 
Toto si zopakujete ještě několikrát. Pokoj se s vámi začne točit, vnitřní oheň sežehne vaše tváře a žaludek, a vy se budete cítit příšerně. Až do druhého rána, kdy budete mít pocit, že se vaše hlava a vnitřnosti setkaly právě s onou brašnou na nářadí.
 
 
2. Indie: Feni
Feni, lihovina z oblasti Goa, je jednou z mála ohnivých vod, které je radost pít. Vyrábí se ve dvou variantách, kešu a kokos, z čehož mají logicky obě jemnou, ořechovou chuť.
 
Převážně se pálí jen soukromě, přední značka Cazulo si ovšem vzala za cíl rozšířit jeho popularitu mezi širší veřejnost.


 
Jak Feni pít: Feni je dostatečně jemný k tomu, aby se pil pouze s limetkovým džusem, jen tak nebo s trochou soli a kapkami něčeho hořkého. Nejoblíbenější je ovšem v kombinaci s limetkovou sodou nebo limonádou, kdy chuť alkoholu prakticky vymizí a do člověka to teče až nebezpečně rychle.
 
 
3. Japonsko: shochu
Shochu je čirý likér destilovaný z rýže, ječmene a sladkých brambor. Kolem způsobu pití se nedělá žádné divadlo - můžete z něj usrkávat dle vlastních potřeb (panákování a jiné necivilizované picí praktiky nejsou nutné).
 
Varianta ze sladkých brambor je nejostřejší, zbylé dva druhy se dochucují o různé příchutě (bylinky, citrusy, květy), které si dokonce i možná oblíbíte.


 
Jak shochu pít: Většina lidí upřednostňuje koupit si celou láhev v izakaji (hospůdka) a popíjí jej buď čistý, s trochou teplé nebo studené vody, popřípadě s ledem - lepší je jedna velká kostka než více menších.
 
 
4. Korea: soju
Jedno korejské přísloví praví, že člověka nepoznáte do té doby, dokud se s ním neopijete. Není proto nemístné tvrdit, že mnohá přátelství v Koreji vznikla nad lahví soju.
 
Bylo zvykem vyrábět soju z rýže, když ale v 50. letech 20. století nastaly nouze, začaly se používat i sladké brambory nebo škrobový prášek, které využívají některé levnější značky ještě dnes. Chuť má soju velice tvrdou, skoro jako průmyslový líh.


 
Jak soju pít: I když se soju hlavně panákuje, stejně je dobré mít na paměti určitá pravidla.
 
Po několika panácích už nebude nikdo schopen vnímat, co děláte, ale do té doby si nikdy nenalévejte sami a oběma rukama přijímejte sklenice, stejně jako jimi nalévejte svým kolegům.
 
Všichni při přípitku zvolají "Gunbae!" (nebo "One shot!", zkrátka do dna) a lupnou panáka společně. U mladší generace se začíná šířit nový trend, takzvaná soju bomba. Panák soju vám tak může přistát v půllitru piva a vy jste nuceni jej celý vypít.
 
 
5. Mongolsko: arkhi (naijiu)
Na popsání tohoto hnilobného nápoje nám postačí pár slov: dva týdny staré mléko s tequilou je to nejlepší, co vám o arkhi můžeme říct.
 
Arkhi se vyrábí z mléka jaka domácího, a proto se může pyšnit vůní tak břitkou, že svou sklenici pozvednete minimálně dvakrát, než se skutečně odhodláte ji vypít.
 
A proč arkhi tedy vůbec pít? Protože jste v Mongolsku.


 
Jak arkhi pít: Kýčovité obchody se suvenýry vám budou nutit otřesné váčky z falešné zvířecí kůže plné této lihoviny, zdobené nejlépe přísnou tváří Čingischána.
 
Pokud si ovšem chcete užít pravou, nefalšovanou chuť, doporučujeme nasávat arkhi s pasáky jaků pro zahřátí během mrazivých mongolských nocí.
 
 
6. Filipíny: lambanog
Lambanogu se často říká filipínská vodka, jelikož ačkoli se pálí z kokosové mízy, chutná přesně jako toto proslulé ruské pitivo.
 
Lambanog byl původně považován jako pití rolníků. První věc, kterou před jeho pitím musíte udělat, je pověrčivě cáknout trochou na podlahu jako projev "para sa Demonyo" - což v překladu znamená něco jako "pro Ďábla". Pak koluje sklenice a každý si musí potáhnout "tagayan" (dlouhý lok).


 
Jak lambanog pít: V dnešní době seženete lambanog ve všech barvách a chutích - švestky, mango, žvýkačka, skořice, borůvky nebo káva, všechny bývají nabízeny v barech.
 
Je zvykem se o sklenici dělit s ostatními a také jednu dostanete, když si v baru koupíte celou flašku.
 
 
7. Srí Lanka: arak
Už jen vůně tohoto elixíru ve vás vyvolává představu hrubě postaveného dřevěného baru s pískem všude okolo. Okamžitě se sami sebe ptáte, jestli není na pití ještě brzo. Zkrátka a dobře, srílanský arak je perfektním alkoholem na pláž.
 
S ohledem na jiné asijské lihoviny je tento nápoj jednoduchý k pití: jemný, lehce nasládlý, s chutí připomínající rum. Jeho barva - teplá, zářivá oranžová - je stejně příjemná jako arak samotný.


 
Jak arak pít: Pálivé zázvorové pivo je dokonalým doplňkem, arak ale chutná výtečně i s obyčejným ovocným džusem. Pokud se opravdu chcete naladit na tu správnou plážovou vlnu, můžete si váš koktejl nalít do misky z kokosu a zabodnout do ní dlouhé brčko - zaručeně to funguje.
 
 
8. Thajsko: sangsom
Nemusíte cestovat nijak dlouho po Thajsku, abyste narazili na láhev sangsomu. Každý bar skladuje tento medově zlatý, pálivý rum destilovaný z cukrové třtiny ve velkém. I když se mu často říká thajská whisky, je to rozhodně rum.


 
Jak sangsom pít: Mnozí Thajci pijí sangsom se sodovkou a ledem, ale zástupy turistů-baťůžkářů mají v oblibě nalít celý litr do obrovského kýble, zalít to Red Bullem s ledem a usrkávat požehnaným množstvím neonově barevných slámek.
 
Dejte si víc než jeden a vaše noc jako na horské dráze může začít.
 
 
9. Vietnam: ruou de
Tato vietnamská ohnivá voda je proslulá po celém světě. Ne že by lidé s takovou oblibou tento lepkavý likér z rýže nasávali, spíše že jeho lékařská verze často obsahuje nějakého toho škorpiona nebo hada uvězněného v láhvi.
 
 
Jak ruou de pít: Zaprvé, buďte si jistí, že to vůbec chcete pít. Doušek tohoto nápoje sice zabrání vypadávání vašich vlasů, zvýší potenci a vůbec vás zbaví velké řady neduhů a nemocí, do některých láhví ovšem bývá přidáván smrtící zdravotnický alkohol nebo formaldehyd.
 
Pokud to ovšem musíte zkusit, pak nezbývá než se pokřižovat a prásknout do toho.


ZDROJ: travel.cnn.com
FOTO: icohol.com, facebook.com/fireflygoa, mi9.com, tonightsoju.com, global.rakuten.com, infantalambanoq.com, harveynichols.com, myasia.au, nang21.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9