Nejoblíbenější čínské sladkosti

13:00 | 26.04.2021 Kali 0
Jen málokdo odolá sladkostem. Stejně jako všude jinde, velké oblibě se těší i v Číně. Sladké knedlíčky, koláčky nebo želé. Pokud se vám již sbíhají sliny, přečtěte si o nich více.
Egg tarts
Egg tarts FOTO: llee_wu/ flickr.com
Při návštěvě Číny, Taiwanu nebo některé z čínských čtvrtí v zahraničí, si určitě nenechte ujít ochutnávku z některých tradičních sladkostí. Mnoho z nich bývá v Číně podáváno zejména u příležitosti některého z tradičních svátků.

 

Tangyuan (sladké knedlíčky)

Při Lampionovém festivalu se na stolech tradičně objevují sladké knedlíčky Tangyuan. Lepkavé rýžové knedlíčky mohou mít nejrůznější náplně, nejčastěji je to však sladký černý sesam. Stejně tak mohou být různých barev, nejčastěji je to však bílá nebo růžová. Knedlíčky pocházejí ze Sichuanu a v dobách oslav nechybí na rodinném stole. Jejich název v překladu znamená „rodinné setkání“.
 

Alpha/ flickr.com
 

Red Bean Buns (Knedlíky s červenými fazolemi)

I když to pro Evropany může znít trochu zvláštně, červené fazole jsou v Asii jednou z velmi populárních ingrediencí, co se týče sladkostí. Jednou z nich jsou i knedlíky s červenými fazolemi dòu shā bāo, připravované na páře. Těší se oblibě po celé Číně, s různými regionálními úpravami, nejpopulárnější jsou však na severu.
yokadatube/ flickr.com


Pineapple bun (Ananasová buchta)

V hongkongských pekárnách jistě narazíte na Bolo Bao. Lehce sladká buchta je populární svačinkou i dezertem. Svému jménu vděčí drobivé a křupavé kůrce, která má vzor podobný anansu. Vnitřek buchty je pak nadýchaný a často také s krémovou či fazolovou náplní.

Michelle Lee/ flickr.com


Egg tarts (Vaječné koláčky)

Malý krémový koláček dàn tà je populární především na jihu. Do Číny se rozšířil z Macaa a najdete jej v nabídce většiny kantonských restaurací. Nejlépe chutná ještě za tepla.

Alpha/ flickr.com


Mooncakes (měsíční koláčky)

Měsíční koláčky jsou jedny z nejznámějších čínských dobrot. Tradičně jsou podávány během svátku středu podzimu, jehož symbolem je měsíc v úplňku. Zlatohnědé koláčky mají mnoho různých druhů náplní. Nejčastěji jsou to však červené fazole, semena lotosového květu nebo červené datle. Lidé si je mezi sebou často předávají jako dárky.
Wee Keat Chin/ flickr.com


Grass Jelly (listové želé)

Listové želé shāo xiān cǎo se vyrábí z rostliny čínská mesona, která je druhem máty. Má černou barvu a jemnou, mírně hořkou chuť. Popularitě se těší v celé jihovýchodní Asii. Dalším oblíbeným želatinovým dezertem v Číně je pak mandlové želé. Jeho název může klamat, nedělá se totiž z mandlí, ale ze semínek sladkých broskví.

Michael Cannon/ flickr.com


Tanghulu (kandované ovoce na špejli)

V ulicích Pekingu narazíte na jednu z tradičních sladkostí- Tanghulu. Jedná se o dlouhé špízy, a kterých je napícháno ovoce namočené v tekutém cukru a vysušeno. Na špejlích můžete vidět jahody, kiwi, mandarinky, melouny, hrozny, ale nejčastěji jablka.

Joni Cong/ flickr.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9