Kulfi - zmrzlina z Nepálu a Indie [Recept]

13:00 | 18.05.2021 Eunka 0
Co takhle si dát nějaký zajímavý a ledový dezert? Dnes tu máme recept na Kulfi, oblíbenou pochoutku z Nepálu nebo Indie.
Kulfi
Kulfi FOTO: Receitasparatodososdias/flickr...
Kulfi nebo Qulfi je zmrazený mléčný dezert pocházející z Indie, ale je populární i na Srí Lance, v Nepálu, Pákistánu a Bangladéši. Dodává se v různých tradičních příchutích (kardamon, mango, šafrán, pistácie...). Existují ale i novější varianty, jako je jablko, pomeranč, jahoda, arašídy a avokádo. V Indii kulfi prodávají prodejci zvaní kulfiwalas. Je to opravdu velmi oblíbený dezert a my si ho můžeme vyrobit i doma.

Co budeme potřebovat:
4 šálky mléka
1 plátek měkkého bílého chleba
1 lžičku kukuřičného škrobu
1/4 šálku cukru (dle chuti můžete přidat či ubrat)
1/2 lžičky mletého kardamonu
Sekané pistácie

Postup:
Odstraňte kůrku chleba a chléb nakrájejte na malé kousky. Smíchejte kousky chleba, kukuřičný škrob a 1/2 šálku mléka, čímž se vytvoří hladká pasta. Zbylé mléko vařte v hrnci při středně vysoké teplotě a neustále jej míchejte, aby se nelepilo na dno a nedošlo k připálení. Mléko se musí svařit ze 3 a 1/2 šálku na 2 a 1/2 šálku.

Do hrnce s mlékem přidejte chlebovou pastu a vařte další 4 minuty. Poté přidejte cukr a pistácie a vařte ještě 2 minuty. Potom vypněte vařič a do mléka přidejte kardamon. Počkejte, až mléko vychladne na pokojovou teplotu, a směs vlijte do nádoby s víkem, která je vhodná na zmrzlinu (např. nádoba od kupované zmrzliny) a vložte na 7 hodin do mrazáku. Při podávání zmrzlinu zdobíme sekanými pistáciemi. 

Dobrou chuť!

ZDROJ: en.wikipedia.org, weallnepali.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9